Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Αλατισμένη καραμέλα και νόστιμο παγωτό

Εντάξει, ο καιρός μας παίζει στα δάχτυλά του. Μια βροχή, μια ήλιος, ζέστη, δροσιά..., βγαίνω απ΄το σπίτι και δεν ξέρω τι να φορέσω. Εχθές έβρεχε σχεδόν όλη μέρα, αλλά τι περιμένεις; Πλύναμε αυτοκίνητο και μπαλκόνια, οπότε ήταν αναμενόμενο...
Η διάθεσή μου όμως είναι απόλυτα καλοκαιρινή, ειδικά τώρα που τα δροσερά στρωσίδια και τα ανοιχτόχρωμα μαξιλάρια πήρανε θέση στον καναπέ μας. Κι αφού το καλοκαίρι δεν θέλει να 'ρθει, το φέρνω προς το παρόν μόνη μου, μέσα απ΄την κουζίνα, με συνταγές και γεύσεις, τις οποίες βέβαια προσαρμόζω στις ανάγκες μου. Θα σας εξηγήσω...
Θυμάστε τις τετράγωνες καραμέλες Κόκος, με το χρυσόχαρτο και την κόκκινη αγελάδα; Εγώ τις λάτρευα! Αυτές και όλες τις καραμέλες βουτύρου γενικότερα. 
Τελευταία έχει μεγάλο σουξέ η καραμέλα βουτύρου και μάλιστα η αλατισμένη, οπότε σκέφτηκα να τη δοκιμάσω. Για να είμαι ειλικρινής, ήθελα περισσότερο να φτιάξω ένα παγωτό που έχει ως βασικό υλικό την συγκεκριμένη κρέμα, οπότε μπήκα στην κουζίνα να δημιουργήσω και να χαλαρώσω με τα τεντζερέδια και τις σπάτουλες.
Δοκιμάστε παρακαλώ να την φτιάξετε. Είναι υπέροχη και το ελάχιστο αλάτι απογειώνει το αποτέλεσμα. Εγώ ξετρελάθηκα! Ιδανική να συνοδεύσει το κέικ σας, τα φρούτα σας, το παγωτό σας και αν την κάνετε πιο πηκτή, μπορείτε να την αλείψετε πάνω σε ψωμί. Ω, ελάτε τώρα, τα πρωινά της Κυριακής όλα επιτρέπονται!



Πιθανότατα να έχετε τα υλικά ήδη στα ντουλάπια σας, οπότε σας προτρέπω να μπείτε στην κουζίνα. Δεν θα σας πάρει πάνω από 20-25 λεπτά, το έχω χρονομετρήσει.

Υλικά για περίπου 500 ml:

300 γρ. ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας νερό
250 γρ. βούτυρο
5 γρ. αλάτι (εγώ χρησιμοποίησα χοντρό)
200 ml κρέμα γάλακτος

Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλατισμένο βούτυρο και στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να προσθέσετε το αλάτι. Επίσης, μπορείτε να το παραλείψετε εντελώς και να φτιάξετε μια απλή κρέμα καραμέλας, αλλά νομίζω πως είναι κρίμα να μην το δοκιμάσετε, είναι εξαιρετικό!

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει, χωρίς να ανακατεύουμε!
Μόλις η ζάχαρη λιώσει εντελώς, υψώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 4-5 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα (αν θέλετε να έχει πιο σκούρο χρώμα η κρέμα, τότε βράστε το σιρόπι λίγα λεπτά παραπάνω, αλλά προσοχή μην καεί και πικρίσει). Ρίχνουμε προσεκτικά το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και στο τέλος την κρέμα γάλακτος σιγά σιγά και με προσοχή γιατί πιτσιλάει! Αφήνουμε να βράσει για δύο λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς (εάν θέλετε να γίνει πιο σφιχτή η κρέμα, τότε την βράζετε λίγο παραπάνω). 
Την μοιράζουμε σε βάζα (δεν χρειάζεται να είναι αποστειρωμένα, είμαι σίγουρη ότι θα καταναλωθεί πάραυτα) και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο, αλλά όταν πρόκειται να την χρησιμοποιήσετε βγάλτε την λίγο νωρίτερα να μαλακώσει.


Εγώ έφτιαξα ήδη δυο δόσεις. Η πρώτη δόση έγινε παγωτό και η δεύτερη μπήκε σε βάζο και κατέληξε στους αγαπημένους ΚαΠα



Λοιπόν, σας περιμένω μια στιγμή να τη φτιάξετε, αλλά και να επιστρέψετε, ώστε να φτιάξουμε το παγωτό. Οκ; 
...
...
...

