Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Το αγαπημένο μας κέικ!

Ότι θα καθόμουν νυχτιάτικα να ετοιμάσω ανάρτηση για ένα κέικ και μάλιστα αμέσως μετά τη χθεσινή, γιορτινή ανάρτηση... ε δεν το φανταζόμουν. Μπορεί να μην γράφω για μήνες ολόκληρους, αλλά όταν γράφω ξεπερνάω τα όρια έτσι; Χοχο

Λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής: ανέβασα εχθές στο instagram μια φωτογραφία από το ταπεινό, αλλά πολύ αγαπημένο μας κέικ. Αυτό που φτιάχνω τουλάχιστον μία φορά στις δέκα μέρες και κάθε φορά προσθέτω κάτι διαφορετικό μέσα, αφενός για να μην βαριόμαστε, αφετέρου για να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις (τα παιδιά κυρίως).  Ούτε που μου πέρασε από το μυαλό ότι πολλοί από εσάς (ναι, ναι εσάς που με βάλατε βραδιάτικα να γράφω), θα ζητούσαν τη συνταγή! Έτσι λοιπόν, κάθομαι εδώ ακούγοντας μουσική, ενώ όλοι οι υπόλοιποι χαλαρώνουν στον καναπέ κι ετοιμάζω την ανάρτηση, που εσείς θα διαβάσετε το πρωινό της Παρασκευής. Σήμερα δηλαδή. Τι; Σας μπέρδεψα; Ώχου πάμε παρακάτω...

Όσοι παρακολουθείτε τις φωτογραφίες μου στο instagram, θα έχετε δει άπειρες εικόνες του κέικ (κάποιες από τις οποίες θα δείτε και παρακάτω, σε κακή ανάλυση ομολογουμένως). Κάθε φορά βάζω μέσα ή έξω ό,τι έχω στη διάθεσή μου ή ό,τι τραβάει η όρεξή μου ή το στολίζω σύμφωνα με την εποχή που διανύουμε.




Το φτιάχνω πότε με κακάο, πότε με κουβερτούρα, με βανίλια, με καρύδα, με πορτοκάλι, με φρούτα, με καστανή ζάχαρη κι ούτε που θυμάμαι σε πόσες ακόμη παραλλαγές το έχω ετοιμάσει.
Αυτήν τη φορά το έφτιαξα στην πιο χειμερινή εκδοχή του: με χυμό μανταρινιού, σταγόνες κουβερτούρας, κανέλα και μοσχοκάρυδο και ακριβώς αυτή είναι η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας. Μπορείτε αντί για μανταρίνι, να βάλετε χυμό πορτοκαλιού, να παραλείψετε το μοσχοκάρυδο ή την κανέλα ή αντιθέτα να αυξήσετε λιγάκι τη δόση τους, για πιο μυρωδάτο αποτέλεσμα. Γενικά πειραματιστείτε ελεύθερα!


Τη συνταγή την κάνω πια με κλειστά μάτια. Είναι το κέικ που έφτιαχνε η μαμά μου και δεν έχω καθίσει ποτέ να μετρήσω τις ποσότητες σε γραμμάρια. Οπότε σας την παραθέτω όπως ακριβώς την έχω στο μυαλό μου (δεν θέλω γκρίνιες).

Υλικά:

2 κούπες ζάχαρη
250γρ μαργαρίνη
3 αυγά κανονικού μεγέθους
χυμό από 2 μανταρίνια 
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
μία-δύο σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας (ή μία κάψουλα)
ένα κοφτό κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
μισό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
200ml γάλα
σταγόνες κουβερτούρας (όσες θέλετε)
Προσοχή: χρησιμοποιούμε την ίδια κούπα για να μετρήσουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι! Επίσης οι κούπες να είναι κανονικά γεμάτες, χωρίς να ξεχειλίζουν.

Εκτέλεση:
  • Φροντίζουμε τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις (προσωπικά σπάνια χρησιμοποιώ αέρα).
  • Χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη σε μέτρια ταχύτητα! Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας συνεχώς. Προσθέτουμε τον χυμό μανταρινιού και τη βανίλια (αν είναι σε υγρή μορφή).
  • Κοσκινίζουμε όλες τις σκόνες μαζί (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, βανίλια - αν είναι σε μορφή σκόνης- κανέλα, μοσχοκάρυδο).
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα μας εναλλάξ λίγες κουταλιές από τις σκόνες (αλέυρι κλπ) και έπειτα λίγο γάλα. Συνεχίζουμε μέχρι να εξαντληθούν και τα δύο.
  • Φροντίζουμε με μια σπάτουλα να ανακατέψουμε καλά το μείγμα, διότι μπορεί να έχει κολλήσει λίγο στον πάτο του μπολ. Ξαναχτυπάμε για λίγο και προσθέτουμε όσες σταγόνες κουβερτούρας θέλουμε. Εγώ πρόσθεσα περίπου 2 κουταλιές της σούπας.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ, καλά βουτυρωμένη! 
  • Τοποθετούμε το κέικ στον προθερμασμενο φούρνο και το ψήνουμε για μία ώρα περίπου. Εξαρτάται από τον φούρνο σας σε ποιο επίπεδο θα το τοποθετήσετε (εγώ ας πούμε το βάζω χαμηλά) και σε πόση ώρα ακριβώς θα ψηθεί πλήρως. Οπότε στα 55 λεπτά περίπου τρυπήστε το με ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι και δείτε αν βγαίνει καθαρό.
  • Αφήνουμε να κρυώσει κι έπειτα ξεφορμάρουμε. 

Συχνές ερωτήσεις:
  1. Ποια φόρμα χρησιμοποιώ; Είναι της εταιρίας Kaiser και κατά τα άλλα, είναι μια πολύ συνηθισμένη φόρμα. 
  2. Πώς γίνεται τόσο φουσκωτό το κέικ που φτιάχνω; Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Υποθέτω ότι είναι και η φόρμα που παίζει ρόλο, ίσως είναι το ότι το έχω κάνει άπειρες φορές κι έχω πάρει το κολάι, είναι η συνταγή... δεν ξέρω.
Αυτά λοιπόν και καλή σας επιτυχία! Εννοείται ότι περιμένω τις φωτογραφίες σας στο instagram, αλλά και το facebook! Άλλωστε το ΣΚ είναι μπροστά μας, οπότε όλο και θα βρείτε χρόνο να ετοιμάσετε ένα κέικ. Σωστά; Ανυπομονώ για το μοίρασμά σας λοιπόν!!

Και τι είναι σήμερα; Χαρασκευή yesss

Καλημέρα!

Litsa

7 σχόλια:

  1. Πάντα είναι ευπρόσδεκτη μία καλή συνταγή για κέικ!!Και προσωπικά προτιμώ τις αναλογίες σε κούπες ,παρά σε γραμμάρια, γιατί συνήθως βαριέμαι να βάζω και την ζυγαριά στην μέση.Καλό υπόλοιπο Κυριακής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα μια χαρά λοιπόν οι αναλογίες με τις κούπες. Χαίρομαι! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κέικ μας αρέσουν πολύ και η συνταγή σου είναι στις γεύσεις μας! Θα το δοκιμάσουμε μέσα στην εβδομάδα. Μου αρέσει πολύ και το σχήμα του, οπότε μάλλον θα προμηθευτώ νέα φόρμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αγαπώ τα κέικ! οπότε το κατέγραψα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΩΩω χαίρομαι και σ' ευχαριστώ. Καλή απόλαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!