Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Μυρωδικά, βότανα και σπόροι

Διαπιστώνω πως όλο και περισσότεροι φίλοι μου ανοίγουν δικές τους επιχειρήσεις. Δεν το βάζουν κάτω και ρισκάρουν! Αυτό βέβαια είναι πολύ ελπιδοφόρο και όμορφο συνάμα, αφού τα μαγαζάκια που ανοίγουν είναι κουκλίστικα. 
Έτσι και ο παλιός και σχολικός μου φίλος, ο Φώτης. Μαζί με την γυναίκα του, την Ράνια, αποφάσισαν πριν περίπου έναν χρόνο, ν' ανοίξουν "το Μπαχαράδικο" στην Κατερίνη. 
Ένα μαγαζί γουστόζικο, που όταν περνάς το κατώφλι του, νιώθεις να κατακλύζεσαι από εκατοντάδες μυρωδιές. Ένας χώρος φτιαγμένος με μεράκι και μπόλικη αγάπη για το αντικείμενο.
Στο μαγαζί βρίσκει κανείς σχεδόν τα πάντα από μπαχαρικά, μυρωδικά, βοτάνια, σάλτσες, χειροποίητα ζυμαρικά, δημητριακά και άλλα πολλά.


Εγώ βέβαια ενθουσιάστηκα με όλα τα ζαχαρωτά και τα πολύχρωμα κας κας. Επίσης μπορεί να βρει κανείς χρώματα ζαχαροπλαστικής, βανίλιες, και και και... Το καλύτερο είναι ότι τα παιδιά έστησαν και ένα διαδικτυακό κατάστημα, για όλους εμάς που δεν ζούμε Κατερίνη και θα θέλαμε πολύ να δοκιμάσουμε προϊόντα τους. Εδώ (κλικ) μπορείτε να του ρίξετε μια ματιά.


Κι επειδή με έχουν μάθει καλά, μου ετοίμασαν μια όμορφη σακούλα, γεμάτη ένα σωρό καλούδια για να στολίσω τα γλυκά μας, αλλά και να νοστιμίσω τα φαγητά μας. 
Εγώ από την άλλη, αγόρασα προϊόντα με γεύσεις που μου είναι γνώριμες, όμως αποφάσισα να δοκιμάσω και νέες, όπως για παράδειγμα, τους σπόρους chia, που μπαίνουν στο γάλα και στις σαλάτες ή ακόμα και στο ρύζι. 

Αριστερά: λίγα από τα πολύχρωμα δώρα μου
Δεξιά: δεν παρέλειψα ν' αγοράσω βρώμη και λιναρόσπορο. Στο επάνω βάζο, βρίσκονται οι  ασπρόμαυροι σπόροι  chia

Επίσης, τον καιρό που ήμασταν Κατερίνη, πραγματοποιήθηκε στο πάρκο της πόλης μια οικογιορτή. Διάφοροι χειροτέχνες, οικοκαλλιεργητές, εθελοντές κλπ, έστησαν τους πάγκους με τα προϊόντα τους και τους άφησαν εκεί για τρεις ολόκληρες ημέρες. Άνθρωποι μιας εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας, την οποία θαύμασα και ζήλεψα πραγματικά. Ζούσαν στο πάρκο, κοιμόντουσαν στις σκηνές τους, απαντούσαν σε όλες μας τις ερωτήσεις, μας έδιναν συμβουλές, έκαναν σεμινάρια, έραβαν, έπλεκαν, ζωγράφιζαν και το βράδυ τραγουδούσαν με τις κιθάρες αγκαλιά. Μια οικογιορτή αλληλεγγύης.
Είναι περιττό ν' αναφέρω ότι ήθελα να σηκώσω τα πάντα και να τα πάρω μαζί μου στο σπίτι.

Σιγά που δεν θα δοκίμαζαν την αιώρα...

Έφυγα με σακούλες γεμάτες με σάλτσες (κάθε χρόνο λέω να φτιάξω μόνη και κάθε χρόνο το αναβάλλω...), με μέλι, με χίλια δυο τσάγια και μυρωδικά και με μια μάσκα προσώπου από άργιλο.

Φλαμούρι, Λουΐζα, Μέντα, Λεβάντα
Αχίλλεια, που ναι μεν είναι πολύ πικρή, αλλά και πολύ όμορφη. Σκέτο στολίδι.

