Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Γενεαλογικό δέντρο ή αλλιώς: οι ρίζες μας!

Ήταν πριν 10 χρόνια περίπου όταν πήρα την απόφαση να κάνω μεταπτυχιακό.
Θυμάμαι που μας κάλεσε ο καθηγητής μας (εμένα και την συμφοιτήτριά μου Κατερίνα) στο γραφείο του και μας ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψουμε στο Μέτσοβο, να κατασκευάσουμε γενεαλογικά δέντρα, στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μας.


Θέλαμε να γκρινιάξουμε, γιατί ξέραμε τι μας περίμενε, αλλά δίχως μα-μου και επιπλέον κουβέντες, βρεθήκαμε Νοέμβριο μήνα στο Μέτσοβο. Γνωρίζαμε καλά, ότι δεν θα επιστρέφαμε πίσω σε 10 μέρες...



Αποβιβαστήκαμε στο Δημαρχείο του κάτασπρου Μετσόβου, απ' όπου ξεκίνησε μια υπέροχη εμπειρία, αλλά και μια δυνατή φιλία με το Κατερινάκι.
Το μέρος ήταν (και είναι) απλά πανέμορφο! Το Μέτσοβο είναι μαγικό και η φύση τριγύρω απερίγραπτα όμορφη. Όλες τις εποχές του χρόνου!



Με την πολύτιμη βοήθεια του Δημάρχου, αλλά και των υπαλλήλων του Δημαρχείου, πιάσαμε ένα-ένα τα τεράστια δημοτολόγια (δεν υπήρχαν σε ηλεκτρονική μορφή) και αρχίσαμε την κατασκευή των γενεαλογικών. Παίρναμε με τη σειρά τα επίθετα, καταγράφοντας άτομα, γάμους, συγγένειες, παιδιά, εγγόνια κλπ.
Δεν αναφέρω τα ονόματα του τότε Δημάρχου, αλλά και του καθηγητή μας, διότι δεν πήρα την άδειά τους, ώστε να το κάνω. Η βοήθειά τους όμως υπήρξε πολύ σημαντική και το γνωρίζουν καλά!


Φωτογραφίες τραβηγμένες από το μπαλκόνι του Δημαρχείου

Κι έπειτα είχε σειρά το δύσκολο κομμάτι: η διασταύρωση στοιχείων και για να γίνει αυτό, έπρεπε να χτυπήσουμε τις πόρτες των κατοίκων. Δεν υπήρχε σπίτι στο οποίο δεν μπήκαμε. Σοκάκι το οποίο δεν περπατήσαμε. 
Οι κάτοικοι μας καλωσόριζαν στα σπίτια τους, επιφυλακτικοί στην αρχή, φιλόξενοι και καλοσυνάτοι στη συνέχεια. Μέχρι να φύγουμε, μας γνώριζαν πια όλοι!!



Η μεγαλύτερη επιτυχία σε ένα γενεαλογικό είναι να μπορέσει κανείς να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερες γενιές, με αποτέλεσμα να φτάσει πολλά χρόνια πίσω.
Για να γίνει αυτό πρέπει να διασταυρωθούν και να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Προτεραιότητά μας λοιπόν, ήταν να χτυπήσουμε τις πόρτες ατόμων άνω των 80 χρόνων.
Και μαζί τους μάθαμε πολλά, ακούσαμε και είδαμε συγκλονιστικά πράγματα, αλλά και γελάσαμε με την ψυχή μας!
Άλλωστε οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν πάντα μοναδικές εμπειρίες και ξεχωριστές ιστορίες να διηγηθούν.
Κι όταν καταφέρναμε επιτέλους να επικεντρωθούμε για λίγο στα δέντρα, οι διάλογοι ήταν ξεκαρδιστικοί:
"Τον Γιώργο Τάδε τον θυμόσαστε;"
"Ναι"
"Είχε αδέρφια;"
"Έναν αδερφό, τον Μιχάλη"
Εμείς χαιρόμαστε γιατί η απάντηση συμφωνεί με τα στοιχεία μας.
"Ποιος ήταν μεγαλύτερος, ο Γιώργος ή ο Μιχάλης;"
"Ποιος Μιχάλης;"
"Ο αδερφός του Γιώργου."
"Ποιου Γιώργου;"
"Του Τάδε."
"Ο Γιώργος είχε αδερφή, όχι αδερφό."
"Κι ο Μιχάλης;"
"Ήταν αδερφός του Γιάννη."
"Ποιανού Γιάννη;"
"Τ' αδερφού του Γιώργου..."
Ο διάλογος αυτός δεν είχε τελειωμό. Όσο κι αν προσπάθησα τότε να συγκρατηθώ, δεν τα κατάφερα κι άρχισα να κακαρίζω, αφού δεν βγάζαμε με τίποτα άκρη. Ξεχάσαμε κι αυτά που ξέραμε.


