Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Λίγη διακόσμηση, ένα ελαφρύ κέικ και μια όμορφη έκπληξη

Βγαίνοντας χθες να πάρω τον Φαίδωνα από το σχολείο, βρήκα στο γραμματοκιβώτιο ένα γράμμα στο όνομά του. Πριν καν προλάβω να παρατηρήσω το χριστουγεννιάτικο φάκελο, ξαφνιάστηκα όταν είδα ότι παραλήπτης είναι ο Φαίδωνας "μα από ποιον;". Κι έπειτα πήρε το μυαλό στροφές κι άρχισα να βλέπω όλα εκείνα που προσπέρασα. Προφανώς ήταν από τον Άγιο Βασίλη, ως απάντηση στο γράμμα που του 'χε στείλει ο Φαίδωνας. 
Τελικά το άνοιξε μόλις επιστρέψαμε σπίτι και αποστολέας ήταν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκ μέρους πάντα του Άι Βασίλη.  Το διαβάσαμε και δυο και τρεις φορές, το αναλύσαμε, λύσαμε τις απορίες και τελικά το βάλαμε στο συρτάρι, ως ένα γράμμα-ενθύμιο. Μεγάλη χαρά!


Από την άλλη η διακόσμηση του σπιτιού συνεχίζεται και δεν σας κρύβω ότι η άνοιξη αρχίζει να μου "μυρίζει" και με το ζόρι κρατιέμαι να μην γεμίσω το σπίτι από τώρα με ζωηρά χρώματα. Ανυπομονώ ν' ανθίσουν οι βολβοί μας και να γεμίσουν τα φυτώρια με ανοιξιάτικα λουλούδια!
Προς το παρόν όμως τα χρώματα που επικρατούν στο σπίτι είναι το καφέ του ξύλου, το πράσινο των βρύων και το κόκκινο των μανιταριών. Άντε και λίγο σκούρο κίτρινο.

Το τζάκι το στόλισα με ένα φλοιό δέντρου, τον οποίο γέμισα με βρύα, κουκούλια από κάστανα και ψεύτικα μανιτάρια. Στα ξύλα που είχαμε κόψει τα Χριστούγεννα έβαλα κεριά, που δείχνουν τόσο όμορφα όταν ανάβουν όλα μαζί... 


Επίσης τα σοκολατάκια που περίσσεψαν ομορφαίνουν τις γυάλες. Τώρα πια που βρήκαμε τους ρυθμούς μας στο φαγητό, τα κοιτάζω από μακριά. Μακριά κι αγαπημένοι...




Μη νομίζετε όμως πως δεν σας έχω και κάτι γλυκό για το Σαββατοκύριακο! Γλυκό, αλλά όχι λιπαρό και με καστανή ζάχαρη παρακαλώ. Όπως καταλαβαίνετε άρχισα διατροφή, οπότε από εδώ και πέρα, κάποιες από τις συνταγές θα είναι... ελαφριές!
Γιατί όπως λέει και η δασκάλα μας στη Zumba "Summer bodies are made in Winter", οπότε ξεκινήσαμε δυναμικά και αποφασιστικά, όχι για να χτίσουμε κορμιά "θανατηφόρα", αλλά κορμιά, μέσα στα οποία θα αισθανόμαστε όμορφα και άνετα!

Έφτιαξα, λοιπόν, ένα κέικ με άγλυκο κακάο και βατόμουρα, το οποίο δεν υστερεί καθόλου σε γεύση! Φυσικά είναι πολύ καλή λύση και για τα παιδιά. Επίσης είναι γρήγορο και εύκολο, ε... με ξέρετε εμένα τώρα, με πολύπλοκες συνταγές πειραματίζομαι μόνο αν υπάρχει ξεχωριστός λόγος. Στην καθημερινότητά μου επιμένω στην απλότητα!


Υλικά:

150 γρ μαργαρίνη
250 γρ καστανή ζάχαρη
50 γρ άγλυκο κακάο σε σκόνη
3 αυγά
75 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ κατεψυγμένα (ή και φρέσκα αν βρείτε) βατόμουρα

(σημείωση: αν δεν σας ενδιαφέρει η ελαφριά εκδοχή, μπορείτε φυσικά να αντικαταστήσετε τη μαργαρίνη με βούτυρο αγελάδος και την καστανή ζάχαρη με λευκή κρυσταλλική. Επίσης μπορείτε να παραλείψετε τα βατόμουρα, αν και αναβαθμίζουν τη γεύση του γλυκού).

