Ε ναι, τσικνίσαμε και τσικνιστήκαμε λοιπόν. Μύρισε ο τόπος ξεροψημένο κρέας και... τίποτε άλλο!
Ήταν μια μέρα όμορφη η χθεσινή, γεμάτη μασκαράδες, έναν καφέ με άλλες μαμάδες, σουβλάκια και πολλή σαλάτα. Όόόόχι, πατάτες τηγανιτές δεν πήραν θέση στο τραπέζι μας! Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει ένα γλυκάκι από το χθεσινό μενού, οπότε έφτιαξα μια μηλόπιτα, πολωνικής προέλευσης, που την ονομάζουν Szarlotka.
Ιδανική και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αφού είναι χωρίς γάλα ή βούτυρο, γεγονός που μειώνει τα λιπαρά της και τις θερμίδες φυσικά. Εγώ για να μειώσω κι άλλο τις θερμίδες, αντικατέστησα τη λευκή ζάχαρη με καστανή. Έτσι λοιπόν, κάθε κομμάτι - σε φυσιολογικό μέγεθος ε; - έχει περίπου 150 θερμίδες!
Θα χρειαστείτε:
περίπου 1 κιλό μήλα της αρεσκείας σας, εγώ έβαλα κόκκινα που είναι πιο γλυκά
4 μέτρια αυγά
200 γρ καστανή, μαλακή ζάχαρη (φυσικά μπορείτε να την αντικαταστήσετε με λευκή)
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μία κάψουλα βανίλιας
125 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο λάδι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με το λάδι μια φόρμα διαμέτρου 24-26 εκατοστών.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κύβους και τα απλώνουμε στον πάτο της φόρμας.
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει, ν' αφρατέψει και να γίνει σαν άσπρη κρέμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, χτυπάμε για λίγο ακόμη κι έπειτα ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα κομμένα μήλα.
Ψήνουμε το γλυκό στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, εξαρτάται από το φούρνο και το μέγεθος της φόρμας μας.
Αν δούμε ότι ψήνεται εξωτερικά και μέσα παραμένει άψητο, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο (αν χρειαστεί!).
Αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει καλά πριν την ξεφορμάρουμε.
Αν θέλουμε, την πασπαλίζουμε με άχνη.
Ιδανικά θα τη συνόδευα με σαντιγί, αλλά προτίμησα λίγο γιαούρτι με μέλι.
Μια καλή λύση για να γλυκάνετε το Σαββατοκύριακό σας δίχως τύψεις. Κι αν νομίζετε ότι την γεύτηκα μόνο εγώ, κάνετε λάθος, γιατί την τίμησαν όλοι!
Εύχομαι να περάσετε όμορφα, δημιουργικά και διασκεδαστικά, μιας και αρχίζουν σιγά σιγά τα πάρτι μασκέ!
Καλημέρα
Ήταν μια μέρα όμορφη η χθεσινή, γεμάτη μασκαράδες, έναν καφέ με άλλες μαμάδες, σουβλάκια και πολλή σαλάτα. Όόόόχι, πατάτες τηγανιτές δεν πήραν θέση στο τραπέζι μας! Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει ένα γλυκάκι από το χθεσινό μενού, οπότε έφτιαξα μια μηλόπιτα, πολωνικής προέλευσης, που την ονομάζουν Szarlotka.
Ιδανική και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αφού είναι χωρίς γάλα ή βούτυρο, γεγονός που μειώνει τα λιπαρά της και τις θερμίδες φυσικά. Εγώ για να μειώσω κι άλλο τις θερμίδες, αντικατέστησα τη λευκή ζάχαρη με καστανή. Έτσι λοιπόν, κάθε κομμάτι - σε φυσιολογικό μέγεθος ε; - έχει περίπου 150 θερμίδες!
