Γιορτή σήμερα, Σαββατοκύριακο προ των πυλών και 19 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οπότε σκέφτηκα πως η κατάσταση σηκώνει γλυκό. Κάτι γρήγορο, εύκολο και μπισκοτοειδές. Αυτές οι μπουκιές θυμίζουν στην όψη κουραμπιέ, αλλά δεν έχουν αμύγδαλο και έχουν έντονο το άρωμα της βανίλιας.
Για περίπου 40 μικρές μπουκίτσες βανίλιας, θα χρειαστείτε:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ ζάχαρη
ένα κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή τους σπόρους μισής βανίλιας (φυσικής)
2 κρόκους αυγών
125 γρ βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μας, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε για 15-20 λεπτά στο ψυγείο.
Έπειτα το χωρίζουμε σε 4 μέρη (για να το δουλέψουμε πιο εύκολα) και με το καθένα από αυτά σχηματίζουμε τέσσερα "κορδόνια" (τα λέω και "λουκάνικα" ). Με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε φέτες, πάχους περίπου ενός εκατοστού και τις τοποθετούμε σε ταψί - καλυμμένο με χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς - αντίσταση, για 10-15 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βουτάμε σε ζάχαρη άχνη. Έτοιμα και νόστιμα, ιδανικά για δώρο μέσα σε ένα όμορφο κουτί και απολαυστικά με καφέ ή μια κούπα γάλα.
Μεγάλη γιορτή η σημερινή, αυτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των παιδιών, που στη Δ. Ευρώπη έγινε αφορμή ανταλλαγής ή προσφοράς δώρων στα παιδιά (αφού είναι γι αυτούς ο αντίστοιχος Άγιος Βασίλης).
Σήμερα λοιπόν στο εξωτερικό, ο Άγιος Νικόλαος "κερνάει" στα παιδιά σοκολάτες και ζαχαρωτά, αφήνοντάς τα έξω από την πόρτα τους ή δίπλα στο κρεβάτι τους, ώστε να τα δουν μόλις ξυπνήσουν. Συνήθως τους τα προσφέρει σε μικρά τσουβαλάκια ή στη χαρακτηριστική του μπότα!
Σας φιλώ
Για περίπου 40 μικρές μπουκίτσες βανίλιας, θα χρειαστείτε:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ ζάχαρη
ένα κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή τους σπόρους μισής βανίλιας (φυσικής)
2 κρόκους αυγών
125 γρ βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μας, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε για 15-20 λεπτά στο ψυγείο.
Έπειτα το χωρίζουμε σε 4 μέρη (για να το δουλέψουμε πιο εύκολα) και με το καθένα από αυτά σχηματίζουμε τέσσερα "κορδόνια" (τα λέω και "λουκάνικα" ). Με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε φέτες, πάχους περίπου ενός εκατοστού και τις τοποθετούμε σε ταψί - καλυμμένο με χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς - αντίσταση, για 10-15 λεπτά.
Μεγάλη γιορτή η σημερινή, αυτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των παιδιών, που στη Δ. Ευρώπη έγινε αφορμή ανταλλαγής ή προσφοράς δώρων στα παιδιά (αφού είναι γι αυτούς ο αντίστοιχος Άγιος Βασίλης).
Σήμερα λοιπόν στο εξωτερικό, ο Άγιος Νικόλαος "κερνάει" στα παιδιά σοκολάτες και ζαχαρωτά, αφήνοντάς τα έξω από την πόρτα τους ή δίπλα στο κρεβάτι τους, ώστε να τα δουν μόλις ξυπνήσουν. Συνήθως τους τα προσφέρει σε μικρά τσουβαλάκια ή στη χαρακτηριστική του μπότα!
Εγώ έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο όνομα αυτό, αφού το είχαν και οι δύο παππούδες μου.
Χρόνια πολλά σε όλους εσάς που γιορτάζετε ή που έχετε ανθρώπους να γιορτάζουν!
Σαββατοκύριακο μπροστά μας κι εύχομαι να το απολαύσετε!Σας φιλώ
Litsa
Καλημερα Λιτσακι...Θα τα ετοιμασω σημερα τα γλυκακια σου για το βαφτιστηρακι μου που γιορταζει!Καλο Σαββατοκυριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις ετοιμασα τελικα!Τι ευκολο και νοστιμο γλυκακι που ειναι!Ευχαριστωωωω!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ Σοφία μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλιά
ΔιαγραφήΤελεια Λιτσακι. Αγορασα κατι ομορφα κουτακια για τις δασκαλες στον παιδικο της Ισμηνης και νομιζω αυτα θα κανω να τους βαλω μετα. Ελεγα να κανω τα άλλα, που μας ειχε δωσει μια συνταγη με 4 υλικα ευκολη. Αλλα αυτα μου φαινονται πιο ομορφα που ειναι σε μπουκιτσες :)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημεραααααα
Καλημέρα με τις όμορφες εικόνες και τις τέλειες γεύσεις...όλα μυρίζουν Χριστούγεννα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπήκα στα γρήγορα για μια καλημέρα και να σου πω πως φαίνονται πολυ όμορφες οι μπουκίτσες σου. Θα τις φτιάξω και θα σου πω. Πολλά φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Με το ζόρι προλαβαίνω να σας διαβάσω, πόσο μάλλον να σχολιάσω
Σε λίγο, πηγαίνουμε στη γιορτή του σχολειού για το Sankt Nikolaus! Το περιμένω πώς και πώς! Όμορφες οι μπουκίτσες σου! Καλησπέρα, Λίτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως καταφέρνεις καθε φορα να με ξεσηκωνεις, μου λες;;;; Εχω ηδη ετοιμασει υλικα να τα φτιαξω!! Το βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου ή λιωμενο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρονια πολλα σε ολους τους εορταζοντες!!!
