Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Οι μικρές χαρές της ζωής!

Θέλω να φτιάξω ένα γρήγορο κέικ, εύκολο και νόστιμο. Θέλω επίσης να μπορώ να το πάρω μαζί μου στις βόλτες, στη δουλειά, στο πικ νικ (άνοιξη πλησιάζει) ή να το σερβίρω σε κάποιον σε ένα όμορφο μπολ. Α! Και όχι πολύ βαρύ παρακαλώ. Γίνεται; Αμέ! Εγώ το δοκίμασα και γίνεται.



Τα υλικά:
125γρ μαργαρίνη
110γρ ζάχαρη άχνη
3 αυγά
75γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%
150γρ αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 μήλο κόκκινο
2 κουταλιές σούπας σταφίδες

Αρχικά λάδωσα λίγο τα γυάλινα βαζάκια.
Χτύπησα σε ένα μπολ μαργαρίνη, ζάχαρη και κανέλα και όταν έγιναν σαν κρέμα, έριξα ένα-ένα τα αυγά. Έπειτα το γιαούρτι και τέλος το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν.
Έτριψα μέσα το μήλο, έριξα και τις σταφίδες, ανακάτεψα καλά και γέμισα τα γυάλινα μπολάκια μέχρι τη μέση.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά.


Αν μάλιστα βράσετε για δύο λεπτά τα καπάκια από τα βάζα και τα καπακώσετε μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, τότε μπορείτε να διατηρήσετε τα κλειστά κέικ μέχρι και 10 μέρες.
Εμείς αυτό δεν προλάβαμε να το κάνουμε, διότι, πασπαλισμένα με λίγη άχνη, έφυγαν σε δύο μέρες!
Και φυσικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το μήλο με αχλάδι ή μπανάνα ή κεράσια κλπ και τις σταφίδες με σταγόνες σοκολάτας ή με αποξηραμένα cranberries και και και...



Και παρόλο που στο σπίτι μας τρύπωσε για λίγο η άνοιξη, οι μέρες είναι βροχερές και κρύες. Τα παιδιά είναι στην πρώτη φάση του κρυολογήματος και παλεύουμε να του αντισταθούμε. Φτιάχνουμε τσάι στο οποίο βουτάμε μέσα ένα κλαράκι από θυμάρι, από το αποξηραμένο θυμάρι που έστειλε η γιαγιά από την Κρήτη και το οποίο κρέμασα στην κουζίνα, πλάι στην μέντα. 


Το θυμάρι κάνει καλό στους πόνους, λέει η γιαγιά και ειδικά στον κοιλόπονο. 
Και σε ό,τι αφορά τα βότανα, εμπιστεύομαι την Κρητικιά πεθερούλα μου... Και πάντα με μέλι το τσάι! Ποτέ με ζάχαρη, μας φωνάζει!


Σήμερα λοιπόν είναι μια μουντή μέρα, με μπόλικη υγρασία κι όταν αποχαιρέτησα το πρωί τον Φαίδωνα για το σχολείο, χάθηκε μέσα σ'ένα λεπτό στρώμα ομίχλης.
Είναι μια μέρα ιδιαίτερη, για μένα, ξεχωριστή. Σήμερα η κολλητή μου, που την έχασα ξαφνικά, η αγαπημένη μου Ν., είχε τα γενέθλιά της. Κι αν όλα ήταν όπως παλιά, θα την έπαιρνα και θα χαζολογούσαμε για αρκετή ώρα, μιλώντας για τα παιδιά μας και τις υποχρεώσεις, για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για τις δουλειές, για τις άλλες κολλητές, για την ρουτίνα και την καθημερινότητα, θα γκρινιάζαμε για τα λεφτά, για το άγχος, για τους λογαριασμούς...
Αλλά δυστυχώς, δεν είναι όλα όπως παλιά. Και η Ν. δεν μπορεί ν' απολαύσει αυτήν την "αγχωτική" ρουτίνα και καθημερινότητα. Ούτε και τις κόρες της, που μεγαλώνουν χωρίς εκείνη...


Γι αυτό κι εγώ σήμερα, θα χουχουλιάσω στην πολυθρόνα μου, όσο κοιμάται ακόμη ο Ορφέας και θ' απολαύσω το τσάι με τα μπισκότα που έφτιαξα εχθές... Θ' απολαύσω αυτές τις μικρές χαρές της ζωής.
Και δεν θα γκρινιάξω καθόλου σήμερα... για τίποτα. Ούτε και θα μαλώσω με τα παιδιά!
Αλλά θα ρουφήξω κάθε λεπτό της αγαπημένης αυτής ρουτίνας.
Ναι, αυτό θα είναι το δώρο μου σ' εκείνη...
Σ΄εκείνη που θα έδινε τα πάντα για ένα φιλί και μια αγκαλιά απ΄τα κορίτσια της...
Έστω για μια στιγμή...
Σήμερα που ήταν τα γενέθλιά της...

Καλημέρα αγαπημένοι μου!
Μην ξεχνάτε ν' απολαμβάνετε...

