Ξέρω, σας υποσχέθηκα ελαφριές συνταγές, αλλά σε αυτήν την σοκολατόπιτα δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ και θα καταλάβετε αμέσως γιατί!
Πριν λίγες ημέρες πήγαμε στον φούρνο για ψωμί και ο Φαίδωνας κόλλησε στην βιτρίνα, χαζεύοντας μια σοκολατόπιτα.
"Μαμά την άλλη φορά θέλω ένα τέτοιο γλυκό" μου είπε. Ε, πως να αδιαφορήσω απέναντι σε μια τέτοια επιθυμία, πόσο μάλλον όταν ο Φαίδωνας ζητά εξαιρετικά σπάνια γλυκά από ζαχαροπλαστεία!
Σάββατο λοιπόν, μπήκα στην κουζίνα και ξεκίνησα, αυτήν την φορά δίχως τη βοήθεια των αγοριών, που "ξεδίπλωναν" τις ζωγραφικές τους ικανότητες στο χαρτί!
Η συνταγή απλή, αλλά απαιτεί αρκετά σκεύη.
Σας προειδοποιώ, η σοκολατόπιτα αυτή είναι πραγματικά... σαν πίτα. Δεν είναι ζουμερή, αλλά τραγανή!
Υλικά
500γρ κουβερτούρα
160γρ βούτυρο
2 αυγά
100γρ ζάχαρη
μία πρέζα αλάτι
200γρ αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
50γρ φουντουκόψιχα ή αμυγδαλόψιχα
50γρ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Θα χρειαστούμε δύο μπεν μαρί. Στο ένα λιώνουμε 300γρ κουβερτούρα και 80γρ βούτυρο. Στο άλλο τους δύο κρόκους των αυγών, την ζάχαρη και το υπόλοιπο βούτυρο. Αυτό το μείγμα το χτυπάμε παράλληλα, μέχρι να γίνει μια άσπρη κρέμα. Προσθέτουμε σε αυτό σιγά σιγά την λιωμένη κουβερτούρα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το αλάτι με τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με την κουβερτούρα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και την φουντουκόψιχα και τα ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τη σπάτουλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα (24 εκ διάμετρος) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά (ανάλογα πόσο τραγανή θέλετε την σοκολατόπιτα και πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας).
Όταν ψηθεί, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει, ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την υπόλοιπη κουβερτούρα και στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε την πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Tip: αν προτιμάτε μια πιο ζουμερή εκδοχή, μπορείτε πριν καλύψετε την πίτα, να την σιροπιάσετε.
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε 200γρ ζάχαρη και 200ml νερό. Αφήνετε να βράσει για περίπου 3 λεπτά, σιροπιάζετε κι έπειτα καλύπτετε το γλυκό με την κουβερτούρα.
Εγώ, αφού κρύωσε, την κάλυψα με ένα δαντελένιο χάρτινο πετσετάκι και την πασπάλισα με άχνη. Μπορείτε όμως να πασπαλίσετε και με φουντουκόψιχα ή με σκόνη κακάο.
Κι έπειτα κόβουμε ένα κομμάτι, παίρνουμε μια κούπα καφέ και...
...απολαμβάνουμε!!!
Υ.Γ. σας ευχαριστώ πολύ για όλα τα υπέροχα σχόλια και μηνύματα στην προηγούμενη ανάρτηση!
Litsa
Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286
Καλημέρα Λίτσα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως μπορεί κανείς να αντισταθεί στην αχνοκεντημένη σου σοκολατόπιτα! Χαλάλι και οι υποσχέσεις για ελαφρυά γλυκά. Παντού χωρούν οι εξαιρέσεις.
Η εκδοχή με το σιρόπιασμα νομίζω θα την κάνει αισθητά ποιο ζουμερή. Αμα κάνουμε την αμαρτία να την κάνουμε ολοκληρωμένη!!
Καλή σου εβδομάδα κοριτσάκι!