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς (αντίσταση).
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη και το κακάο, ώσπου να διαλυθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας με το μίξερ. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε τα παγωμένα βατόμουρα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ή κουτάλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μια καλά βουτυρωμένη και μακρόστενη φόρμα ή καλυμμένη με λαδόκολλα (η φόρμα μου είναι 30x10 εκ) και το ψήνουμε για 40 λεπτά.  Εσωτερικά παραμένει υγρό, οπότε δεν ανησυχούμε όταν στη δοκιμή με το μαχαίρι ή το ξυλάκι βλέπουμε ότι δεν βγαίνει τελείως καθαρό, αρκεί να μην είναι εντελώς ρευστό. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.
Φυσικά το μείγμα μπορεί να το μοιράσει κανείς και σε θήκες για muffins, μόνο που τότε θα χρειαστούν λιγότερο ψήσιμο. 


Δε φουσκώνει πολύ, ούτε είναι πολύ μεγάλο, οπότε μάλλον θα καταναλωθεί γρήγορα! Εύχομαι να σας αρέσει όσο άρεσε και σ'εμάς.


Σας στέλνω τα φιλιά μου κι εύχομαι να περάσετε ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο.
Καλημέρα είπαμε; Όχι; Ε, τότε καλημέρα!!

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook
https://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

29 σχόλια:

  1. Και γλυκό και deco ... Σ ευχαριστούμε πολύ Λίτσα και για τα δύο! Να έχεις μια υπέροχη μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα!!! Υπεροχο ντελικατο και κομψο το κεικ σου... Οπως και η διακοσμιση του σπιτιου.
    Καλο Σαββατοκυριακο σας ευχομαι!!
    Φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη η σύνθεση στο τζάκι με τον φλοιό ξύλου όπως και τα αποξηραμένα στο μίνι θερμοκήπιο σου! Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Τέλειο το κεικάκι...αλλά χτίζω το σώμα μου που λέει κι η γυμνάστρια σου...πολλούς χειμώνες τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί μετά τα Χριστούγεννα ανυπομονούμε όλοι μας τοοόσο πολύ να έρθει η Άνοιξη? Εσύ, πάντως, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες.... Ομορφιές βλέπω πολλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφη η διακόσμηση στο τζάκι και το κέικ φαίνεται τέλειο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραιότατο φαίνεται το κέικ, θα το... εκτελέσω κανονικότατα!... Η διακοσμητικές ικανότητές σου μου δημιουργούν μια αίσθηση παραμυθένια! Επίσης, μπράβο τα ΕΛΤΑ... Δεν τους το είχα! Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαντάζομαι την χαρά του μικρού! Όμορφες και οι αλλαγές . Αυτά τα βρύα είναι αληθινά ή ψεύτικα; Πάντα είχα αυτή την απορία με σας αδελφές Χλωρού!! Που τα βρίσκετε;

    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι τα συγκεκριμένα είναι ψεύτικα αλλά έχω κι αληθινά. Έχει σε ανθοπωλεία, όχι σε όλα αλλά κάποια πουλάνε. Επίσης δεν χάνεις τίποτα να ρωτήσεις σε φυτώρια.
      Φιλιά και καλό ΣΚ

      Διαγραφή
    2. για άλλη μια φορά θαυμάζω τη διακόσμησή σου!!! εμένα το δικό μου σπίτι...όσες προσπάθειες και να κανω να το διακοσμήσω και να το συμμαζέψω πάντα κάτι υπάρχει στη μεση!!! θα ρώταγα κ εγω για τα βρύα...τα ψέυτικα τα βρήσκουμε σε ανθοπωλεία ή τα αληθινά? Ευχαριστώ!!!!