Επίσης έχω ακόμη από πέρυσι το ανάμεικτο τσάι της πεθεράς μου - το οποίο αγαπάμε πολύ και πίνουμε ασταμάτητα - έχω μπόλικο τσάι του βουνού και διάφορα άλλα χριστουγεννιάτικα, με μήλο-πορτοκάλι-κανέλα-καβουρντισμένα αμύγδαλα-γαρίφαλο κλπ. 
Να δω τι θα πρωτοπιούμε. Νομίζω πως πρέπει να κόψουμε τον καφέ και να το ρίξουμε στο τσάι...


Η αλήθεια είναι ότι φέτος έκανα στροφή προς την υγιεινή. Γέμισα τα ντουλάπια κι ελπίζω μέχρι το άλλο καλοκαίρι να τα έχουμε γευτεί όλα!
Τι; Αν τώρα που το έριξα στην υγιεινή θα κόψω τα γλυκά; Α, όλα κι όλα! Αυτές οι μικρές αμαρτίες (τοσοδούλες) είναι το αλατοπίπερό μου. 
Ναι, θα ψήσουμε πολλά γλυκά μαζί και αυτήν τη σεζόν!

Καλή εβδομάδα σε όλους!
Σας φιλώ

 Litsa

Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

11 σχόλια:

  1. Γλυκιά Φραουλίτσα καλό Φθινόπωρο με πολλές μυρωδάτες αναρτήσεις!Ιωάννα Νικολοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχεις όμως τον τρόπο σου κορίτσι! γλυκά γλυκά γιατί όχι?
    πέρνα να πάρεις και ένα βραβειάκι1
    φιλιά και καλό φθινόπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αχ! πριν κατι μερες το χαζευα το ηλεκτρονικο μαγαζακι "μπαχαραδικο" και ξεμυαλιστηκα. σιγουρα καποια στιγμη θα παραγγειλω κατι πραγματακια που ειδα και μ' αρεσανε.
    τα φιλια μου γλυκια φραουΛιτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Λιτσάκι!Μυρωδικά,βότανα και σπόροι ήταν η χθεσινή μου μέρα, που πήγαμε στο σπιτάκι στο βουνό μετά από πολύ καιρό και μου έκανε εντύπωση που σήμερα είδα αυτόν τον τίτλο!!Το έχω δει το μπαχαράδικο και το έχω υπόψην μου!Με τόσα βότανα που έχουμε στην χώρα μας, που κάνουν καλό και στην υγεία μας,όντως πρέπει ν'αλλάξουμε συνήθειες!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Κατερίνη????????:( :(
    Θέλουμε ενα παράρτημα στην Αθήνα!!!!!!!
    Υπέροχα ολα τα βοτανα..λατρεύω το τσαι!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπώ το τσάι!!!Και όλα τα παρεμφερή αφεψήματα!!Κάθε χειμώνα τα τιμώ!!!
    Καλό Φθινόπωρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βότανα και αρώματα, γεύσεις παραδοσιακές και συνειρμικές αναμνήσεις! Καλές δουλειές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φραουλιτσα μου καλο φθινοπωρο ομορφο το μπαχαραδικο του σχολικου σου φιλου και όλα τα δρωμενα της οικογιορτης ασε και εγω ξεσηκωθηκα με τα καινουρια αφεψηματα ( τσουκνιδα , αγριο τριανταφυλλακι σν δεν εχεις να σου στειλω ) φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντε με το καλό να φαγωθούν όλα τα υγιεινά και να γίνουν ροφήματα όλα τα αφεψήματα και τα τσάγια...κι αυτό το Χειμώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιούχου! Εδώ είμαι κι εγώ! Long time no see.
    Λοιπόν, δεν είναι πολύ όμορφο (και φοβιστικό ταυτόχρονα) που ανοίγουν συνέχεια καινούριες επιχειρήσεις; Μπράβο σε αυτούς που το ρισκάρουν, και διπλά μπράβο σε αυτούς που το κάνουν με μεράκι, όπως οι φίλοι σου! Όσο για τα τσάγια, εγώ που δεν είμαι του καφέ, και το χειμώνα πίνω πολύ τσάι, πολύ τα λιμπίζομαι!
    Φιλιά πολλά, Λίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με το καλό στα παιδιά. Πολύ ωραίο μαγαζι. Μόλις χειμωνιάσει νομιζω οτι τα μπαχαρικα και τα αφεψήματα έχουν την τιμητική τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!