Ωστόσο με τη σημαντική βοήθεια, αλλά και την υπομονή όλων των κατοίκων,  κατασκευάσαμε 129 γενεαλογικά δέντρα (σεντόνια τα λέγαμε εμείς, μιας και κάποια ήταν τεράστια), καταγράψαμε περίπου 8000 άτομα και φτάσαμε μέχρι και 10 γενιές πίσω, στην πρώτη δεκαετία του 1800.
Με μισή καρδιά τους αποχαιρετίσαμε όλους και επιστρέψαμε στο Πανεπιστήμιο σχεδόν έναν χρόνο μετά, με τις τσάντες μας γεμάτες γενεαλογικά, εικόνες, εμπειρίες κι αναμνήσεις. Κι αφού δώσαμε στα δέντρα την τελική τους μορφή, με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος, τα εκθέσαμε για όσους ήθελαν να μάθουν "από που βαστάει η σκούφια τους".
 
(Οι φωτογραφίες δυστυχώς δεν είναι πολύ καθαρές)

Κάθε μαύρη κουκκίδα - όπως αυτή στον κόκκινο κύκλο - αντιστοιχεί σε ένα άτομο 


Και η στιγμή αυτή ήταν πραγματικά συναρπαστική! Έβλεπα τους ενδιαφερόμενους ν' αναζητούν με αγωνία το επίθετό τους και να στέκονται για ώρα μπροστά στο δέντρο τους, χαζεύοντάς το με ενθουσιασμό. Διότι δεν έβλεπαν σε αυτό μόνο τους παππούδες τους, αλλά τις ρίζες τους 150 χρόνια πίσω.




Ένας ερευνητής μπορεί ν' ανακαλύψει και να μελετήσει μέσα από ένα γενεαλογικό απίστευτα πράγματα, σχεδόν ατελείωτα, μα για έναν καταγεγραμμένο είναι ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ! Είναι οι πρόγονοι, είναι το σόι, είναι οι συγγένειες που αγνοούσε, είναι η καταγωγή του! 
Και ήταν υπέροχο το δικό μας συναίσθημα, αντικρίζοντας τον ενθουσιασμό στα μάτια τους!




Και τότε ήταν που αγάπησα τα δέντρα περισσότερο. Όχι μόνο για τη σκιά τους, τη δροσιά τους, τους καρπούς τους..., μα κυρίως για τις ρίζες τους. Κυριολεκτικά και συμβολικά.
Γιατί όσο πιο βαθιές και μεγάλες είναι οι ρίζες, τόσο πιο υγιές και αγέρωχο θα στέκει το δέντρο. Και κατάλαβα, πως ακόμη κι αν υποχωρήσει το έδαφος και βρεθεί στην άκρη του γκρεμού, οι δυνατές του ρίζες θα 'ναι αυτές που θα το κρατήσουν γερά στη θέση του! 


Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια των προετοιμασιών της βάπτισης του μικρού μας, ήξερα εξαρχής ότι το γενεαλογικό μας δέντρο δεν θα λείψει. Άλλωστε είναι η τρέλα μου!
Πριν από αρκετούς μήνες έπεσα επάνω σε αυτήν τη φωτογραφία στο Pinterest και τη συγκράτησα.
Προσάρμοσα το δέντρο στα δικά μας δεδομένα και δημιούργησα το προσκλητήριο.




Αποτελείται από όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού.
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες αποτελούν τον κορμό του, τα κλαδιά είναι τα παιδιά τους και τα φύλλα τα εγγόνια τους. Οι καρδιές συμβολίζουν τους γάμους.



