Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ιταλική focaccia

Τι; Πως; Του Αγίου Βαλεντίνου ακούω, είναι σήμερα! Ευκαιρία για κανένα γλυκάκι λοιπόν, αλλά όχι όχι, θα κρατηθώ! Κι επειδή κρατιέμαι εγώ, θα κρατηθούν και οι υπόλοιποι στο σπίτι, δεν έχει γλυκό για κανέναν!
Ε εντάξει, κάτι μικρό ετοίμασα για τους τρεις άντρες μου, κάτι πολύ πολύ μικρό, αλλά γλυκό και όλο αγάπη.
Σουβλακοκαρδιές από ζαχαρωτά. Τι ρομαντικό που ακούγεται ε; Ε μα ποιος γράφει τώρα: ζαχαρωτές καρδούλες, καρφωμένες σε ξυλάκια για σουβλάκια... πφφφφ... σουβλακοκαρδιές και τέλος!


Ο έρωτας όμως περνάει από το στομάχι, οπότε, για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, μπήκα στην κουζίνα, αλλά για κάτι αλμυρό αυτή τη φορά. 
Κάτι για το αγιοβαλεντίνικο πρωινό, κάτι που το παίρνεις εύκολα μαζί σου, κάτι που το τρως στο δρόμο, καθώς τρέχεις να τα προλάβεις όλα! Φυσικά τρώγεται και μεσημέρι, ή ακόμη καλύτερα, απογευματάκι (εντάξει βράδυ για εμάς τους Έλληνες).
Αγαπημένη ιταλική focaccia με ντοματίνια και δεντρολίβανο.


Την περίοδο που ζούσα στη Φλωρεντία, είχα δοκιμάσει κάθε λογής focaccia και η πιο αγαπημένη μου ήταν εκείνη με το σπανάκι. Θα μου μείνει αξέχαστη! 
Απέναντι από το εργαστήριο στο οποίο δουλεύαμε, υπήρχε ένα μικροσκοπικό καφέ, το οποίο σέρβιρε μικρά panini (σαντουιτσάκια), αλλά και focaccia με διάφορες γεύσεις και γεμίσεις. Όνειρο!
Με αφορμή την προηγούμενη ανάρτηση λοιπόν, θυμήθηκα εκείνο το μικρό καφέ και κατ' επέκταση, την καταπληκτική focaccia! 
Εύκολο, σκέφτηκα, θα φτιάξω τη δική μου focaccia! Μια απλή με ντοματίνια για αρχή και αργότερα θα δοκιμάσω και με σπανάκι.
Τα υλικά απλά, πιθανόν να υπάρχουν όλα στα ντουλάπια σας, οπότε αν δεν έχετε αποφασίσει για το σημερινό μενού, ορίστε μια λύση.

Υλικά (για ένα στρογγυλό πυρέξ ή ταψάκι διαμέτρου 25cm)

μισό φακελάκι ξηρή μαγιά, ή μισό κύβο νωπή μαγιά (περίπου 12-15 γρ)
300 ml νερό
10 γρ αλάτι
μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο (και μία επιπλέον για αργότερα)
390 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ ντοματίνια
ένα κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
ένα κουταλάκι τσαγιού χοντρό αλάτι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς (αντίσταση).
Βάζουμε λίγο από το νερό στη φωτιά να ζεσταθεί, να γίνει χλιαρό (περίπου στους 35 βαθμούς), να μην βράσει! Ρίχνουμε τη μαγιά σε ένα μπολ και τη διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι, τη μία κουταλιά ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι, μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό ζυμάρι (δεν ανησυχούμε που κολλάει ακόμα). Σκεπάζουμε το μπολ με το ζυμάρι και το αφήνουμε κάπου ζεστά, για 40 λεπτά, να φουσκώσει λίγο.
Καλύπτουμε το πυρέξ ή το ταψί με λαδόκολλα. Αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας και τοποθετούμε το ζυμάρι στη λαδόκολλα. Το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του σκεύους μας. Με το δάχτυλο δημιουργούμε βαθουλώματα και τοποθετούμε εκεί τα πλυμένα και κομμένα ντοματίνια. Καρφώνουμε το κομμένο δεντρολίβανο και αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (μία κουταλιά σούπας). Πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και το σκεπάζουμε πάλι. Αφήνουμε άλλα 15 λεπτά να "ξεκουραστεί".


Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την καταναλώνουμε - ιδανικά - αμέσως!


 Αυτή λοιπόν είναι η πρότασή μου για αυτό το Σαββατοκύριακο, μια νόστιμη focaccia και σχετικά φτωχή σε θερμίδες και λιπαρά.


Εύχομαι να περάσετε όμορφα και ν' αφεθείτε ελεύθεροι στα βέλη του άτακτου μικρού Έρωτα. Αλλά όχι μόνο σήμερα, κάθε μέρα! Ν' αγαπήσετε και ν' αγαπηθείτε σαν να 'ναι η πρώτη σας φορά, με τον άνθρωπο που γνωρίσατε σήμερα, χθες, πριν 6 μήνες πριν 20 χρόνια και βάλε...
Χρόνια πολλά ντε!
Τα φιλιά μου


Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα αδερφή με τα ωραία που έφτιαξες πάλι! Τέλεια η focaccia την ζήλεψα βρε... Τέλειες εικόνες! Αντε καλοφάγωτη...και χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημέρα Λίτσα με τις πάντα υπέροχες συνταγές και προτάσεις σου. Τη ζήλεψα τη focaccia και την βάζω στο πρόγραμμα για το Σ/Κ ευθύς αμέσως! Χρόνια πολλά και να περάσετε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Λίτσα μου, φαίνεται υπέροχη η focaccia, δεν έχω φτιάξει ποτέ! Μου έδωσες ιδέα, τέλεια! Χρόνια πολλά και σε σένα, πάντα χαρούμενη και ερωτευμένη βρε!!! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήθελα να ξερα γιατί σε διαβάζω τώρα που είπα να κάνω λίγη δίαιτα ;;; Ή μήπως το χεις για διαίτης αυτό; Αχ ρε Λίτσα. Αχχχχ και την λατρεύω την focaccia molto . Χρόνια σου πολλά βρε για σήμερα. Ciao

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χρόνια πολλά σε περιμένω στο blog μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την είχα ξεχάσει τελείως αυτήν τη συνταγή, Λίτσα! Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη! Έτσι? Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λατρεύω τη focaccia! Πολύ χάρηκα που μου τη θύμισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΜ τι καλούδι είναι αυτό το ψωμάκι! Αχ αχ! Κι έτσι όπως βυθίστηκαν τα τοματίνια μέσα!
    Καλή εβδομάδα Φραουλίτσα, τα σουβλακο-καρδουλίνια πρέπει να έγιναν άφαντα :)
    Φιλάκι*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σουβλακοκαρδιές δαγκωτό!!! Τέλεια ιδέα. Πάντα πρωτοποριακή και ξεχωριστή η κάθε σου ιδέα!!! Και τη focaccia θα τη φτιάξω σίγουρα!!!
    Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο blog. Είναι ένας σταθμός. Είναι destination blog που ξέρω πως θα βρω πάντα κάτι ιδιαίτερο και άκρως αισθητικό. Φιλάρες τρελές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!