Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

My happy kitchen

Οι κούτες της μετακόμισης έχουν φύγει ολοκληρωτικά από την μέση και σχεδόν τίποτα δε θυμίζει πια το χάος των προηγούμενων μηνών. Λεπτομέρειες βέβαια υπάρχουν πολλές και μικροπράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά συχνά λείπουν ο χρόνος και το κέφι. Ο χώρος του σπιτιού όμως, που ετοιμάστηκε και διακοσμήθηκε πρώτος, δε θα μπορούσε να είναι άλλος από την κουζίνα!

Η κουζίνα είναι το αγαπημένο σημείο του σπιτιού μας. Είναι σημείο αναφοράς, είναι τόπος συνάντησης, είναι τρόπος έκφρασης, είναι χώρος δημιουργίας.
Ο Ανδρέας αγαπά την μαγειρική και τα Σαββατοκύριακα ξεδιπλώνει τις ικανότητές του και πειραματίζεται με νέες γεύσεις και υλικά, ενώ... η δική μου αδυναμία, σας είναι πια γνωστή. Αγαπώ τα γλυκά, αγαπώ τα κόκκινα φρούτα, ενθουσιάζομαι με τα νέα υλικά και τα διάφορα εργαλεία ζαχαροπλαστικής και χαλαρώνω ψήνοντας μπισκότα και παντεσπάνια. Όσο για τα παιδιά, πού τα βρίσκεις, πού τα χάνεις, εκεί τριγυρίζουν κι εκείνα, ψάχνοντας για μικρές απολαύσεις, γλυκές και αλμυρές, ενώ είναι πιστοί μου βοηθοί κατά την εκτέλεση των γλυκών συνταγών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η κουζίνα αποτελεί για εμάς και τόπο έμπνευσης!
Όταν λοιπόν, νοικιάσαμε το νέο σπίτι, είχα δεκάδες ιδέες για τη διακόσμηση της κουζίνας, οι οποίες αυξάνονταν συνεχώς. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η σπιτονοικοκυρά μας, η οποία φαίνεται να έχει την ίδια τρέλα με εμένα, αν κρίνω από το απαλό σιέλ και το ροζ που κυριαρχούν στους τοίχους και τα ντουλάπια. Δεν χρειάστηκε να κάνω και πολλά, η βάση υπήρχε και μου άρεσε από την πρώτη στιγμή. Έμενε μόνο να τοποθετήσω τα δικά μας αντικείμενα και να τη στολίσω.
Στον κενό τοίχο, κάτω από τα σιέλ ντουλάπια, ο χώρος προορίζονταν για τραπέζι, όμως εμείς επιλέξαμε να τοποθετήσουμε τον αγαπημένο μας πάγκο κι ας μην ταιριάζει απόλυτα η ξύλινη επιφάνειά του, με το ύφος της κουζίνας. "Θα τον κάνω να ταιριάξει" σκέφτηκα με πείσμα και πάνω από τον πάγκο τοποθετήσαμε ένα ράφι.



Άρχισαν σιγά-σιγά να βρίσκουν όλα τα παλιά μας αντικείμενα τον τόπο τους. Το σκαμνάκι που μεταμορφώσαμε πριν 3 χρόνια, βολεύτηκε σε μια γωνία, μαζί με το παλιό ημερολόγιο και μια γιρλάντα από τσόχινα φλιτζανάκια. 


Το ράφι πάνω από τον πάγκο, το στόλισα με μεταλλικά κουτιά, με αγαπημένες κούπες, με πολύχρωμα καλαμάκια.


Η συνολική εικόνα είναι κάπως έτσι, τουλάχιστον για την ώρα. Βαριέμαι εύκολα και δεν είναι απίθανο τα αντικείμενα στο ράφι να αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση και την εποχή...


Δίπλα ακριβώς από τον πάγκο, υπάρχει ένας κενός τοίχος και ψάχνω ένα συγκεκριμένο ράφι, ώστε να βάλω τα αγαπημένα μου περιοδικά ζαχαροπλαστικής. Δεν έχω βρει κάτι ανάλογο όμως και μέχρι να βρεθεί αυτό που θέλω, όπως το θέλω και στην τιμή που το θέλω (πιθανόν ποτέ...), έφτιαξα ένα κολάζ από εικόνες που εμπνέουν, κομμένες από παλιά περιοδικά.
Η μικρή γιρλάντα που βλέπετε να κρέμεται, είναι φτιαγμένη με χάρτινες θήκες για muffins (κλικ). Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατασκευή της, είναι πανεύκολη.