Ναι, δεν υπάρχει τίποτα το παιδικό σε αυτό το προσκλητήριο, μα η αξία του είναι ανεκτίμητη και είμαι σίγουρη ότι θα καδραριστεί σε κάποια από τα σπίτια των αδερφών μας.


Οι γενεαλογίες μάς σημάδεψαν εμένα και την Κατερίνα, έγιναν κομμάτι του εαυτού μας, έγιναν το μεράκι και το πάθος μας, που όμως σταμάτησε στο αγαπημένο Μέτσοβο, διότι στην Ελλάδα είναι όλα δύσκολα...


Καλημέρα φιλαράκια μου!
Και μην ξεχνάτε τις ρίζες σας... Εκεί είναι κρυμμένη η δύναμή σας!


(Αν έχετε απορίες γύρω από τα δέντρα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου fworld.lc@gmail.com)


Litsa

Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook

50 σχόλια:

  1. απλά καταπληκτική ιδέα Λιτσάκι!!! ένα υπέροχο προσκλητήριο - ενθύμιο...Με το καλό να κάνετε τη βάφτιση του μικρούλη!!! ps..Και το όνομα Ορφέας είναι ένα από τα αγαπημένα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη ανάρτηση και το δροσερό Μέτσοβο και η υπέροχη κατασκευή σου και το καταπληκτικό γνωμικό. Ειμαι κ εγώ "κολλημένη" με τις ρίζες μου και έχω φτιάξει το δέντρο μας όσο μπορώ πιο αναλυτικά στο heritage.. Δεν μπορώ όμως να φτάσω πριν το 1800.. Μέχρι εκεί έχουμε γνώση..
    φιλιά Λίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αx..τι ωραία ιδέα!!Το προσκλητήριο είναι τέλειο!!!
    Μακάρι να μπορούσα και εγώ να φτίαξω το δικό μου γενεαλογικό δέντρο...
    Θα ήταν συγκινητικό να μάθεις τις ρίζες σου και πόσο βαθεία είναι στη γη:)
    Μπράβο Λιτσάκι:):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά μας ταξιδεψες όμορφα!!Καταρχην μας δροσισες, κατα δευτερον μας γυρισες μερινα χρονια πίσω και μας θυμισες φοιτητικα χρονια και τελος μας εξεπληξες με αυτη την όμορφη και πρωτοτυπη ιδεα του προσκλητηρίου!!Με το καλό η βαφτιση του μικρου σας και ολα να γινουν οπως τα εχεις ονειρευετεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγραψες πάλι!! Είναι υπέροχη ιδέα και σίγουρα, τουλάχιστον τα άτομα του σογιου δεν θα το πετάξουν οπως συνηθίζεται, αλλά θα το κρατήσουν για αναμνηστικό!! Άσε που θα ξυπνήσεις πολλές πολλές θύμησες...
    Θα ήταν πολύ ωραία ιδέα και για γάμο με γραμμένα ίσως τα ονόματα των υπολοίπων πιο αγνά και τα ονόματα του ζευγαριού τυπωμένα χρυσά ή ασημένια. Too elegant!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ ομορφο κειμενο.Οσο για το προσκλητηριο πολυ πρωτοτυπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. TELEIO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΙΔΕΑ.....ΦΙΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι όμορφη ανάρτηση! Το πήγες, το έφερες, το έπλεξες, έγινε ένα κουβάρι σφιχτά πλεγμένο και με ρίζες γερές και βαθιές!
    Υπέροχο το προσκλητήριο! Με υγεία και χαρά να γίνει η βάφτιση του μικρούλη σου!
    Πολλά φιλάκια από Ν Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λες να έχεις κάνει και το δικό μου δέντρο;; Είμαι από το Μέτσοβο! Υπέροχο το προσκλητήριο! Φοβερή ιδέα! Με το καλό η βάφτιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταπληκτική ανάρτηση, φοβερή εργασία, τέλεια η εμπειρία της έρευνας!!!! Ανεκτίμητη η αξία του "Ποιος είσαι ¨ !!!!! Το προσκλητήριο είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα μεν έξυπνο και ξεχωριστό δε!!!!! Καλοφώτιστο το μικράκι σας!!!! Φιλιά πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λιτσάκι, πολύ με συγκίνησε η ανάρτησή σου. Εχω κι εγώ τρέλλα με την γενεαλογία και εδώ και αρκετά χρόνια ψάχνω για όλο και περισσότερα στοιχεία. Με το internet βέβαια είναι διαφορετικά από την πιό ζωντανή επαφή που είχες εσύ με τους κατοίκους του Μετσόβου (αλήθεια, τί όμορφο μέρος !! και οι φωτογραφίες σου, όπως πάντα, πανέμορφες).
    Υπέροχη η ιδέα σου για το προσκλητήριο, πιστεύω ότι θα αρέσει σε όλους. Με το καλό να κάνετε την βάπτιση του μικρού σας και να τα χαίρεστε και τα δύο τα αγοράκια σας.