Θα χρειαστείτε:
περίπου 1 κιλό μήλα της αρεσκείας σας, εγώ έβαλα κόκκινα που είναι πιο γλυκά
4 μέτρια αυγά
200 γρ καστανή, μαλακή ζάχαρη (φυσικά μπορείτε να την αντικαταστήσετε με λευκή)
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μία κάψουλα βανίλιας
125 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο λάδι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με το λάδι μια φόρμα διαμέτρου 24-26 εκατοστών.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κύβους και τα απλώνουμε στον πάτο της φόρμας.
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει, ν' αφρατέψει και να γίνει σαν άσπρη κρέμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, χτυπάμε για λίγο ακόμη κι έπειτα ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα κομμένα μήλα.
Ψήνουμε το γλυκό στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, εξαρτάται από το φούρνο και το μέγεθος της φόρμας μας.
Αν δούμε ότι ψήνεται εξωτερικά και μέσα παραμένει άψητο, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο (αν χρειαστεί!).
Αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει καλά πριν την ξεφορμάρουμε.
Αν θέλουμε, την πασπαλίζουμε με άχνη.
Ιδανικά θα τη συνόδευα με σαντιγί, αλλά προτίμησα λίγο γιαούρτι με μέλι.
Εύχομαι να περάσετε όμορφα, δημιουργικά και διασκεδαστικά, μιας και αρχίζουν σιγά σιγά τα πάρτι μασκέ!
Καλημέρα
Litsa
Υ.Γ. για εσάς που μου ζητήσατε συνταγή για το red velvet cake της προηγούμενης ανάρτησης, ενημερώνω ότι βασίστηκα σε αυτή τη συνταγή. Η αλήθεια είναι ότι όταν το δοκίμασα, μου φάνηκε λίγο γλυκό για τα γούστα μου. Γίνεται αυτό; Κι όμως γίνεται!
Καλημερα Λιτσα ευχαριστω πολυ για την συνταγη ,η αληθεια ειναι πως οποια εχω δοκιμασει μεχρι σημερα δυστυχως δεν βγαινει αυτο το ωραιο κοκκινο χρωμα μαλλον σαν ενα κεικ με κακαο μοιαζει θα δοκιμασω τωρα και αυτη . Ευχαριστω πολυ να χαιρεσαι την οικογενεια σου και παντα να περνατε ομορφα
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια Βαγια
Καλημέρα Λίτσα. Πάλι με βλέπω να ετοιμάζω γλυκάκι το Σ/Κ. Τουλάχιστον έχει λίγες θερμίδες.. όσο για το velvet cake να πω την αλήθεια δεν έχω δοκιμάσει ακόμη ουτε από ζαχαροπλαστείο αλλά όπως το βλέπω στις αναρτήσεις τις δικές σου και της αδερφής σου δείχνει λαχταριστό. Οπότε θα μπει στο πρόγραμμα και αυτό. Να περάσετε όμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηλόπιτα διαίτης.... Χμμμμ.... Αν είναι τόσο νόστιμη και αυτή όσο η άλλη που μάς είχες παρουσιάσει παλιά, δε θα ξέρω ποια να πρωτοκάνω.... Καλό Σ/Κ και καλά αποκριάτικα ξεφαντώματα, Λίτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται λαχταριστή και είναι και το αγαπημένο μου γλυκό. Θα την δοκιμάσω την light version ... Καλό Σ/Κ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ιδιαίτερη συνταγή! Το αποτέλεσμα στις φωτογραφίες φαίνεται λαχταριστότατο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία και εύκολη συνταγή και χωρίς πολλά υλικά! τρελαίνομαι για μηλόπιτα! Καλό ΣΚ να έχουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην κραταω την συνταγουλα κ λογω ευκολιας κ λογω θερμιδων!!! Φιλακια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φωτογραφιεσ σου παντα τόσο ζωντανεσ! Μυρισε μηλο ωσ το δικό μου σπιτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ άμα είναι διαίτης να την κάνω και εγώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται λαχταριστή και εύκολη!! Την κρατάω και εγώ για δοκιμή! Ευχαριστούμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφή