Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ευωδιές, γεύσεις και παιχνίδια

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο γεύσεις.
Την Παρασκευή πήγα λαϊκή και ως γνωστόν, εκεί δεν μπορεί ν' αντισταθεί κανείς σε τίποτα. Οι ιδέες έρχονται η μια πίσω απ΄την άλλη "να κάνω αυτό, κι εκείνο, να δοκιμάσω και το άλλο" ...
Νιώθω ότι άνοιξη είναι μια εποχή ολοζώντανη. Ξυπνούν τα πάντα κι ενεργοποιούνται θαρρείς ξανά όλες οι αισθήσεις. Μια εποχή γεμάτη ευωδιές, χρώματα, γεύσεις. Όλα τόσο φρέσκα που θέλεις να τ' αγγίξεις, να τα μυρίσεις και φυσικά να τα γευτείς. 
Επέστρεψα στο σπίτι γεμάτη σακούλες, κέφι για δοκιμές και φυσικά χαρούμενη που το Πάσχα πλησιάζει.
Το πρώτο που αγόρασα από τη λαϊκή ήταν λουλούδια. Δυο μικρά μπουκετάκια με φρέζιες και κινέζικα γαρίφαλα, τα οποία μου κόστισαν ελάχιστα κι έχω βρει τη χαρά μου, γιατί στα ανθοπωλεία σπάνια πλησιάζω πια. 


Μπήκα από την Παρασκευή στην κουζίνα κι έφτιαξα ρυζόγαλο για τα παιδιά και όχι μόνο, αφού εξαφάνισα ένα κι εγώ με τον πρωινό μου καφέ, αλλά και σοκολατένια muffins, τα οποία πήρε ο Ανδρέας μαζί του στη δουλειά και καταναλώθηκαν εκεί. Μ΄αρέσει να φτιάχνω γλυκά και να τα μοιράζω. Εγώ χαίρομαι να ψήνω, εκείνοι χαίρονται να καταναλώνουν, άρα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι!


Το Σάββατο ήταν ημέρα παιχνιδιού. 

Η νταλίκα με βαρύ φορτίο: καραμέλες

Πριν καιρό είχα αγοράσει για τα παιδιά ένα παιχνίδι με φυτικά τουβλάκια (από άμυλο καλαμποκιού, νερό και φυτικά χρώματα), εντελώς ακίνδυνα, τα οποία κολλούν μεταξύ τους μόλις βραχούν ελάχιστα.


Η αλήθεια είναι ότι το διασκεδάσαμε! Μπορεί να φτιάξει κανείς τα πάντα, αφού με ένα ψαλίδι δίνεις στα τουβλάκια (playmais) το σχήμα που θέλεις και απλά δημιουργείς φιγούρες, κολλώντας τα μεταξύ τους. 
Φτιάξαμε δέντρα, σαλιγκάρι (τον Turbo ντε), ανθρωπάκια, βαγόνια, λουλούδια κι όταν άρχισαν να μου ζητάνε αεροπλάνα και πυραύλους, τους είπα ότι θα τους τα φτιάξει ο μπαμπάς. Ε μα είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν...


Όταν το "Frozen" έκλεψε όλη τους την προσοχή, ξαναμπήκα στην κουζίνα. 


Φέτος αποφάσισα να στείλω σε νονούς, κουμπάρους και βαφτιστήρια δώρα από την κουζίνα μου. Έφτιαξα μπισκότα βουτύρου, μέσα στο πνεύμα της εποχής και της περιόδου.


Μα και την αγαπημένη μου μαρμελάδα! 


Φράουλες με λίγα κόκκινα βατόμουρα και τους σπόρους από ένα κλωνάρι βανίλιας, για να εμπλουτιστεί η γεύση. Εντάξει, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική, αφού το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού, είναι μια γεύση που λατρεύω!


Την έβαλα σε βάζα, τα οποία έντυσα με ύφασμα, στόλισα με αυτοκόλλητα, μα και πολύ αγάπη.


