Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Με ξύλα και τέσσερα κεριά

Θυμάμαι ακόμα ξεκάθαρα, εκείνες τις Δευτέρες στο γερμανικό σχολείο! Εκείνες όπου άναβε το πρώτο κατακόκκινο κερί από τα τέσσερα, που βρίσκονταν πάνω στο πελώριο στεφάνι, κρεμασμένο στην είσοδο του σχολείου μας. Ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδιά ελάτου και στολισμένο με κόκκινους καρπούς. Υπέροχο. Μόλις μπαίναμε σχολείο και βλέπαμε το πρώτο κερί αναμμένο, ξέραμε όλοι ότι τώρα πια μετράμε αντίστροφα προς την ημέρα των Χριστουγέννων! Και παρόλο που στο σχολείο δεν ήμασταν όλοι Γερμανοί και το στεφάνι δεν ήταν μέρος των εθίμων και παραδόσεων όλων μας, όταν βλέπαμε εκείνο το πρώτο κερί να τρεμοπαίζει, νιώθαμε όλοι μα όλοι την ίδια χαρά! Την ίδια γιορτινή διάθεση!
Σύμφωνα με την ιστορία, ο Θεολόγος και Παιδαγωγός Wichern, είχε υπό την προστασία του αρκετά παιδιά που ζούσαν στη φτώχεια. Το 1839 λοιπόν, επειδή τα παιδιά κατά τη διάρκεια της περιόδου που λέγεται Advent (Έλευση) ρωτούσαν συνεχώς πότε φτάνει επιτέλους η μέρα των Χριστουγέννων, αποφάσισε να φτιάξει από έναν παλιό τροχό μια ξύλινη στεφάνη, πάνω στην οποία στερέωσε 20 μικρά κόκκινα κεριά και τέσσερα μεγάλα λευκά. Κάθε μέρα άναβε κι από ένα νέο μικρό κερί, ενώ τις Κυριακές άναβε από ένα μεγάλο, μέχρι που έφτανε η μέρα των Χριστουγέννων. Έτσι τα παιδιά γνώριζαν, πως όταν ανάψουν όλα τα κεριά, θα είναι πια Χριστούγεννα. 
Με την πάροδο των χρόνων το έθιμο απλοποιήθηκε και παρέμειναν μόνο τα 4 μεγάλα κεριά, ένα για κάθε Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα. Το πρώτο ανάβει τέσσερις Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων, το δεύτερο τρεις Κυριακές κ.ο.κ.



Αύριο είναι η πρώτη Κυριακή και φέτος για πρώτη φορά αποφάσισα να ετοιμάσω τέσσερα κεριά. Όχι όμως με τη μορφή ενός στεφανιού, παρόλο που μου αρέσει πολύ! Έφτιαξα κάτι πιο απλό:
Μου έκοψε ο Ανδρέας τέσσερα μικρά κομμάτια από τα ξύλα μας και πάνω τους τοποθέτησα λευκά κεριά. Έβαλα αριθμούς που είχα προμηθευτεί πέρυσι από Γερμανία, τα στόλισα με μικρές μπάλες και κορδέλες και τα τοποθέτησα επάνω στο τζάκι.



Το τζάκι φέτος δεν είναι πολύ στολισμένο. Έχει πάνω του μόνο φυσικά στολίδια, ξύλινα και σε φυσικά γήινα χρώματα. Λίγα κλαδιά, τα βαμμένα βελανίδια, κάστανα, ξύλα και τα αγαπημένα μου ελάφια.



Κι αφού το ξύλο έχει την τιμητική του, πήρα μια "φέτα" κορμού, που επίσης μου είχε φέρει πριν καιρό ο Ανδρέας, άπλωσα επάνω της ατλακόλ και την πασπάλισα με συνθετικό χιόνι. 


Τοποθέτησα εκεί όλα τα μικροσκοπικά σπίτια, δέντρα κλπ για να φτιάξω ένα μικρό χωριουδάκι, κυρίως για τα παιδιά. Μάλιστα σε ένα από τα αυτοκίνητά τους, έδεσα ένα δέντρο, ιδέα που είχα δει να κυκλοφορεί στο pinterest  και μου άρεσε πολύ!


Αύριο λοιπόν θα ανάψουμε το πρώτο κερί της προεόρτιας περιόδου, αλλά προς το παρόν γιορτάζουμε! Έχουμε διπλή γιορτή σήμερα, αφού έχει γενέθλια ο ανιψιός μου και γιορτάζει ο μεγάλος άντρας του σπιτιού μας, ο δικός μας Ανδρέας!
Να σας χαιρόμαστε!
Χρόνια Πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!


Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook
https://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

18 σχόλια:

  1. να χαιρεστε τους αντρες της οικογενειας σας!!!!ο στολισμος του σπιτιου ειναι πολυ ομορφος, χωρις βαριες συνθεσεις, απλα τελειος!!!!πραγματι το δεντρακι πανω στο αυτοκινητο ειναι πολυ εξυπνο κι ωραιο!!!!καλο σαββατοκυριακο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο όμορφα όλα! αλλά το αυτοκίνητο που κουβαλάει το δεντράκι με ξετρέλανε! μπράβο FrauLitsaki μου! να χαίρεσαι και τον σύζυγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρεσει πολυ που χρησιμοποιησες φυσικο ξυλο στους στολισμους σου, το λατρευω!
    Να τους χαιρεσαι και τους δυο, να'χουν παντα υγεια και ανθρωπους που τους αγαπουν γυρω τους!!! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο το χωριουδάκι.... ΠΟΛΥ! Να τους χαίρεστε τους άντρες σας.... Να περάσετε καλά....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο το χωριουδάκι.... ΠΟΛΥ! Να τους χαίρεστε τους άντρες σας.... Να περάσετε καλά....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίο το χωριουδάκι.... ΠΟΛΥ! Να τους χαίρεστε τους άντρες σας.... Να περάσετε καλά....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρωτα πρωτα να χαιρεσαι τον αντρα σου και να σε χαιρεται κι εκεινος!!!Και βεβαια να σου πω ποσο τελεια βρισκω και τα 4 κερια αλλα κυριως το μικρο Χριστουγεννιατικο χωριο!Και του χρονου Λιτσα!

    ΣΗΜ: Σημερα ετοιμαζω κι εγω επιτελους την πρωτη μου Χριστουγεννιατικη αναρτηση για φετος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφο το έθιμο με τις Κυριακές και τα κεριά και να σου πω δεν το είχα ξανακούσει. Το χωριο απλά Τελειο!!!
    Γενικά όλη η διακόσμηση σου μου άρεσε πολύ.
    Χρόνια πολλά στου εορτάζοντες.
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου φτιάξατε τη μέρα, και με το κείμενο και τις συνθέσεις και τις φωτογραφίες. Καλές γιορτές να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φραουλίτσα μου υπέροχα όλα αλλά και η αναδρομή στο παρελθόν. Η καινούργια φωτογραφία σου που έβαλες στο πλάι είναι φοβερή... άκρως χριστουγεννιάτικη. Οι ιδέες φανταστικές... καλέ φέτος δεν έχω χρόνο ούτε ιδέες να βρω... από δω κι από κει σκόρπια πράγματα! Χορταίνω με τα δικά σας!!! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Πάντα γεροί και με το καλό να ανάψετε τα κεράκια σας! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχες δημιουργίες αλλά αυτό που μου έκλεψε την καρδιά ήταν το αυτοκινητάκι με το δέντρο!Μα πόσο χαριτωμένο!!!σε περιμένει βραβειάκι στο μπλογκ μου όποτε μπορείς πέρασε!Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να χαιρεσαι τουs αντρεs σου και καλο μηνα. Μου αρεσε πολυ η ιστορια σου. Το τζακι καταπληκτικο. Λιτο με εμφαση στην λεπτομερεια. Συνδυασεs υπεροχα φυσικα υλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Nα τους χαίρεστε και καλό μήνα για όλους. Πολύ όμορφο το τζάκι σου Λίτσα. Απλό και όμορφο. Και τα ελαφάκια υπέροχα. Όπως και το μικρό "χωριουδάκι" σου. Παραμυθένια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαι να συμπληρώσω οτι χαίρομαι που επιτέλους έμαθα την ιστορία των 4 κεριών που βλέπω σε όλα τα ξένα περιοδικά. Μου φαίνεται ότι θα το καθιερώσω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λιτσάκι υπέροχη η διακόσμηση του τζακιού καθώς και το χωριουδάκι. Πιο πολύ από όλα όμως μαρέσει που μια παράδοση των παιδικών σου χρόνων τη μεταφέρεις με το τρόπο σου στα παιδιά σου. Αυτές είναι οι ανεκτίμητες στιγμές των Χριστουγέννων. Καλές γιορτές να έχεις και να χαίρεσαι τους εορτάζοντες και τους μικρούς πρίγκιπές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σας ευχαριστώ και για τις ευχές και για τα υπέροχα σχόλια!
    να είστε καλά!
    Σας φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!