Κρύο το βούτυρο κορίτσι. Όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, το γράφω.
ΔιαγραφήΠως μ΄αρέσει να σε ξεσηκώνω, πως μ΄αρέσει! Άντε είναι εύκολα, σε 45 λεπτά θα έχεις τελειώσει και θα τα δοκιμάζεις κιόλας!
Αφου ειμαι βοδι καλε, δεν το εχεις καταλάβει ακόμα;; Θέλω σουπερ εξτρα αναλυτικες οδηγίες:)))
ΔιαγραφήΠολυ σ'ευχαριστω για την αμεση απάντηση. Θα πάνε στην κουμπαρα μου που γιορταζει το βραδυ και λεω να της το παω. Θα χαρει πολυ. Ειναι και γλυκατζου:)))
Φιλαρες!!!
Δήμητρα σταμάτα σε παρακαλώ να μιλάς άσχημα για τον εαυτό σου, μαλώνω χο χο χο. Για αυτό σε φωνάζω τρελοκομείο!
ΔιαγραφήΦιλιά
Τα έφτιαξα και είναι έτοιμα να τα πάω στην κουμπαρούλα μου!!! Ότι είσαι θεά στο είπα; Δεν στο είπα:))))
ΔιαγραφήΕίναι τα άτιμα τοσο νόστιμα, τόσο μικρά και αθώα που θέλεις να τα φας όλα!!!!!
Έτοιμα κιόλας ε; Τι τέλεια, σ' ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι μου! Σε φιλώ
ΔιαγραφήΤι τέλεια! Και έχω ετοιμάσει κάτι για την μικρή την κουμπάρα μου και θα τα χρησιμοποιήσω σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήKathy by anthomeli
Φαίνονται τέλεια και γευστικότατα, επειδή όμως δεν προλαβαίνω σήμερα να τα ετοιμάσω θα τα φτιάξω για τα Χριστούγεννα. Από την άλλη θα τα γευτώ όμως σήμερα διότι η κουμπαρούλα μου είδη τα ετοίμασε για τον βαφτιστικό της (Σοφία) που γιορτάζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης ήθελα να σου πω ότι ο παππούς στον οποίο ήμουν ποιο κοντά λεγόταν Νίκος και έτσι ονόμασα και το δεύτερο παιδάκι μου.
Καλό Σαββατοκύριακο
Δέσποινα
Hello from France
ΑπάντησηΔιαγραφήI am very happy to welcome you
Your blog has been accepted in Europe Greece N° 322 a minute!
On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
Invite your friends to join us in the "directory"!
The creation of this new blog "directory" allows a rapprochement between different countries, a knowledge of different cultures and a sharing of different traditions, passions, fashion, paintings, crafts, cooking,
photography and poetry. So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
The more people will join, the more opportunities everyone will have. And yes, I confess, I need people to know this blog!
You are in some way the Ambassador of this blog in your Country.
This is not a personal blog, I created it for all to enjoy.
SO, you also have to make it known to your contacts and friends in your blog domain: the success of this blog depends on all Participants.
So, during your next comments with your friends, ask them to come in the 'Directory' by writing in your comments:
*** I am in the directory come join me! ***
You want this directory to become more important? Help me to make it grow up!
Your blog is in the list Europe Greece N° 322 and I hope this list will grow very quickly
Regards
Chris
We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/06/12090603083012502810288938.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/19/120319072128505749603643.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/07/12/12071211040212502810092867.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/28/120328020518505749640557.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/15/1203150723211250289584870.png
http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/21/12092110155912502810343002.gif
If you want me to know the blog of your friends, send me their urls which allows a special badge in the list of your country
I see that you know many people in your country, you can try to get them in the directory?