Καλημέρα σοκολατένια!! Δεν το συζητώ, θα τη φτιάξω εντός της εβδομάδας! Μήπως μπορείς να βάλεις pin it να σε φακελώνω στο pinterest;;; Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια, τέλεια...και τα σχέδια και η συνταγή.Όλα κουκλίστικα..όμως κοπελιά..κιλά πως θα χάσουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι πρέπει είναι η σοκολατόπιτα σαν κέρασμα για την επέτειο των Kapa. Την γλύκα της να έχεις (που την έχεις) κουκΛιτσα μου. Προσπαθώ να χάσω μερικά κιλά και με σκοτώνεις κάθε φορά. Λυπήσου με Λιτσάκι γιατί στην Κρήτη το καλοκαίρι αρχίζει νωρίς! Καλή σου μέρα "κουκΛίτσα"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα!!καλε εσυ κεντησες ....φαινεται πολυ λαχταριστη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διακόσμηση του τέλους με έχει κάνει να χαζεύω τις φωτογραφίες σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η σοκολατόπιτά σου! Μου αρέσει πολύ και η τραγανή και η ζουμερή εκδοχή! Και εννοείται ότι η διακόσμηση είναι απίστευτη! Έργο τέχνης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Ωχ ωχ ωχ κι αμάν αμάν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδα τη σοκολατόπιτά σου και έπαθα!
Νομίζω ότι θα προτιμήσω την πιο ζουμερή εκδοχή! Την έχεις διακοσμήσει φανταστικά μπράβο σου!
Και μπράβο και στον Φαίδωνα για το εκλεκτό γούστο του!
Φιλιά πολλά!
Πρώτον, πόσο τέλεια είναι η δαντελωτή διακόσμηση! Δεύτερον, κάνεις ένα βασικό λάθος... Στο τέλος δεν κόβουμε ένα κομμάτι με τον καφέ μας. Αντιθέτως, αρπάζουμε το πιάτο και εξαφανιζόμαστε πριν μας πάρουν χαμπάρι, για να μπορούμε να φάμε όσο θέλουμε με την ησυχία μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρίτον, λέω να δοκιμάσω την δική σου εκδοχή, μιας και συνήθως εγώ την φτιάχνω ζουμερή και κολασμένη!...
Τα φιλιά μου, να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!
και το γλυκο και το deco και η φωτο ειναι απιθανα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ... μια διαφορετική εκδοχή σοκολατόπιτας που φαίνεται ενδιαφέρουσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική και υπέροχο design!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, να σου πω ότι αυτή τη σοκολατόπιτα των ζαχαροπλαστείων που είναι πηγμένη στο σιρόπι και λιγώνεσαι με μια μπουκιά δεν την έχω πολύ σε εκτίμηση. Αυτή που έφτιαξες μου αρέσει χίλιες φορές πιο πολύ! Να'μαι λοιπόν ο σύμμαχος, ναι στην τραγανή σοκολατόπιτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δεν λέμε όχι στη σοκολάτα!!!!!!!!!! Μιαμ, μιαμ!!! Υπέροχο το γλυκάκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου τρέχουν τα σάλια! Τι μου κάνεις βραδιάτικα και είμαι ψώφια για να την κάνω εδώ και ΤΩΡΑ!! Kathy by anthomeli
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιαμ γιαμ! Ευχαριστούμε για την ιδεα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου φραουλάκι μου !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι ερωτευμένη με τη σοκολάτα και το ξέρεις,
αυτό που έφτιαξες είναι τόσο προκλητικό που θέλω να το
δοκιμάσω ! Μπορεί να βάλω και το σιροπάκι που λες, αλλά όχι πολύ, ίσα ίσα να νοτίσει.
Αλλά και οι φωτογραφίες σου γίνονται κάθε φορά και
πιο τέλειες :))!! Keep up !! Καλή εβδομάδα γλυκούλα !!
Λιωνω........
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑι θέλω τοσο πολυ να φαω σοκολάτα τωρα...
Τέλεια φαίνεται!!!!!Είναι το αγαπημένο μου γλυκό!Έχω ξετρελαθεί με τη δαντελένια εμφάνιση!!!!!!!!!!Φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδα σοκολατόπιτα και έτρεξε το σάλιο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ η ιδέα για το ντεκορ!!! Θα στην δανειστώ!!!
ενα θα πω:
ΑπάντησηΔιαγραφήουάουυυ*