      Διαγραφή
    3. Ελευθερία μου σ' ευχαριστώ πολύ, αλλά μην νομίζεις ότι εδώ είναι όλα σε τάξη...
      Τα αληθινά βρύα βρίσκεις σε ανθοπωλείο. Τα ψεύτικα μπορεί να τα βρεις και σε κατάστημα με ψεύτικα άνθη. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου... νομίζω στο Μaison, αλλά δεν το λέω με σιγουριά!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Λιτσάκι τι όμορφα πράγματα έκανες και το κέικ σου τέλειο θα το δοκιμάσω σίγουρα αν και θα το προτιμούσα από τα χεράκια σου! Φιλάκια πολλά πολλά στα αντράκια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λοιπόν, είδα τη συνταγή του κέικ το πρωί, την έφτιαξα το απόγευμα (όλως τυχαίως είχα βατόμουρα κατεψυγμένα) και τώρα έχει μείνει το μισό!!! Τέλειο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mirelen πόσο χαίρομαι χαίρομαι χαίρομαι! Κι εγώ ήθελα να φάω τρία τέσσερα κομμάτια μαζί, αλλά κράτησα χαρακτήρα πφφφ
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  11. ομορφες εικονες που ταξιδευουν το ματι και την φαντασια.! τα βρυα που τα βρηκες; τα αγορασες απο καπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Τα βρύα ναι τα αγόρασα. Πουλάνε κάποια ανθοπωλεία. Δεν ξέρω αν βρεις και σε φυτώρια.

      Διαγραφή
  12. Λίτσα μου,Χρόνια Πολλά και Καλή χρονιά να έχετε......κι επειδή κι εγώ θέλω να αρχίσω διατροφή,θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!!!!!!!!!!Φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Miissed you!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραίο το τζάκι και το κέικ φυσικά. Είναι από τα γλυκά που όλο θέλω να κάνω και στο τέλος όλο μπερδεύομαι με τα πολύπλοκα. Μια και το ανέφερες πότε ανθίζουν οι βολβοί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η μαργαρίνη εχει ακριβώς τις ιδιες θερμίδες με το βουτυρο . Για ποιον λογο να χρησιμοποιειτε ενα πλαστικό τεχνιτο προιον οταν δεν εχει να σας προσφέρει τιποτα ? Απολαυστε το γλυκάκι σας με βουτυρο και πεταξτε τις δηθεν "ελαφριες" μαργαρινες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μπορεί να έχει τις ίδιες θερμίδες, αλλά έχει λιγότερα λιπαρά και δη κορεσμένα, γιατί είναι φυτικό προϊόν (παρασκευάζεται με φυτικά έλαια) και όχι ζωικό. Βέβαια γευστικά είναι σαφώς νοστιμότερο το βούτυρο και όπως έγραψα παραπάνω, όποιος επιθυμεί μπορεί να αντικαταστήσει τη μαργαρίνη με βούτυρο.

      Διαγραφή
    2. Ναι εχει τρανς λιπαρα οτι χειροτερο για την διατροφή ... Ειλικρινα , εχετε μικρα παιδια , διαβαστε λιγο για τις μαργαρινες . Θα τις πεταξετε εξω απο την κουζινα σας ειμαι σιγουρη αν ενημερωθειτε σωστά . Οχι απο τις διαφημίσεις ...
      Αφυσικο προιον , υγρογονωμενο για να μιμηθει (χωρις αποτελεσμα) το βουτυρο .Πλαστικο ....

      "Τα trans(τρανς) λιπαρά είναι λίπη που έχουν παρόμοια μορφή με αυτή των κορεσμένων γι’ αυτό και αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος και έχουν σχέση με την εμφάνιση ασθενειών της καρδιάς. Τα τρανς λίπη χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπισκότων, κεικ, γλυκών και αλλαντικών. Τα βρίσκουμε ως υδρογονωμένα λίπη στις συσκευασίες τροφίμων."

      Διαγραφή
    3. Α, βλέπω πολλές πληροφορίες. Εντάξει με πείσατε, θα ενημερωθώ περισσότερο. Καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
    4. http://ntellos.gr/index.php/arthra/prolipsi/mesogeiaki-diatrofi-oikonomiki-krisi-kai-nea-meleti-predimed

      το διαβαζα και σας σκεφτηκα . καλη Κυριακη !

      Διαγραφή
  15. Μου αρέσει η χειμωνιάτικη διακόσμηση, έχει μια ζεστασιά.. Και το κεκάκι αυτό μου αρέσει..χεχε..
    Αχ και αυτό το κορμί.. το είπα κι εγώ, τώρα μαζευόμαστε λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. eftiaxa to cake me elaiolado.....nai kala eidate egine teleio eyxaristo fotini.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια Φωτεινή; Ωραίο χωρίς να είναι βαρύ; Να μια καλή λύση λοιπόν! Εγώ ευχαριστώ

      Διαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!