    Φιλάκια πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. υπέροχη ανάρτηση περιγραφική,παραστατική,απολαυστική.Συγχαρητήρια και για την ιδέα,φρέσκια και πρωτότυπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απιστευτου! Μαρή λίγες μέρες πριν έβαλα κάτω την 80χρονη ανιψιά του μπαμπά μου στη γειτονιά μου στο χωριό και με μολύβι και χαρτί ξεκίνησα το δέντρο από την πλευρά του πατέρα μου...Χαος! Ένας αδερφός (από τους 6) του παππού μου είχε 9 παιδιά μοναχός του! Εκεί να σε είχα! Μαζεύτηκε όλη η γειτονιά γύρω μας γιατί ο δρόμος είναι η αυλή τους εκεί, και όλοι είχαν άποψη διαφορετική! Μου τη σύγχυσαν τη γρια και έφυγε! Το ληξιαρχείο είναι καλή ιδέα αλλά δυστυχώς τα Σέρβια και τα γύρω χωριά κάηκαν 2 φορές. Δεν έμεινε υλικό...το είχα ψάξει στην εφηβεία μου γιατί είχα από παιδί την ανάγκη να μάθω τα παλιά. Τα μελλούμενα δεν με ιντρίγκαραν ποτέ. Ανατρίχιασα με την ανάρτηση!
    Με το καλό η βάφτιση Φραουλίτσα! Καλή ευκολία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Λίτσα ! Οι φωτογραφίες από Μέτσοβο υπέροχες και ότι πρέπει για την εβδομάδα καύσωνα που διανύουμε.Τα προσκλητήρια είναι πολύ έξυπνη ιδέα και πολύ συγκινητική.Μπράβο σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέλεια ιδέα για προσκλητήριο. Από μικρή μου άρεσε η παρέα με τους μεγαλύτερους, ιστορίες κοντά στο τζάκι, στα καφενεία του χωριού, στα πρόβατα με τη γιαγιά μου. Μου άρεσαν πολύ και οι φωτογραφίες σου έχεις καλό χέρι... που λένε. Φιλιά και με το καλό η βάφτιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΦΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!!
    ΤΕΤΟΙΟ ΧΙΟΝΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΤΗΚΕ, ΣΚΕΦΤΗΚΑ!!!!!!!
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ, ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ!!!!!!!
    ΠΑΝΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΗ!!
    ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΗΣΤΙΚΟ!!!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΑΣ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό που σκέφτηκες είναι καταπληκτικό και το κάλεσμα μοναδικό!!...κανείς δε θα το πετάξει...εγώ πάντως θα το κρατούσα..!
    Έχω προσπαθήσει στο παρελθόν να βρω τις ρίζες μου, αλλά το παρατούσα στην πρώτη δυσκολία...τώρα θα προσπαθήσω πάλι όσο ζουν ακόμα οι γονείς και οι θείοι γιατί από παππουδογιαγιάδες τελειώσαμε εδώ και χρόνια...
    Στο ίντερνετ προσπάθησα και πρόσφατα, αλλά τζίφος...αν δεν πας στα μέρη από όπου κατάγεσαι κι αν δεν ακολουθήσεις το κουβάρι μέχρι εκεί που φτάνει δεν κάνεις τίποτα!
    Και δεν μπορείς να στηριχτείς σε χαρτιά, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχουν καν...θέλει να λιώσεις πολλά παπούτσια για να βγάλεις άκρη με την ελπίδα πάντα ότι θα θυμούνται όσοι ζουν...τώρα που το σκέφτομαι πολύ το καθυστέρησα ήδη...
    Η ανάρτηση και οι φωτογραφίες απίστευτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπέροχη ανάρτηση.Καταρχήν γιατί είναι κάτασπρη και δροσερή!! κι ύστερα γιατί είναι γεμάτη αναμνήσεις.Τα χρόνια σου τα ολοζώντανα, τα νεανικά που πήγατε στο Μέτσοβο για 10 μέρες και μείνατε ένα χρονάκι....Τι φανταστικά τα δέντρα, τα θυμάμαι όλα στο Συνέδριο και την παρουσίαση και το πάθος σας για τη εμπνευσμένη δουλειά σας. Τα γέλια μέσα στα σπίτια με τα γλυκά του κουταλιού και τα κεράσματα και το κουράγιο που σας έδιναν γιατί δεν ήσασταν Βλάχοι!!!Τι γέλιο...
    Τα προσκλητήρια είναι φανταστικά και με συγκίνησε πολύ το να βλέπω τα δικά μου κλαδιά και τα δικά μου φύλλα μέσα σε αυτό!!Τα κατάφερες τέλεια! Τα χρώματα, το γνωμικό.Πανέμορφα όλα.
    Μπράβο μικρή άντε με το καλό τώρα πάμε στα της βάφτισης...Φιλιά και καλημέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα φραουλίτσα μου!
    Πρέπει να το κάνω κι εγώ κάποια στιγμή αυτό....Όμορφες φωτο.
    Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι απίστευτη εμπειρία!
    Πόσα πολλά πρέπει να αποκομίσατε από αυτήν! Και τι μεγάλη χαρά θα δώσατε στους ανθρώπους που ανακάλυψαν τις ρίζες τους!
    Το Μέτσοβο το λατρεύω, είναι πανέμορφο, είχα βρεθεί Απρίλη μήνα εκεί και γοητεύτηκα!