Κι ενώ αυτή η πλευρά της κουζίνας είναι φτιαγμένη στα μέτρα μου, δηλαδή φορτωμένη με αντικείμενα, πολύχρωμη και... η χαρά του παιδιού (δεν αλλάζει ο άνθρωπος τελικά...), η άλλη πλευρά είναι λιτή, φτιαγμένη δηλαδή στα μέτρα του Ανδρέα. Κενές επιφάνειες, με μοναδικά εργαλεία τα ξύλα κοπής, τον βραστήρα και τα μαχαίρια του. Αυτά. 


Το παράθυρο το στολίζουν λίγα φυτά, μέχρι ν' αποφασίσω τι θα κάνω εκεί... Κουρτίνα, στοράκι, λουλούδια, τίποτα; Θα δείξει (οι όμορφες ιδέες σας, είναι πάντα καλοδεχούμενες).



Όσο για το ψυγείο, εκεί κρεμάμε ό,τι πρέπει να θυμηθούμε, ό,τι πρέπει να ψωνίσουμε, ό,τι μας κάνει να χαμογελάμε και φυσικά, λίγες εικόνες από άλλες κουζίνες, που με ξεσηκώνουν.


Κι ενώ στις φωτογραφίες φαντάζουν όλα πολύ έντονα χρωματικά και ίσως κουραστικά στο μάτι, στην πραγματικότητα ο λευκός πάγκος και το λευκό πάτωμα της κουζίνας εξισορροπούν την κατάσταση, με αποτέλεσμα η τελική και ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου να μην είναι τόσο "φορτωμένη".

Όπως και να 'χει, είναι ένας χώρος που του έχουμε αδυναμία και στον οποίο περνάμε αρκετές ώρες καθημερινά. Γι αυτό και έχω την υποψία, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ακόμη αναρτήσεις, με την κουζίνα σε πρωταγωνιστικό ρόλο...

Καλημέρα σε όλους! Πολύχρωμη και χαρωπή.

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

20 σχόλια:

