Το Σάββατο ήταν αφιερωμένο στην κουζίνα! Είχα πολύ καιρό να φτιάξω κάτι γλυκό, για την ακρίβεια, από τα γενέθλια του Ανδρέα. Και επειδή το σαββατιάτικο πρωινό ήταν λίγο μουντό και γκρίζο, ήταν ιδανικό για ψησίματα (κι ας βγήκε ο ήλιος αργότερα).
Φτιάξαμε διάφορα, αλλά θα σας δείξω μόνο τα μπισκότα - για την ώρα. Ναι ναι μπισκότα! Ε, γιορτές πλησιάζουν και είπα ν' αρχίσω την εξάσκηση. Ξεκίνησα λοιπόν με κάτι εύκολο.
Τραγανά μπισκότα φτιαγμένα με αμύγδαλα και άρωμα βανίλιας.
Υλικά για περίπου 60 μικρά κομμάτια:
260 γρ αλεύρι
100 γρ ζάχαρη άχνη
100 γρ αμύγδαλα αλεσμένα
250 γρ κρύο βούτυρο
σπόρους μιας βανίλιας ή 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Κόβουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια και το ρίχνουμε στις σκόνες, μαζί με τη βανίλια και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα - εγώ προτιμώ να το κάνω με τα χέρια - μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
Κόβουμε κάθε φορά ένα μέρος του ζυμαριού, ώστε να το δουλέψουμε και αφήνουμε το υπόλοιπο στο ψυγείο.
Η διαδικασία γνωστή: αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε το ζυμάρι και το απλώνουμε με τον πλάστη, τόσο ώστε να έχει πάχος 5 mm περίπου. Με τα κουπ πατ το κόβουμε σε σχήματα.
Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (αντίσταση) για περίπου 11-12 λεπτά. Να μην γίνουν πολύ σκούρα.
Από 'κει και πέρα, ισχύει το: περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
Σας αρέσουν σκέτα; Με μαρμελάδα; Με πραλίνα; Βουτηγμένα σε λευκή ή μαύρη κουβερτούρα;
Εγώ άφησα κάποια σκέτα και τα υπόλοιπα, που ήταν σε σχήμα χιονονιφάδας, τα άλειψα με μαρμελάδα ή με nutella και τα "έκλεισα" ανά δύο, σαν πτι φουρ.
Οι δύο μικροί και πιστοί μου δοκιμαστές πάντως, έμειναν ευχαριστημένοι. Ειδικά ο Φαίδωνας, που καταβρόχθισε αρκετά. Ε, ο Ορφέας ξέρετε τώρα... είναι λίγο δύσκολος. Ευτυχώς που δεν ήταν κριτής στο MasterChef!
Σιγά σιγά βγαίνουν τα βάζα από τα ντουλάπια και παίρνουν τη θέση τους στον πάγκο της κουζίνας. Σε λίγο καιρό θα γεμίσουν όλα με μπισκότα. Έχω άγριες διαθέσεις φέτος, να δω αν θα καταφέρω να φτιάξω όλα όσα έχω στο μυαλό μου... Ειλικρινά δεν το νομίζω, αλλά δεν πειράζει!
Σας εύχομαι και πάλι καλή εβδομάδα - μα πως περνούν έτσι γρήγορα...!
Τα φιλιά μου
Litsa
Αχ,βρε Λιτσάκι,τι μου κάνεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓέμισε το πληκτρολόγια σάλια....
Αδυναμία κι η βανίλια κι οι ξηροί καρποί στα μπισκότα....
Μόλις δομιμάσω τη συνταγή,θα σου πω κι εντυπώσεις γευστικές!
Στις λιγουρευτικές παίρνεις ΑΡΙΣΤΑΑΑΑΑ!!!!!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!
Πολύ όμορφα! Πάντα έτσι όμορφα να περνάτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα γλυκατζού! Τα λιγουρεύομαι ήδη να σου πω! Αλλά κρατιέμαι! Έφτιαξα μάφινς, αν αρχίσω και τα μπισκότα..πάει..θα κάνω εγώ τον Άγιο Βασίλη φέτος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα τα μπισκότα! Μου έδωσε πολύ ωραία ιδέα να τα προσφέρω σε φίλους έτσι με τα βάζα.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τα δοκιμασω γιατι φαινονται πολυ ευκολα και νοστιμα!!αυτη η σφραγιδα με ξετρελανε,απο που την πηρες;;;Καλη βδομαδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορίτσι την πήρα από το Tiger. Είχε και άλλα σχέδια. Κοστίζει 4 ευρώ.
Διαγραφήευχαριστω Λιτσα,τι τελεια πραγματακια εχει αυτο το ,αγαζι,δεν το ηξερα,θα το επισκεφτω!!Καλημερα
ΔιαγραφήΜου φαίνεται θ' αρχίσω να γράφω τις συνταγές σου σε ξεχωριστό βιβλιαράκι " Litsa's recipes". Τέλεια φαίνονται και θα είναι! Είμαι σίγουρη! Και με το αμύγδαλο, full στο ασβέστιο, που εμείς ειδικά το έχουμε πολύ ανάγκη, θα τα λατρέψουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτή τη σφραγίδα την πήρα κι εγώ!! χεχε.. Τα μπισκοτάκια φαίνονται εύκολα και νόστιμα!! πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα Λιτσα μου! Περιμενω παλι και φετος να μεγαλουργησεις στην κουζινα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν σου κρυβω οτι θα θελα να ειχα ενα μπισκοτακι σου τωρα με τον καφε μου. Σαν να τα μυριζω κιολας! Αχ!
Στελνω την καλημερα μου και τα φιλια μου!
Πόσο διάστημα διατηρούνται στα βαζάκια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυαγγελία μου καλησπέρα!
ΔιαγραφήΑν είναι σε καλά κλεισμένο μεταλλικό κουτί ή βάζο, κρατάνε πάνω από μια βδομάδα.
Ευχαριστώ πολύ
ΔιαγραφήΤέλεια τα μπισκότα κρατάω την συνταγή! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα!!πολυ ωραια σφραγιδα!!απο που την πηρατε???
ΑπάντησηΔιαγραφήΡομίνα, την αγόρασα από το κατάστημα Tiger, στη Θεσσαλονίκη.
Διαγραφήαααχ,σε ευχαριστω παρα πολυ!!επισης να σου πω οτι εχεις μια πολυ ωραια σελιδα...συνεχισε να μας ανοιγεις την ορεξη και την διαθεση για διακοσμηση!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ πολύ!
Διαγραφήευκολη συνταγη!και θα πρεπει να ειναι νοστιμοτατα!ευχομαι να προλαβεις οσα σχεδιαζεις και ονειρευεσαι!καλες δημιουργιεεες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία συνταγή για μπισκοτάκια! Την έχεις δοκιμάσει σε μηχανή μια μπισκότα (τύπου κορνέ); Γιατί έχω λίγες μέρες που αγόρασα μια και θέλω μια ωραία συνταγή για να την δοκιμάσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλησπέρα μου και καλώς σε βρήκα!