    Το προσκλητήριο σας είναι απίθανο! Τόσο πρωτότυπο και τόσο ξεχωριστό! Φοβερή ιδέα και με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία!
    Πολλά φιλιά Λιτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. στην Ιπποκράτους ,υπάρχει το βιβλιοπωλείο του Παπαδήμα.Είναι θείος μου και πριν 7 χρόνια έφτιαξε το γενεαλογικό δέντρο του σογιού...το βιβλιοδέτησε και το έστειλε σε όλους τους συγγενείς.Ξεκινά απο το 1852 !!! το ξεφυλίζω πολύ συχνά και προσθέτω τις νέες γεννήσεις ,αν και μας είπε πως τώρα θα το ανανεώσει...
    καταπληκτική η ιδέα σου!!!!καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολυ ιδιαιτερη και συμβολικη η ιδεα σας!!! Πολυ μου αρεσε το προσκλητηριο!!!! Δεν χρειαζεται να ειναι εντελως παιδικο ενα προσκλητηριο για να ειναι για βαφτιση. Μου φαινεται πολυ ξεχωριστο αυτο που επιλεξατε και ταιριαζει πολυ στην βαφτιση :)

    Καλημερααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πω πω!Είναι πραγματικά από τις πιο ωραίες αναρτήσεις που έχω διαβάσει!Πραγματικά η οικογένεια είναι πάντα κάτι που μας συνδέει!Πολύ ωραία η αναρτησούλα σου και η πρόσκληση πολύ ιδιαίτερη, σίγουρα δε θα πεταχτεί!Να χαίρεσαι το μικρό σου!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καταρχήν μας δρόσισες! Το Μέτσοβο είναι πανέμορφο, αξίζει για όποιον δεν το έχει επισκεφτεί ακόμα!
    Το προσκλητήριο πολύ ξεχωριστό..βρε θηρίο, τα έφτιαξες όλα μόνη σου, ε; Και σίγουρα κάτι που θα μείνει..και εννοείται ότι πρέπει να το κορνιζάρετε!
    Φιλιά και με το καλό το μπλουμ! (το όνομα είναι παν-τέλειο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τις προάλλες παρακολούθησα μία εκπομπή γι΄αυτό το θέμα
    και με εντυπωσίασε.
    Η έμπνευση σου ήταν σπουδαία και το προσκλητήριο έγινε
    υπέροχο!!
    Μπράβο, καλή συνέχεια τώρα με τα της βάπτισης!
    Με το καλό να γίνουν όλα όπως τα θέλετε για το μικράκι σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Λιτσάκι μου το διαισθανόμουν ότι θα με καταπλήξεις...το ήξερα, το περίμενα, και τώρα που το βλέπω, πρέπει να σου πω ότι έχω συγκινηθεί. Η ιδέα σου ήταν υπέροχη και η υλοποίηση πραγματικά αξιόλογη (αλήθεια θα είναι όλα γραμμένα στο χέρι;;;) καθώς τα γράμματά σου είναι τόσο καλλιτεχνικά (εγώ κάνω άθλια γράμματα, γι'αυτό το λέω,χιχι). Οσο για τις φωτογραφίες του μετσόβου απλά υπέροχες... βγάζανε μια ζεστασιά μέσα από το κρύο χιόνι ίσως γιατί περάσατε τόσο όμορφα και σας αγκάλιασαν τόσο ζεστά!!!! Μπράβο σας. Οσο για το όνομα... τέλειο! Ηταν μέσα στη λίστα που είχα κάνει όταν ακόμα δεν ήξερα αν θα έχω αγόρι ή κορίτσι,χιχι!!! Οσο για τα γενεαλ. δεντρα το προσπαθήσαμε κάποια στιγμή με τον Κώστα με την οικογένειά του αλλά είναι ζόρικο μωρέ... Ξέρεις κανένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που να το κάνει αυτόματη την καταγραφή; Σε φιλώ γλυκά. Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ....ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ.ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ!!!ΦΙΛΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αχ Λιτσάκι μου τι υπέροχη ανάρτηση είναι αυτή? Συγκινήθηκα πραγματικά!!! Υπέροχες και οι φωτογραφίες του Μετσόβου το οποίο έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές εφόσον κατοικώ στα Ιωάννινα. Συγχαρητήρια για την εργασία σας πρέπει να δώσατε μεγάλη χαρά σε πολλούς ανθρώπους. Απιστευτη η έμπνευσή σου....πολύ ιδιαίτερο προσκλητήριο!!!!!! Με το καλό να κάνετε την βάπτιση του μικρού σας!!!! Φιλάκια πολλά καλή μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. φραουλενια μου αυτη τη στιγμη που σου γραφω τιτιβιζει τοσο ομορφα ενα πουλακι στο μπαλκονι μου, απο που να ηρθε ουτε που γνωριζω..μα αισθανομαι τοσο ομορφα τωρα που τα ακουω..καπως ετσι αισθανθηκα και οταν ειδα το προσκλητηριο σας..