Την φτιάξατε; Αφήσατε να κρυώσει; Τέλεια. 
Πάμε για το παγωτό τώρα.
Θα χρειαστούμε:
340 γρ. από την κρέμα που φτιάξαμε
600 ml κρέμα γάλακτος

Αφήνουμε την κρέμα καραμέλας εκτός ψυγείου και την ανακατεύουμε λιγάκι να μαλακώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και προσθέτουμε την κρέμα καραμέλας. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το ρίχνουμε σε ένα μπολ ή τάπερ με καπάκι. Τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει, θα χρειαστεί περίπου 4-5 ώρες.
Πριν καταναλώσετε αυτό το μικρό αριστούργημα, αφήστε το να ξεπαγώσει λιγάκι.


Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι φτιαγμένο με στραγγιστό γιαούρτι (500 γρ. γιαούρτι και 230 γρ. κρέμα καραμέλας), είπα να μην το παρακάνω, διότι υπέροχο το παραπάνω παγωτό, αλλά light δεν το λες... Κι αν αναρωτιέστε τι είναι αυτά τα κόκκινα, διευκρινίζω ότι είναι καραμελωμένοι καρποί. Για τα παιδιά έβαλα το παγωτό-γιαούρτι σε κυπελλάκια, ώστε να το καταναλώσουν ευκολότερα. 
Όμως δεν θα σας κρυφτώ! Καλό και το γιαούρτι, αλλά το άλλο είναι σκέτη κόλαση! Αξίζει την κάθε του θερμίδα!



Είδατε; Σας βρήκα μια νόστιμη απασχόληση για το Σαββατοκύριακο. Βουρ στην κουζίνα για δημιουργία και απόλαυση! 
Καλημέρα...

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

14 σχόλια:

  1. Λοιπόν εγώ θα σου πω που είμαι γευσιγνώστρια γλυκών...Η αλατισμένη καραμέλα είναι κολασμένη. Αυτό, η δική μας σχεδόν τέλειωσε από προχθές....Τέλειες εικόνες μικρή. Τέλειες. Αφού μου' ρχεται να μπω στην κουζίνα και να αρχίσω να δημιουργώ....αλλά όχι !Δεν ξεγελιέμαι. Αλλος είναι ο ζαχαροπλάστης στην οικογένεια. Σε φιλώ και σε καλημερίζω! Μα τι βροχή...εκτός του ότι έκανες μπαλκόνια εγώ χθες έπλυνα χαλιά...οπότε για αυτό άνοιξαν οι ουρανοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΑ (ΑΝ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΗ) Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ !!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι που είναι εθιστική η καραμέλα βουτύρου, την έβαλες και σε παγωτό και με αποτελείωσες!
    Φιλιά πολλά κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τρελαίνομαι για καραμέλα βουτύρου!!! Αξίξει την κάθε θερμίδα.. Α ρε Λίτσα τι μας κάνεις πρωί πρωι... φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα τη φτιάξω σίγουρα! Μωρέ χαλάλι και οι θερμίδες του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σκέτη...κόλαση η καραμέλα παντρεμένη με την κρέμα γάλακτος, αλλά και με το γιαούρτι! πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για παγωτό!
    Και λάτρεψα τα ετικετάκια! Πολύ ρομαντικά! Καλό ΣΚ Λίτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα τη δοκιμάσω σίγουρα! Ευχαριστούμε για την συνταγή Λίτσα. Καλό Σαββατοκύριακο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι δίδυμο είναι αυτό; Ξέμεινα από κρέμα γάλακτος, διαφορετικά θα είχα ξεκινήσει κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. βρε frauLitsaki τέτοιες φωτο δεν τις κανουμε κολαζ καλό μου, βάλτες μια μια και μεγάλες να γεμίσει το μάτι μας περισσοτερο! όπως κατάλαβες ξετρελάθηκα και με την συνταγή (λογω ευκολίας της) και με τις φώτο! αν και όποτε επιτρέψει ο μαχαραγιός και τα ασιδέρωτα-εβερεστ θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. προσωπικά αυτό που χαζεύω σε κάθε συνταγή σου είναι το στήσιμο, η σκηνοθεσία και εν τέλει οι φοβερές φωτογραφίες που την συνοδεύεις... οπότε διπλά τα συγχαρητήρια, μια για το ζαχαροπλαστικό ταλέντο και μια για το φωτογραφικό!
    φιλιά Λιτσάκι μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου αρέσει πολύ η καραμέλα,καθώς και να δοκιμάζω καινούργια πράγματα,οπότε την αλατισμένη κρέμα καραμέλας θα τη δοκιμάσω σίγουρα!Καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κόλαση!!!! Σκέτη κόλαση!!!! Καλό σαββατοκύριακο, Λίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ, τι μας κάνεις Φραουλί! Στα υπόψιν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πριν λίγες μέρες ανακάλυψα το μπλογκ σου σήμερα διάβασα μονοκοπανιά πολλές αναρτήσεις σου. Μου άρεσε πολύ Υπέροχες οι συνταγές σου αλλά επειδή είμαι σε δίαιτα δεν θα την δοκιμάσω....Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!