Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Lemon curd tartelettes

Πριν καιρό έφτιαξα μικρά ταρτάκια με lemon curd, το οποίο παρεμπιπτόντως δοκίμασα για πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα! Όχι πολύ γλυκό, αρκετά ξινό και πολύ δροσερό, που σε συνδυασμό με τη ζύμη από τις τάρτες και τα κεράσια... δίνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα! Τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα.
Είναι μάλιστα η ιδανική εποχή να δοκιμάσετε αυτό το γλύκισμα, γιατί τώρα θα βρείτε τόσο φράουλες, όσο και κεράσια. Εγώ, που τα έφτιαξα πριν ενάμιση μήνα, δεν είχα αυτή την επιλογή, οπότε χρησιμοποίησα κονσερβοποιημένα κεράσια.

Lemon curd
 Υλικά για περίπου 300 γρ:

2 (κατά προτίμηση βιολογικά) λεμόνια, καλά πλυμένα
2 αυγά, διαλυμένα με πιρούνι
4 κουταλιές σούπας βούτυρο σε μικρά κομματάκια
250 γρ ζάχαρη

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή σε ένα κατσαρολάκι το ξύσμα και το χυμό των λεμονιών, τα αυγά, το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι πάνω από ένα άλλο που περιέχει νερό (μπεν μαρί) και προσέχουμε ο πάτος του να μην ακουμπάει στο νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσει πάνω από το νερό, ανακατεύοντας πιο αραιά, μέχρι να δέσει και να πηχτώσει. 
Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο, όταν βάλετε λίγο σε ένα κουτάλι και δείτε ότι πέφτει πολύ αργά από το χείλος του κουταλιού. 


Όπως είναι ζεστό, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, εκτός κι αν το καταναλώσουμε άμεσα (όπως εγώ). Αντέχει περίπου 3 μήνες σε αποστειρωμένα βάζα και από την στιγμή που το βάζο ανοιχτεί, πρέπει να μπει στο ψυγείο.


Τάρτες
Υλικά για 12 ταρτάκια:
200 γρ αλεύρι
μισό κουταλάκι γλυκού μπέικιν
50 γρ ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλιας
μία πρέζα αλάτι
100 γρ κρύο βούτυρο σε κομμάτια
3 κουταλιές σούπας κρύο νερό

Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε και αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και δουλεύουμε τα υλικά με το χέρι, δημιουργώντας ένα ζυμάρι. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
Στο μεταξύ βουτυρώνουμε τις 12 φόρμες για cupcakes από την εξωτερική τους πλευρά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (αντίσταση).
Αλευρώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια όπου θα δουλέψουμε το ζυμάρι και το ανοίγουμε με τον πλάστη. Κόβουμε με κουπάτ ή ποτήρι 12 κύκλους με διάμετρο 9 εκατοστά και πάχος 3-4 χιλιοστά. Τα τοποθετούμε επάνω στις φόρμες και τα πιέζουμε ελαφρά, ώστε να κολλήσουν και να πάρουν το επιθυμητό σχήμα.


Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά. Αφού ψηθούν, περιμένουμε 5 λεπτά, πριν τα αφαιρέσουμε προσεκτικά από τις φόρμες. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Μοιράζουμε στο εσωτερικό τους την lemon curd, ρίχνουμε από επάνω κεράσια ή φράουλες ή άλλο αγαπημένο μας φρούτο, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και... απολαμβάνουμε!



Την επόμενη φορά θα φτιάξω lemon curd με λιμέτες, να γίνει ακόμα πιο ξινή και μυρωδάτη!


Καλό Σαββατοκύριακο!

Litsa


Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

22 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ιδέα η lemon curd να αξιοποιήσω τα ωραιώτατα λεμόνια που έφερα μαζί μου το Πάσχα από τη λεμονιά μου στο εξοχικό.Φαντάζομαι ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες παρασκευές!πχ.σε ένα τσιζ cake;λέω εγώ τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι εννοείται Μαρία! Ταιριάζει πολύ και με ψημένη μαρέγκα!

      Διαγραφή
    2. Όλγα Χατζηχρίστου20 Μαΐου 2013 στις 5:06 μ.μ.