    με το καλο να γινει η βαφτιση λιτσακι μου, σεχω παντα μεσα στην καρδια μου.πολλα φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Λιτσάκι μου καλό με ταξίδεψες με τις φωτογραφίες σου! Τρελάθηκα με τα τοπία! Μπράβο σου για την υπομονή σου να βάλεις ένα ολόκληρο χωριό να "ψάχνεται" και να βρει θείους, παππούδες, προπαππούδες και δεν συμμαζεύεται! Με το καλό να γίνει και η βάφτιση του μικρού σας! Το προσκλητήριο σίγουρα θα στολίσει πολλά σπίτια! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Υπέροχες φωτογραφίες απο το χιονισμένο Μέτσοβο!!και τόσο γλυκές και όμορφες οι αναμνήσεις σου απο τους ανθρώπους που συνάντησες και όσα έζησες!!!
    Καταπληκτική η ιδέα με το γενεαλογικό δέντρο δεν το είχα σκεφτεί ποτέ για πρόσκληση!!!!!ειναι θαυμάσια και μαρεσουν πολύ τα γραμματα σου οι καρδούλες τα παντα!!με το καλο η βάφτιση του μικρού σου!!!!φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Λιτσάκι καταπληκτική ιδέα!!!Τα τυποποιημένα προσκλητήρια κλπ σε γάμους-βαφτίσεις δεν τα μπορώ καθόλου. Η δε εργασία που κάνατε με τη φιλενάδα σου...είναι απίστευτη! Τι εμπειρία...να ζήσετε τόσο καιρό σ'ένα τόσο όμορφο μέρος και να μιλάτε με τους κατοίκους του...φαντάζομαι θα σας θυμούνται!!! Εξαιρετική δουλειά...μπράβο σας! Με το καλό και στη βάφτιση...Τα φιλιά μου κούκλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Το ότι βλέπω χιόνια αλλά στάζω από τον ιδρώτα, είναι λίγο αστείο :D
    ΜΟυ αρέσει πολύ όλο το σκεπτικό, το ταξίδι, οι εμπειρίες...είναι πολύ ξεχωριστό προσκλητήριο και οι συγγενείς θα το κρατήσουν οπωσδήποτε! Θα μου άρεσε ακόμη περισσότερο αν είχε και κάποιο ταιριαστό παιδικό στοιχείο λόγω βάφτισης για να είμαι ειλικρινής, αλλά δε θα με άφηνε καθόλου αδιάφορη αν τύχαινε να πέσει στα χέρια μου. Με το καλό να πάρει το ονοματάκι του το αγοράκι σας το γλυκό, να το καμαρώσετε και εκείνος μια μέρα θα είναι πολύ περήφανος που η μαμά του του έφτιαξε κάτι τόσο ιδιαίτερο και οικογενειακό! :) Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. θαυμασια αναρτηση!!!!υπεροχες εμπειριες!!!αξεχαστο ταξιδι...
    να σαι καλα ,να ζεις ,να απολαμβανεις και να μοιραζεσαι....
    πολλα φιλια(η αναρτηση σου θα μεινει ανοιχτη ολη μερα.....ερχεται κυμα δροσια απο τις φωτογραφιες σου χαχαχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ωραιαιοοοοο!!!
    Γλυκο προσκλητήριο για τους συγγενείς,τους εμπλεκεις με έναν τροπο....
    Το αστείο θα ήταν να βάλεις γενεογραμμα,Χα Χα Χα και να του κουτρουλι ογαμος!! Χι χι!!
    Μου αρέσει που θα είναι χειρόγραφα...και τα δικα μας ήταν...
    Όσο για το υπέροχο στις φωτό Μετσόβιο....τι να πω...είναι απο τα μέρη που θέλω να πάω....και η δουλειά σας εκεί πολυ γοητευτική. Η συναναστροφή με τους ανθρώπους,το τοπίο μαγικο,οι παραδόσεις.μαθαινεις...
    Καλή επιτυχία με τα υπόλοιπα και να μας τα δείξεις φραουλιτσα!!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τι μου θύμησες τώρα!!!!!!Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας γύρω στο 1996, εγώ στο τρίτο έτος να κάνω ανάλογη εργασία.....
    Λίτσα σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για το προσκλητήριο!!!! Βαφτίζω την κόρη μου στις 22 Ιουλιου και ειλικρινά αν είχες κάνει νωρίτερα την ανάρτηση θα σου είχα κλέψει την ιδέα:)
    Με το καλό να γίνει η βαφτιση και ο μικρός να είναι γερός και καλότυχος!!!
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καταπληκτική ανάρτηση Λίτσα μου και οι φωτογραφίες πανέμορφες και δροσερές!! Το προσκλητήριο το λάτρεψα... φοβερή ιδέα....είναι μοναδικό και γεμάτο αγάπη! Μπράβο κούκλα μου, καλή συνέχεια με τα υπόλοιπα της βάπτισης και να χαίρεστε τον μικρό σας! Να περάσετε ένα υπέροχο σ/κ και καλές βουτιές, πολλά φιλιά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πολύ όμορφες φωτογραφίες!!
    Λάτρεψα το προσκλητήριο αν και ήμουν σίγουρη ότι θα ήταν κάτι τόσο όμορφο :)

