Φέτος επέστρεψα δυναμικά στην κουζίνα μου.
Μετά το καλοκαιρινό ραχάτι, όπου μαγείρευε κυρίως η μαμά μου και αφού δεν έφτιαξα για δύο μήνες ούτε ένα τόσο δα γλυκάκι, αποφάσισα να επιστρέψω δυναμικά και με περισσότερη φαντασία. Γιατί ναι μεν - όπως έχετε καταλάβει - λατρεύω να φτιάχνω γλυκά, η μαγειρική όμως δεν μ' ενθουσιάζει καθόλου. Από την άλλη τα παιδιά μεγαλώνουν και θέλουν περισσότερη ποικιλία, χώρια που βαριούνται τα ίδια και τα ίδια - τα μακαρόνια εξαιρούνται φυσικά!
Πήρα λοιπόν την απόφαση να ξεσκονίσω όλες μου τις συνταγές, τους τσελεμεντέδες, το διαδίκτυο και ό,τι άλλο υπάρχει, ώστε να δοκιμάσω πολλές και νέες γεύσεις στο φαγητό. Σκέφτομαι μάλιστα να δοκιμάσω τις περισσότερες συνταγές από το βιβλίο του Jamie Oliver κι ας μην έχω το δικό του συνεργείο καθαρισμού, να γυαλίσει μετά την κουζίνα μου...
Βέβαια η μεγαλύτερή μου σπαζοκεφαλιά είναι τα σνακ των παιδιών, γιατί όσες ιδέες κι αν κατεβάζω, κάποια πράγματα αρνούνται πεισματικά να τα φάνε και ειδικά ο μικρός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκαρφίζομαι και να δοκιμάζω πολλά και διαφορετικά σνακ.
Όταν λοιπόν, διαβάζοντας ένα ξένο περιοδικό, έπεσα στην παρακάτω ιδέα, τη δοκίμασα δίχως δεύτερη σκέψη.
Δεν ακολούθησα τη συνταγή του περιοδικού, πήρα απλώς την κεντρική ιδέα και την προσάρμοσα στα γούστα μας. Και ποια είναι η κεντρική ιδέα;
Ένα καρβελάκι χωριάτικο ψωμί, το οποίο μεταμορφώνεται σε ένα απολαυστικό πρωινό ή ακόμη και βραδινό μεζέ.
Αγόρασα λοιπόν ένα καρβελάκι και του χάραξα με ένα μαχαίρι κάθετες και οριζόντιες λωρίδες, σχηματίζοντας έτσι μικρά τετράγωνα (προσοχή, δεν κόβουμε τον πάτο του ψωμιού).
Σε ένα μπολ ανακάτεψα περίπου 100 γρ βούτυρο με ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Έκοψα 4-5 ντοματίνια σε μικρούς κύβους και 4-5 φέτες γκούντα σε λωρίδες.
Σε ένα μπολ ανακάτεψα περίπου 100 γρ βούτυρο με ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Έκοψα 4-5 ντοματίνια σε μικρούς κύβους και 4-5 φέτες γκούντα σε λωρίδες.
Άπλωσα καλά το μείγμα βουτύρου σε όλο το εσωτερικό του ψωμιού κι έπειτα το γέμισα με τα ντοματίνια και το γκούντα. Τέλος άλειψα ελάχιστα την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο.
Το έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά (μέχρι να λιώσει το τυρί και να ξεροψηθεί το ψωμί).
Τι να σας πω, ότι δεν μας άρεσε; Θα ήταν ψέμα!
Ιδανικά τρώγεται μόλις βγει από τον φούρνο, έτσι ζεστό και τραγανό.
Στα παιδιά θύμισε τοστάκι.
Εγώ, το έφαγα για πρωινό, αν και θα μπορούσε να συνοδεύσει πολύ καλά και ένα ωραίο κρασί, ένα βραδάκι με καλή παρέα. Αν μάλιστα το δοκιμάσετε επιπλέον με μοτσαρέλα, σκορδάκι, μανιτάρια και πιπεριές θα είναι σαν να γεύεστε μια πίτσα.
Βάλτε φαντασία!
Νομίζω ότι αξίζει να το δοκιμάσετε, ας πούμε το πρωινό της Κυριακής.
Σας φιλώ ως την επόμενη φορά!
Litsa
Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286
το είχα δει κι εγω σε διάφορα σάιτ και το λιμπιζόμουν.....αλλά στην ελληνική ,δική σου ,βερσιόν μου τρέχουν τα σάλια ,καθώς το παρατσούκλι μου είναι ψωμού!! μου φαίνεται θα το δοκιμάσω με το σκορδάκι γιατί είμαι και σκορδού!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα!
Τι φανταστική ιδέα! Νομίζω ότι αυτή την Κυριακή θα έχει την τιμητική του αυτό το γεμιστό ψωμάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Λίτσα!
