Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Άνθρωπε αγάπα!

Άνθρωπέ μου, αυτό που σε διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα όντα, είναι ο έναρθρος λόγος σου, η κριτική σου σκέψη, η δίποδη όρθια στάση σου. Ξεχωρίζεις όμως και μέσα στο πλήθος των συνανθρώπων σου, γιατί είσαι μοναδικός. Είσαι μοναδικός εξαιτίας της γενετικής κληρονομιάς σου, είσαι μοναδικός εξαιτίας των εμπειριών σου, που σε διαμορφώνουν και μοναδικός, σημαίνει ξεχωριστός.
Αυτό που μένει, είναι ν' αγαπήσεις τον ξεχωριστό εαυτό σου και να 'σαι περήφανος γι αυτόν. Όταν το καταφέρεις αυτό, φρόντισε να το διδάξεις και στα παιδιά σου. Δείξε τους τον τρόπο ν' αγαπήσουν τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους. Μάθε τους να σέβονται και να εκτιμούν τα ζώα, τη φύση, το περιβάλλον.

Άνθρωπέ μου, ξεκίνα από τα απλά, τα καθημερινά, τα αυτονόητα... Μάθε τους να μην πετούν τα σκουπίδια τους όπου βρουν, να μη φτύνουν όπου βρουν, να μην κλοτσούν τα ζωντανά, να παραχωρούν τη θέση τους στους γηραιότερους και τη σειρά τους στις εγκύους, μάθε τους να συζητούν, μάθε τους να ακούν, να έχουν το θάρρος της γνώμης τους, να ζητούν συγνώμη, μάθε τους να λένε καλημέρα-ευχαριστώ-παρακαλώ. Μάθε τους να πέφτουν και να ξανασηκώνονται, να πεισμώνουν, να προσπαθούν, να νοιάζονται. Μάθε τους να στηρίζουν τον αδύναμο, να μη χλευάζουν το διαφορετικό. Μάθε τους, ότι το αντίθετο του "ίσος", δεν είναι "άνισος", είναι "διαφορετικός" και πως το "διαφορετικός" δεν σημαίνει ούτε ανώτερος, μα ούτε και κατώτερος (Albert Jacquard).
Μάθε στα κορίτσια να σέβονται τον εαυτό τους και να απαιτούν να τους φέρονται με αξιοπρέπεια. 
Μάθε στα αγόρια, ότι δεν είναι κακό να κλαίνε κι ότι μπορούν να έχουν ευαισθησίες.
Μάθε τους την αξία της οικογένειας, της φιλίας, της αγάπης, του έρωτα, της ζωής.

Άνθρωπέ μου, γονιέ, θεία/θείε, γιαγιά/παππού, δάσκαλε, εκπαιδευτικέ, σου δόθηκε ένα μοναδικό προνόμιο, ένα υπέροχο δώρο στα χέρια σου: η δυνατότητα να μεγαλώσεις, να συμβουλέψεις, να καθοδηγήσεις, να διαμορφώσεις τη νέα γενιά. Σκέψου! Είναι η ευκαιρία σου ν' αλλάξεις και να βελτιώσεις, όλα όσα απεχθανόσουν στη δική σου γενιά!

Άνθρωπέ μου, εσύ που έχεις λυπηθεί κι εξοργιστεί με τον άδικο χαμό ενός ακόμα παιδιού, χρησιμοποίησε όλα αυτά τα προσόντα σου προς όφελός σου και μη χαραμίσεις αυτό το υπέροχο προνόμιο που έχεις, το προνόμιο δηλαδή, να αναθρέψεις "όμορφους" ανθρώπους. Γιατί τα παιδιά του σήμερα, είναι οι ενήλικες του αύριο...

Άνθρωπέ μου, δεν είσαι τέλειος, ευτυχώς! Θα κάνεις λάθη, όμως δεν πειράζει. Ονόμασέ τα "εμπειρίες" και συνέχισε να προσπαθείς. Προσπάθησε να γίνεις  παράδειγμα προς μίμηση για κάθε παιδί. 
Θυμήσου πως αν βρίσεις, θα βρίσει. Αν χλευάσεις, θα χλευάσει. Αν χτυπήσεις, θα χτυπήσει. Αν γυρίσεις την πλάτη, θα τη γυρίσει κι εκείνο. Αν σιωπήσεις, θα μάθει να σιωπά.
Μα αν σε δει να προσπαθείς, θα προσπαθήσει, αν σε δει να "σηκώνεσαι", θα "σηκωθεί". Αν λάμψεις, θα λάμψει, αν παλέψεις, θα παλέψει, αν αφουγκράζεσαι, θ' αφουγκραστεί, αν υψώσεις ανάστημα, θα το υψώσει κι εκείνο κι αν κάνει λάθη, πάλι εσένα θα θυμηθεί, που έμαθες από τα λάθη σου και θα μάθει κι εκείνο απ' τα δικά του!
Και θα σε "ανταμείψει", φτιάχνοντας έναν κόσμο καλύτερο, που θα κληροδοτήσει στους απογόνους όλων μας. 
Γιατί όλα είναι κύκλος...



‪#‎vaggelisgiakoumakis‬


Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

8 σχόλια:

  1. Καλημέρα...Αγαπάω, εμένα, εσένα, τον κόσμο....Καμιά φορά μπερδεύομαι, κουράζομαι, μα προσπαθώ...όλα είναι κύκλος αδερφούλα έχεις τόσο δίκιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τί όμορφο κείμενο!!!! Μπράβο Λίτσα, μπράβο κ στις 2 αδερφές Χ. για την ευαισθησία σας κ όλες αυτές τις όμορφες αναρτήσεις που μας χαρίζετε. Ειλικρινά, μιλάτε μέσα στις καρδιές μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σου... Ευχαριστώ για το τόσο ''γεματο'' κείμενο, για τις τόσες αλήθειες.... Παρακαλώ να μου γίνει βίωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα κοριτσάκι μου, πόσο με γέμισες με αυτή την τόσο Ανθρώπινη ανάρτηση! Γιατί πρέπει να συμβαίνουν τόσο συνταρακτικά δραματικά γεγονότα, κάποιος να θυσιάζει τη ζωή του ώστε να ξυπνήσουμε και να καταλάβουμε,ποιοι είμαστε, πως είμαστε και ποιος είναι ο ρόλος μας; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι...!!! Όλα είναι κύκλος...!!! Ας ελπίσουμε σε καλύτερα πράγματα, άλλωστε στο χέρι μας είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανάρτηση μεσά απο τα φύλλα της καρδιάς....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστά. "άνθρωπε αγάπα". Αυτό και μόνο αρκεί. Για να μας κάνει πραγματικούς ανθρώπους, πολιτισμένους, ευγενικούς, στο μυαλό και στην ψυχή.Πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα αν αντιμετωπίζαμε τα πάντα με αγάπη. Όμορφη ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία ανάρτηση! Για τον Βαγγέλη και για όλους αυτούς εκεί έξω σαν τον Βαγγέλη, αλλά κυρίως για μας τους γονείς!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!