Litsa

Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

27 σχόλια:

  1. Καλημέρα Λιτσάκι!
    Τι συγκινητική διαφορετική κατάθεση ψυχής ήταν αυτή!
    Τι κρίμα,τι άδικο για τη φίλη σου!
    Μακάρι κανένας πια να μην πονέσει,να μη θρηνήσει,να μη στερηθεί και στερήσει..αγάπη,όμορφες στιγμές..
    Να είσαι πάντα καλά φίλη μου και είμαι σίγουρη οτι η αγαπημένοι μας είναι πάντα κάπου εκεί τριγύρω!
    Φιλιά πολλά και ζεστή αγκαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Λιτσακι! Αυτή η φίλη σου έχει νομίζω ξανα αναφερθεί...το πιο σπουδαίο δώρο της το κάνεις με τη μνήμη που την κρατάς δυνατή κι έσι θα είναι πάντα κοντά σου με το δικό της τρόπο

    Περαστικά στα αγόρια σου.

    Όσο για το γλυκάκι σου το ζηλεύω και θα το φτιάξω αν προλάβω και σήμερα. Ξύπνησα με διάθεση για κέικ! Μιαμ! Φιλάκια (σε διαβαζω κ ας μην προλαβαινω με το μωρο να σχολιασω...να το ξερεις! <3)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Iδιαίτερα συγκινητικό το δεύτερο κομμάτι της ανάρτησής σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λιτσακι μου προσφατα βιωσα μια μεγαλη απωλεια κι ακομη δεν εχω πιστεψει σε αυτη την απουσια. Νομιζω η φιλη σου θα χαιροταν πολυ που εκτιμας τα μικρα ομορφα πραγματα και μια τετοια μερα την νιωθεις κοντα σου.
    Σου ευχομαι μια υπεροχη μερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο καιρός περνάει... Ο χρόνος τρέχει... Αλλά υπάρχουν κάτι τέτοιες μέρες που πάντα θα σου θυμίζουν αγαπημένα πρόσωπα... Πόσο σε καταλαβαίνω! Και είμαι σίγουρη πως η φίλη σου είναι πάντα εκεί κοντά σου... Σε ευχαριστώ που μου ξαναθύμισες πως κάθε μέρα είναι διαφορετική! Πάντα κάτι συμβαίνει και το ξεχνάς... Μία η καθημερινότητα, μία οι υποχρεώσεις... Γι'αυτό και εγώ θα απολαύσω αυτήν την υπέροχη Παρασκευή με την 4μηνών κορούλα μου!!! Και να θυμηθώ την επόμενη φορά που θα ξεχάσει κάτι ο άντρας μου... να μην του κρατάω μούτρα...! Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεκινάω να διαβάζω το ποστ σου και νοιώθω τις μυρωδιές από τα κεκάκια και το ρόφημά σου, θαλπωρή από την φροντίδα σου και στο τέλος συγκίνηση που αφιερώνεις ένα κομμάτι από την ανάρτησή σου στην κολλητή σου! Αυτό είναι και το νόημα εξάλου... να ρουφάμε και να εκτιμάμε κάθε στιγμή σαν να ήταν η τελευταία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημερα φραουλιτσακι μου
    σημερα δεν ειχα κ την καλυτερη διαθεση για τους δικους μου λογους..διαβασα κ την αναρτηση για την αγαπημενη σου φιλεναδα και εγινα χειροτερα:(
    καποιες φορες ομως μας κανει καλο αυτη η διαθεση..!
    χαμογελαω ομως ετσι για να ξορκισω τη μαυριλα:)
    ΕΠΙΘΕΣΗ ΛΟΙΠΟΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι όμορφη η ανάρτηση σου! Η φίλη σου θα ήταν είναι πολύ χαρούμενη που την σκέφτεσαι εκείνη και τις κορούλες τις! Καμια φορά λες γιατί η ζωή να είναι τόσο άδικη και απάντηση δεν υπάρχει. Απόλαυσε το τσάι σου! Απόλαυσε τις αγκαλιές των δικών σου!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περαστικά στους ασθενείς! Εύχομαι να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα άμεσα!
    Τέλεια ιδέα τα ατομικά κεκάκια σε βαζάκι! Είναι τόσο μα τόσο όμορφα!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με συγκίνησες Λιτσάκι! Να την θυμάσαι με τόση γλύκα και να την αγαπάς για πάντα! Θα χαμογελάει από κει ψηλά! Καμιά φορά η καθημέρινότητα μας παρασύρει και χάνουμε αυτες τις μικρές χαρές της ζωής και προσπαθούμε να κάνουμε όλο και περισσότερα όλο και πιο διαφορετικά πράγματα για να χαρούμε! Δεν πρέπει όμως! Χαίρομαι που μας το θυμίζεις.
    Το κεικ φαίνεται νοστιμάτατο! Και οι συμβουλές τις γιαγιάς από την Κρήτη υπέροχες!
    Φιλάκια!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Λιτσάκι! Κι εγώ συγκινήθηκα..και όπως λες πρέπει να κάνουμε. Μια στο τόσο απλά να καθόμαστε και να απολαμβάνουμε την καθημερινότητα μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Λίτσα..πόσο δίκιο έχεις.. Λυπάμαι πολύ για την φίλη σου, είναι πολύ άδικο και για τα παιδια της να μεγαλώνουν χωρίς εκείνη.. Μερικές φορές χάνουμε το νόημα της ζωής και ξεχνάμε πόσο πολύτιμη είναι και πρέπει να την ζούμε στο μέγιστο χωρίς να στεναχωριόμαστε για το παραμικρό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι κόρες της μεγαλώνουν χωρίς εκείνη..
    Αουτς. Αυτό πόνεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να την χαίρεσαι λοιπόν...να την χαίρεσαι για πάντα στη μνήμη σου...να την τιμάς με τη ζωή σου.Γιατί έχεις δίκιο είναι δώρο και κάθε φορά που το ξεχνάμε το στέλνουμε πίσω! Φιλιά μικρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι όμορφα κεκάκια! Σαν μηλόπιτα,ε;... Πεντανόστημα φαίνονται. Συλλυπητήρια για την φίλη σου, λυπάμαι πολύ... Είναι άλλο να χάνεσαι με φίλους από τα παλιά και άλλο να τους χάνεις... Μακάρι όλοι να εκτιμούσαμε όσα έχουμε χωρίς να χρειάζεται να τα χάσουμε...