Πωπω, γουργούρίζει η κοιλιά μου ήδη ... γιατί ακόμα δεν έφαγα πρωινό! Αν και η Μελίτα δεν νομίζω να το έτρωγε γιατί γενικά δεν τα πάει καλά με το ψωμί (τρώει ελάχιστον) για παρεάκι στο τζακάκι τώρα το χειμώνα θα ήταν φοβερό!!! Μπρα΄βο βρε Λιτσάκι με τα ωραία σου!!! Κάλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια ιδέα και φαίνεται νοστιμότατο! Θα το επιχειρήσω σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ιδέα, Λίτσα! Ιδίως όταν μαζεύονται φίλοι για ένα κρασί! Τώρα μετά το γάμο βλέπω να αλλάζουν στέκι! Πρέπει να σκαρφίζομαι όλο κάτι καινούργιο για να προσφέρω! Και φυσικά δεν είμαι της μαγειρικής... μόνο γλυκά χαίρομαι να φτιάχνω και εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ καλη ιδέα...μπαίνει στη λίστα με τα προσεχως
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω δει να κυκλοφορεί στο pinterest εδώ και καιρό και πολύ ήθελα να το δοκιμάσω κάποια στιγμή. Τώρα που είδα και την Ελληνική εκδοχή του θα το φτιάξω σίγουρα. Ισως να το δοκιμάσω και με φέτα, πως σου φαίνεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ,τι μου κάνεις μεσημεριάτικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχο!!!
Μου αρέσει και μάλιστα πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστεί το συντομότερο δυνατό!
Σε φιλώ!
Θα το κάνουμε σίγουρα! Τρελαίνομαι για τέτοια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πεντανόστιμο! Έχεις βγάλει και ωραίες φωτογραφίες......!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως το βλέπω θέλω να το φτιάξω τώρα αμέσως!! Θα κάνω όμως υπομονή μέχρι το βραδάκι να το δοκιμάσει και η παρέα!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνεται εύκολο και εντυπωσιακό και μπορούν να γίνουν πολλές παραλλαγές... Το φαντάζομαι με χαλούμι, λιαστή ντομάτα και ρίγανη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ τέλειο!!! Καλά, αυτή η φωτογραφία που κόβεις και με τα δύο χέρια τα τοματίνια πολύ μου άρεσε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι όντως εντυπωσιακό χωρίς να είναι δύσκολο. Η εκδοχή με το σκόρδο και το βούτυρο καθώς και μοτσαρέλα μου θύμισε αρκετά σκορδόψωμο..
Όσο για το βιβλίο... με χαρά θα δούμε τις συνταγές που θα εκτελέσεις από εκεί. Είναι όντως ένα πολύ ωραίο βιβλίο αν και σίγουρα μετά τα 30 λεπτά η κουζίνα θα μοιάζει με βομβαρδισμένη. Επιχείρησε μερικές φορές μια φίλη μου να φτιάξει τα μενού του Όλιβερ και ναι μεν ήταν θεσπέσια, αλλά το καθάρισμα που είχε μετά την προσγείωσε απότομα!!! χαχα
Σε φιλώ Λιτσάκι! Καλώς επέστρεψες στις Χειμωνιάτικες δραστηριότητες σου!
Θα το κάνω σίγουρα. Με φέτα όμως.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καθένας λέει την δική του εκδοχή !
Καλό φθινόπωρο, περιμένουμε και άλλες συνταγές !
Τι τέλεια ιδέα...Σαν να μου έρχονατι μυρωδιές και γεύσεις απίθανες.Πανέμορφες οι φθινοπωρινές σου αλλαγές...Ομορφα χρώματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ¨εφτιαξες τώρα! Το είχα δει στην Ελεάννα και το είχα βάλει στο μάτι. Αλλά τώρα που το είδα ξανά τρέχουν τα σάλια μου. Λιμπιστικό το καρβελάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήKathy by anthomeli
αυτό το καρβελάκι κυκλοφορεί τελικά σε πολλές παραλλαγές..όλα ιδιαίτερα νόστιμες και λιμπιστικές..Φαίνεται τελειο Λιτσάκι!! πολλά φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιαμ μιαμ μιαμ !! Φοβερή ιδέα Λιτσάκι, εννοείται πως θα το δοκιμάσω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Πέτρος θα γλείφει και τα δάχτυλά του !!
Καλό φθινόπωρο και πάμε για άλλον ένα χειμώνα παρέα !!
Φιλιά πολλά **
Θεσπέσιο και λαχταριστό το ψωμί σου Λίτσα!!!! Θα κεραστώ ένα κομματάκι για το καλωσόρισμα μέχρι να το φτιάξω γιατί με ξεσήκωσες με την ιδέα σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου! Φιλιά!
Μολις ειχα διαβασει αυτη σου την αναρτηση, ειχα ερωτευτεί το ψωμι αυτό!!,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ λοιπον το έφτιαξα την προηγουμενη εβδομάδα!!! Το αγαπησα με παθος οπως και όσοι το δοκίμασαν!!!
Εστειλα καν το λινκ σε ολες τις non bloggers φιλες μου για να το αγαπήσουν και αυτες!!!
Θα σου στειλω φωτο Λιτσάκι.
Γλυκό μου Λιτσάκι υπέροχο αυτό το ψωμάκι σου!!!! Είσαι απίθανη! Σε φιλώ γλυκά!
ΑπάντησηΔιαγραφή