      σε συνδυασμό με τη μαρέγκα ... ουάου Λίτσα! Τι ιδέα!!!!! Θα το κάνω.
      Θα μπορούσε να γίνει και με νεράντζια;

      Διαγραφή
  2. Κόλαση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρα πολύ ωραία συνταγή! Είμαι σιγουρη ότι είναι πεντανόστιμα! Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία συνταγή! Κι έψαχνα για μια καλή συνταγή για lemon curd, χωρίς πάρα πολλά αυγά. Και τι τέλεια ιδέα αυτή με την ανάποδη του ταψιού των cupcakes. Ενώ λατρεύω τα ταρτάκια,ειδικά αυτή την εποχή, απέφευγα να τα φτιάξω γιατί με μεμβράνες/ λαδόκολλες, ρύζια και φασόλια γινόταν ένας χαμός. Μου έλυσες τα χέρια! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χτες με επιασε μια λιγούρα για τάρτα λεμόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ τι με κάνεις ... και κάνω δίαιτα... αχ τι με κάνεις
    Φαίνεται λαχταριστό...
    ουφφφφφ πάω να φάω ένα μήλο
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνονται πολύ νόστιμα!! Τρελαίνομαι για τη μυρωδιά του λεμονιού!! καλημέρα Λιτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωχ παναια μου... Τι μας κάνεις μεσημεριάτικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πωπωωωω!!! μου ανοιξες την ορεξη... γιαμι!!!
    ελπιζω να καταφερω να τα φτιαξω τα ταρτακια! :οp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα το πω απλά θεϊκό!
    Ειδικά η τελευταία φωτογραφία με το lemon curd να τρέχει τόσο προκλητικά είναι το μόνο πειστήριο που χρειάζομαι για να τα φτιάξω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και μόνο η μυρωδιά θα μας τρελάνει! Πολύ ωραία ιδέα Λιτσάκι και πολύ ανοιξιάτικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά, τρελαίνομαι για οτιδήποτε περιέχει λεμόνι! Και αυτή η lemon curd επειδή την έχω δοκιμάσει σε άλλη συνταγή είναι απλά ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ! Αποφεύγω να την ξανακάνω γιατί ειμαι ικανή να την φάω όλη μόνη μου! Αααααχ, αυτές οι φωτογραφίες σου με λιγώσανε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν έχω φτιάξει ποτέ lemon curd αλλά οι φωτογραφίες σου και οι οδηγίες σου με έπεισαν.
    Όσο για τα ταρτάκια έπαθα πλάκα με τον τροπο αυτό. Ανάποδα το ταψάκι;;; Με έστειλες!!!
    "Θεά θεά θεά θέα δεν σε λένε, αλλά αλλά αλλά τα ταρτάκια σου λένε!!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημένη γεύση το λεμόνι, το λατρεύω! Δείχνουν πεντανόστιμα, πολύ όμορφες λήψεις και κατατοπιστικές οι οδηγίες. Κρατάω τη συνταγή και θα το επιχειρήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ όμορφη συνταγή!!! :)
    Καλή εβδομάδα κοπέλα μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. βρε κοριτσια να ρωτησω κατι και εγω??
    ενθουσιαστηκα με αυτη την ιδεα την lemon curd αλλα καθολου με την ιδεα για τα ταρτακια(και λογο ελειψης χρονου με τα παιδια)
    βεβαια πριν καποιους μηνεσ παρατηρησα σε σουπερ μαρκετ μεγαλο κατι ταρτακια(ξενης εταιρειας) που χρησιμοποιει κ ο jamie oliver στην εκπομπη του.
    και σκεφτομουνα καποια στιγμη να τα δοκιμασω.....κανουν λοιπον γιατι τη συνταγη?τα εχει δοκιμασει κανεισ??
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν ξέρω πολύ καλά ποια ταρτάκια εννοείς, γιατί τα έχω δει κι εγώ και τα έχω βάλει στο μάτι. Αν υπάρχει έλλειψη χρόνου, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην τα χρησιμοποιήσεις. Είναι μια πολύ καλή λύση. Δεν τα τρώμε και κάθε μέρα... Απλά δεν τα έχω δοκιμάσει για να σου πω αν είναι νόστιμα. Φαντάζομαι όμως πως θα είναι μια χαρά

      Διαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!