    Πολλά φιλιά Λιτσάκι και με το καλό η βάφτιση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Πανέμορφο! Οι εργασίες είναι πολύτιμες εμπειρίες. Και το μεταμορφώνεις την εμπειρία σε τέχνη είναι πραγματικό χάρισμα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ίδια την οικογένεια, μεγάλο και γλυκό ξόδεμα. Πολλές ευχές για δημιουργική συνέχεια στις κατασκευές αλλά και στη συγγραφή. Από ότι είδα το ιστολόγιο είχε γενέθλια.Η ανάρτησή σου συγγενεύει με τον τίτλο του ιστολογίου σου. Ρίζες - εκεί που η ιστορία ξεκινάει. Ένας κύκλος κλείνει; Κι όσο για το πώς ξεκινάμε ένα μπλογκ, έχω κι εγώ εντυπωσιαστεί... γράφοντας, έρχεται η όρεξη. (Σε προσκαλώ και στο δικό μου!) Με το καλό η βάφτιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Δεν μπορούσα να καταλάβω που θα καταλήξει η ανάρτησή σου όταν ξεκίνησα να την διαβάζω(ποτέ δεν ρολάρω προς το τέλος). Πολύ ιδιαίτερη η ιδέα σου! Θα ταίριαζε άνετα και σε γάμο νομίζω! Αλλά και για τα παιδιά σου νομίζω πολύ όμορφο ενθύμιο! Αυτό που δεν κατάλαβα! Οι παππούδες (κορμός ) είναι οι γονείς σου και οι γονείς του Αντρέα; Και...εχετε κι άλλη αδερφή ή αδερφό;
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Κατερινάκι, ο κορμός είναι οι γονείς μας, απλά δεν φαίνονται τα επίθετα. Στην πλευρά των γονιών μου βρισκόμαστε εγώ και η αδερφή μου και στων πεθερικών μου τα αδέρφια του Ανδρέα.