  1. Λατρεύω τις γωνιές σου και να ξέρεις πως ήσουν η αιτία να φτιάξω κι εγώ μια τέτοια γωνιά στην κουζίνα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάντως αγαπώ την υπερβολή και το χρώμα και πολύ θα ήθελα να είμαι στην κουζίνα σου! Δεν τα μπορώ τα μίνιμαλ, χαχα!
    ΑΘηνά
    Craftaholic.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίτσα μου το έχεις κάνει κουκλίστικο!! Σαν να είναι ένα μικρό μαγαζάκι με cupcakes !! Καλημέρα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν υπάρχει χρώμα στην κουζίνα.. δεν λέει! Εγώ λέω συνέχεια πως δεν μου αρέσουν οι κουζίνες που είναι σαν έκθεση επίπλων :-) Τέλεια Λιτσάκι, πιάσε τις κουτάλες τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφη η κουζίνα σου, είσαι τυχερή και πέτυχες και καλή σπιτονοικοκυρά που έχει καλό γούστα και έχει επενδύσει απ'οτι βλέπω αρκετά, κρίνοντας από τις φωτογραφίες δηλαδή και έδεσε με το δικό σου γούστο. Η κουζίνα είναι με γκάζι, καλά βλέπω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το χρώμα είναι ζωή! Και συμφωνώ στο οτι στο σύνολο πρέπει να υπάρχει ισορροπία.
    Ο χώρος, ανάλογα με το πως θα διαμορφωθεί, γεννά επιθυμίες. Περιμένουμε λοιπόν το επόμενο ... γλυκάκι!!!
    Φιλιά!
    Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου κάνει φοβερή εντυπωση οτι αυτη η κουζίνα ειναι σε ενοικιαζομενο σπιτι ! Εστιες υγραεριου (!!! θελωωω) , ωραια ντουλαπια , χρωματα , τα παντα ! Πολυ καλη επιλογη σπιτιου !!!
    Ωραια η γωνιά σου , μου αρεσουν και μενα τα χρωματα αν και στο τελος οπως λες με βαρετοκουράζουν και τα αλλαζω . Μια ερωτηση ομως ... Δεν σε κουράζουν να τα ξεσκονιζεις , τακτοποιείς καθε λιγο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Zηλευω αφορητα την κουζινα σου...Μαλλον πρεπει να κινητοποιηθω και να κανω κατι με τη δικη μου...Λιτσα εισαι πηγη εμπνευσης (οπως παντα!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαρουμενη και πολυχρωμη!! Οπως πρεπει να ειναι μια κουζινα!! πολλα φιλια Λιτσακι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταπληκτική η κουζίνα σου Λίτσα. Να εμπνέεσαι και να δημιουργείς. Μου κάνει λίγο '60s και μ' αρέσει αυτό γιατί είναι ιδιαίτερη, ξεχωριστή και χαρούμενη. Καλές δημιουργίες και περιμένουμε κι άλλες αναρτήσεις με πρωταγωνιστή την κουζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ χαρούμενη! Καλές δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαρούμενη και φωτεινή σαν και σένα η κουζίνα σου Λιτσάκι:)
    Νομίζω αν μου έδειχαν 10 φωτογραφίες από κουζίνες να βρω ποια είναι δική σου, θα την έβρισκα αμέσως!!!
    Μου αρέσουν όλα. Από τα παστέλ χρώματα, το ράφι που έβαλες, τον τρίφτη που έχω ακιβώς τον ίδιο, τα καλαμάκια, τις κουπες, τις φωτογραφίες στον τοίχο, ολα βρε παιδί μου!!!!
    Για το παράθυρο νομίζω και μια όμορφη κουρτινα θα ταίριαζε που θα έκανε ακόμα πιο ζεστό το χωρο (όχι πως δεν είναι) αλλά και στόρια σε μίνιμαλ αποχρώσεις που θα έδιναν το ρετρό στοιχείο που της ταιριάζει. Είμαι σίγουρη πως θα βρεις εσύ την ιδανική λύση. Είσαι αστέρι.
    Α και τελειώνω τη φλυαρία λέγοντας πως και εγώ βαριέμαι την ίδια διαρύθμιση στα έπιπλα ολου του σπιτιού, και παρόλου που είναι μικρό (72τμ) πάντα βρίσκω ιδέες να τα διαμορφώσω διαφορετικά. Το υπνοδωμάτιο μας, το παιδικό, την κουζίνα, το σαλόνι, ολα!! Ακόμα και μια μικρή αλλαγή, μου φέρνει ευφορία:)))
    Φιλάρες πολλές κοριτσάκι μου και ευχομαι ατέλειωτα μαγειρέματα και γλυκίσματα για όλη την οικογένεια στο ζεστό σας αθηναικό σπιτικο:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πραγματικά η κουζίνα είναι ένας χώρος που περνάμε πολλές ώρες και πρέπει να είναι όσο τον δυνατόν ποιο λειτουργικός και ευχάριστος!Πολύ παιχνιδιάρικη η κουζίνα σου Λιτσάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτή η κουζίνα είναι τόσο εσύ...τόσο δική σου.Κοριτσίστικη και χαρούμενη πολύ...Ο χώρος δημιουργίας σου.Πανέμορφη κι ακόμη πιο ξεχωριστή από κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πανέμορφη! Cozy, πολύχρωμη, φωτεινή!
    Βλέπω πολλά SIA αντικείμενα ;) Και επίσης διακρίνω ίδια μαγνητάκια και ίδιο τρίφτη (εγώ το έχω σε μπλε) :)
    Καλορίζικη και καλές ζαχαροδημιουργίες σου εύχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν θα ηταν η δικιά σου κουζίνα αν δεν είχε χρώμα!!! Για να δουμε τι άλλο θα κάνεις! Ειδικά το παράθυρο θλει την υπογεαφή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πού την πέτυχες! νομίζω και δικό σου να ήταν κάτι τέτοιο θα επέλεγες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!