    Φιλιά, να έχεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι εννοείς γυάλινα μπολάκια? Πυρεξάκια? Αλλά πάλι πυρεξάκια με καπάκι? Διευκρίνισε μου σε παρακαλώ γιατί πολύ μου άρεσε η ιδέα του κέικ σε βαζάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν Irene εννοώ αυτά με το λάστιχο και τα μεταλλικά γατζάκια (ρίξε μια ματιά εδώ http://www.weck-glaeser.ch/), τα οποία μπορείς να βρεις για παράδειγμα στο butlers, ikea και γενικά σε μαγαζιά με υαλικά. Έχω και είναι πολύ ανθεκτικά.
      Όμως αυτά τις φωτογραφίας τα αγόρασα από σούπερ μάρκετ, είχαν μέσα κρέμα Καταλάνα και δεν είχαν καπάκι. Τα κράτησα και τόλμησα να τα βάλω στον φούρνο, δεν έπαθαν τίποτα απολύτως!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  17. Ενα τέτοιο κεικ ψάχνω εδώ και μια ώρα στο ιντερνετ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πολυ λυπαμαι για την φιλη που εχασες και κυριως που δεν χαιρεται κ δεν την χαιρονται τα παιδακια της...
    θα ακολουθησω τις συμβουλες για το τσαι!!το κεικ στα γυαλινα ειναι πολυ ωραια ιδεα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τρωγόμαστε με πράγματα που σαφώς και παίζουν ρόλο στην καθημερινότητά μας αλλά τελικά φαντάζουν τόσο ανούσια ως και βλακώδη μπροστά σε μια απώλεια ... το χειρότερο είναι ότι μαθαίνουμε μόνο όταν πάθουμε και όταν πια ο χρόνος δεν γυρνά πίσω για να καλύψουμε τα κενά ... ίσως έτσι να είναι τελικά φτιαγμένος ο άνθρωπος, δεν ξέρω.
    Τη συνταγή θα την κάνω κι εγώ. Τα μπολάκια δεν έχουν φόβο να σπάσουν στο ψήσιμο; πρέπει να είναι πυρίμαχα, δεν είναι έτσι;
    καλό σαββατοκύριακο - αν και μουντό, σκοτεινό και υγρό όλο και κάποια ομορφιά μπορεί να έχει!
    φιλιά
    Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κοριτσάκι μου γλυκό, λυπάμαι πολύ για την απώλειά σου...
    Είναι τόσο μα τόσο κρίμα να χάνονται νέοι άνθρωποι. Και ειδικά στην περίπτωση της φίλης σου, σκέφτομαι τα κοριτσάκια της και σφίγγεται το στομάχι μου.
    Τελικά πρέπει να εκτιμούμε τα πάντα, ακόμα και την ανιαρή μας ρουτίνα.
    Σου στέλνω την αγάπη μου και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ολα μέσα στη ζωή είναι, λένε, αλλά πόσο πολύ μας επηρεάζουν όταν αφορούν τη δική μας ζωή. Πολύ όμορφη και γλυκιά η πρωτοβουλία σου να απολαύσεις την κάθε στιγμή σε ανάμνηση της φίλης σου. Οσο για την ιδέα με το κέικ και τις συμβουλές περί τσαγιού σίγουρα θα τις κρατήσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μας έχεις ξαναμιλήσει για τη φίλη αυτή και θυμάμαι από τότε ειχα ανατριχιάσει. Ειμαι σιγουρη οτι σε καμαρώνει από ψηλά, μαζί φυσικά και τις κορούλες της και χαίρεται που ρουφάτε τη ζωή!
    Συμφωνώ με πεθερούλα! Το τσάι πάντα με μέλι. Και αυτά τα κεκάκια to go έγραψαν Λίτσα! Φανταστική ιδέα όχι μόνο για βόλτα και πικ νικ αλλά και για επίσκεψη!!! Να έχετε ενα μαγικό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!