      Διαγραφή
  41. Αχ!!! να εισαι καλά Λιτσα μου ...πρωτα γιατί μας έβαλες τόσο δροσερές φωτό στο κατακαλόκαιρο..και δευτερον γιατί το μάθημα του γενεολογικού δέντρου μας δείχνει οπως λές τις ρίζες μας...οσο για τον διάλογο με τους αγνούς ανθρώπους εκεί;;; έ σίγουρα θα σου μείνουν αξέχαστοι.. πολύ όμορφη η ιδέα του προσκλητηρίου....να καμαρώσετε το μικρό σας όπως ποθήτε...γερό δυνατό...φιλια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Πολύ όμορφες οι φωτό σου Λιτσάκι και όσο για τις ρίζες μας...έχεις απόλυτο δίκιο!!!
    Καλή εβδομάδα και φιλιά! Το προσκλητήριο...πανέμορφο, τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. τι υπέροχη ιδέα! ενθουσιάστηκα επίσης και με ότι κάνατε στο Μέτσοβο, θα ήταν πολύ διασκεδαστικό! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Πολύ ενδιαφέρουσα όλη η ανάρτηση, η εμπειρία σας στο Μέτσοβο,οι διάλογοι απολαυστικοί,η ιδέα του προσκλητήριου,αλλά αυτό που με συγκίνησε περισσότερο είναι η παράγραφός σου
    "Γιατί όσο πιο βαθιές και μεγάλες είναι οι ρίζες, τόσο πιο υγιές και αγέρωχο θα στέκει το δέντρο. Και κατάλαβα, πως ακόμη κι αν υποχωρήσει το έδαφος και βρεθεί στην άκρη του γκρεμού, οι δυνατές του ρίζες θα 'ναι αυτές που θα το κρατήσουν γερά στη θέση του! "!!!
    Νάστε καλά και ν αυγατίζετε σαν οικογένεια!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Είναι η επιβεβαίωση ότι η μόρφωση μας ακολουθεί σε κάθε βήμα και σταθμό της ζωής μας, αρκεί να την έχουμε ενσωματώσει δημιουργικά στο είναι μας...Απλά συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!! Μπράβο!!! Σε ακολουθώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Stavroulaki σ'ευχαριστώ! Ενθουσιάστηκα, κατοικείς στο Dubai; Έχεις δικό σου μπλογκ, δεν φαίνεται στο προφίλ σου!

      Διαγραφή
  47. Tι να πρωτοθαυμασει κανεις στο blog σου;Τις υπεροχες φωτογραφιες;Τα υπεροχα κειμενα που σε ταξιδευουν και καποιες φορες οπως τωρα σε εκπλησουν με ενα τελος που δεν περιμενες ή τις φανταστικες και πρωτοτυπες ιδεες που μας δειχνεις;Οι πιο τελεια ιδεα για προσκλητηριο που εχω δει ποτε μου!Με το καλο να γινει η βαφτιστη του μωρου σου και ειμαι σιγουρη οτι μετα την βαφτιση θα δουμε παλι υπεροχες ιδεες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εξαιρετική ανάρτηση με καταπληκτικές φωτογραφίες και εντυπωσιακά προσκλητηρια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!