Please! Actively support the "Directory" by making known to your friends! Thank you! "Unity is strength"
Not need an invitation to join the Directory. Any person who makes the request is entered
New on the site
Last news of "Directory Blogspot" "
Soon we will award the best Fashion blog and Makeup, crafts, cooking, paintings
The Competition is open
Ranking of Countries
Invite your friends know made ??
the website to raise your ranking in the Country
Πωπώ.. μία που τα είδα μία που θα τα κάνω! Δεν πρόλαβα και τη Δήμητρα να μου φέρει κανένα να δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήοοοοο!ευκολοοοο !εχω και ολα τα υλικα!παω να το δοκιμασωωΩ!καλημεραααααα και καλη συνεχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήξαναγυριζω για να σου πω ευχαριστωωωΩ!μολις εκανα τη συνταγη σου!γρηγορη ευκολη και νοστιμη!
Διαγραφήνα σαι καλααααααα! (ααα εβαλα και λιγο ξυσμα λεμονιου)
Πόσο χαίρομαι που σου άρεσαν μισιρλούκα μου! Εγώ ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΚαλημερα..φαινονατι υπεροχα! Οταν λες εκχυλισμα βανιλιας>???? Την σκονη η το υγρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοώ το υγρό, αν όμως έχεις φυσικό κλωνάρι βανίλιας, μπορείς να βάλεις τους σπόρους της. Αν πάλι δεν έχεις τίποτα από όλα αυτά, μπορείς να βάλεις δύο μικρές βανιλίνες (αυτά με το κόκκινο καπάκι), απλά δεν δίνουν τόσο έντονο άρωμα βανίλιας.
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία και καλημέρα!
Que ricos esos mantecados, que pinta tienen por dios y las nueces esto de la navidad por los dulces esta enormemente bien. los polvorones el mazapán ajjjj una pagina muy dulce... besos...
ΑπάντησηΔιαγραφήPwpwpwpw, tha ta ftiaksw sigoura! kalo apogeuma!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται τόσο νόστιμα και είναι πολύ ομορφη ιδέα για δωράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήτι θα έλεγες αν προσθέταμε και κοματάκι αμύγδαλα ή και σκόνη ακομη? Δε θαγινόντουσαν κουραμπιεδάκια ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασα τις μπουκίτσες σου κ ήταν πολύ νοστιμες. Τις έφτιαξα μέσα στις γιορτές και τις απόλαυσαν όλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ανέφερα στο blog μου http://wp.me/33c7C
Καλησπέρα!!!Από μέρες τα λαχταρούσα και σήμερα τα προσπάθησα αλλά για κάποιο λόγο η ζύμη μου έσπαγε την ώρα που την έπλαθα και δεν κατάφερα να τα πλάσω μπαστουνάκι,απλά τα συμμάζευα λίγο λίγο με τα χέρια και τα έκοψα μπουκίτσες.Τι μπορεί να έκανα λάθος?Αν το δεις κάποια στιγμή απάντησε μου please!!! Σε ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία καλησπέρα. Το μόνο που μπορώ να φανταστώ, είναι σου έπεσε παραπάνω αλεύρι ή έβαλες λιγότερο βούτυρο. Έτσι που μου τα περιγράφεις (αν κατάλαβα σωστά), φαίνεται να ήταν στη ζύμη σου περισσότερες οι σκόνες και λιγότερα τα υγρά στοιχεία (κρόκοι, βούτυρο κλπ) οπότε βγήκε το ζυμάρι δεν "εδεσε" με αποτέλεσμα να θρυμματίζεται. Ακόμη κι αν σου φανεί μαλακή η ζύμη, μην ρίξεις επιπλέον αλεύρι. Πρώτα βάλτη στο ψυγείο για όση ώρα γράφω, γιατί έτσι σφίγγει και δουλεύεται εύκολα.
ΔιαγραφήΣκοπεύω να τα ξανακάνω μέσα στις επόμενες ημέρες, οπότε αν εντοπίσω κάτι άλλο, θα σου ξαναγράψω.
Εύχομαι αν τα ξανακάνεις, να σου πετύχουν! Καλές γιορτές!
Καλά,εγώ έγραψα όταν το δεις απάντησε αν θέλεις και εσύ ήσουν άσπρος σίφουνας! Μπαίνω κ εγώ να δώ μετά από 1 μήνα και βλέπω απάντηση μετά από λίγες ώρες! Τί γρήγορη! Μάλλον πρέπει να φταίει αυτό που λες,το κατάλαβα οτι οι κρόκοι ήταν κάπως μικροί και η αλήθεια είναι οτι πρέπει να έβαλα και περίπου 10 γραμ.πιο λίγο βούτυρο. Ουπς! Διπλό λάθος! Πάντως σαν γεύση βγήκαν πολύ νόστιμα!!! Θα τα ξανακάνω κ εγώ κ θα είμαι πιο πιστή στη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατα τ' άλλα Καλή Χρονιά,εύχομαι τα καλύτερα για την οικογένειά σου και έχω γίνει φανατική ακόλουθός σου,κάθε μέρα χαζεύω αναρτήσεις,συνταγές και φωτογραφίες και μετά ονειροπολώ!!!!
Σοφία εγώ ευχαριστώ! Ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΣου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και πολλά χαμόγελα!