Και βέβαια, σειρά είχαν τα τσουρέκια. Είπα να το τολμήσω, παρά την περσινή αποτυχία, αλλά εντάξει, έγιναν πολύ καλύτερα! Η συνταγή κλασική κι αγαπημένη, της μαμάς μου. Ούτε την αλλάζω, ούτε πειραματίζομαι. 
Αχ κι αυτή η μαστίχα Χίου, τόσο αρωματική, που μου ξυπνά αμέτρητες αναμνήσεις...


Έτοιμα όλα, τυλιγμένα και φροντισμένα. Δεν ξέρω αν είναι νόστιμα, είναι όμως φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη κι εμένα μου φτάνει.

Όχι, δεν έφτιαξα μόνο γλυκά και μαρμελάδες, κουβάλησα κι άλλα απ' την λαϊκή, όπως αυτές τις κατακόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, στις οποίες έχω αδυναμία, γι αυτό και τις φωτογράφισα λίγο πριν ψηθούν, γοητευμένη από το κατακόκκινο χρώμα τους.
Δοκίμασα μάλιστα μια νέα γεύση, την τρίχρωμη quinoa, που μου έστειλε η μαμά μου από Γερμανία, όταν διάβασε αυτή την ανάρτηση (κλικ). Είναι απίθανη, πολύ πιο γευστική από τη λευκή, αλλά δεν έχω βρει τρίχρωμη εδώ πουθενά...
Μωρέ λέτε απλά να άρχισα να συνηθίζω την γεύση της; Θυμάμαι που όταν δοκίμασα quinoa για πρώτη φορά, ταράχτηκα... χαχα 

Quinoa με γιαούρτι 

Πάντως το σπίτι μας τις τελευταίες ημέρες μοσχοβόλησε και οι ευωδιές προανήγγειλαν 
την γιορτινή περίοδο.
Μεγάλη Εβδομάδα αγαπημένοι φίλοι. Μεγάλη Εβδομάδα κι εύχομαι να 'ναι ξεχωριστή για όλους. Να επιστρέψουμε στα χωριά μας ή στα πατρικά μας ή απλώς να βγούμε στην εξοχή και να συναντήσουμε ανθρώπους αγαπημένους!


Καλές γιορτές!
Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

16 σχόλια:

  1. Τα 'δωσες όλα αδερφή. Υπέροχες εικόνες. Υπέροχα στολισμένα βάζα και τα τσουρεκάκια επίσης και τα μπισκότα και τα σοκολατένια κεικάκια...Θα χαίρονται αυτοί που θα χαρούν τις γεύσεις σου. Μπράβο για όλα, όσο για το παιχνίδι των παιδιών, που κολάει με το νερό...άστα να πάνε. Εχουμε κι εμείς κάτι κουβάδες από τέτοια να σας τα δώσουμε να γλυτώσουμε εμείς να μπλέξετε εσείς....Καλή Μεγάλη εβδομάδα αδερφή με πολλά χρώματα και μυρωδιές από τις όμορφες φρέζιες σου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα Λιτσα μου!! Όλα υπέροχα και μυρωδάτα.. καλή εβδομαδα!! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Το άρωμα από τις φρέζες έφτασε μέχρι εδώ. Με ξεσήκωσες πρωί πρωί με τα όμορφα χρώματα, το πασχαλιάτικα μπισκοτάκια σου και με γλύκανες με τη φραουλένια μαρμελάδα σου. Πολλά συγχαρητήρια και καλά να περάσετε στις γιορτές! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τι δεν έφτιαξες! Πωπώ γεύσεις, λιγουρεύτηκα τώρα! Και τι ευωδιές! Εμείς αύριο λαϊκή να πάρω κι εγώ λουλουδάκια :-)
    Αυτό με την εξοχή όλοι το περιμένουμε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει....Δεν-έχω-λόγια!
    Μπράβο! Μπράβο!
    Να είσαι καλά και του χρόνου! Καλό Πάσχα! Σε φιλώ πολύ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τί υπέροχες εικόνες! Όπως πάντα άλλωστε... φαίνονται τα γλυκάκια σου το ένα πιο νόστιμο από το άλλο! Για να πω την αμαρτία μου όμως, αυτό που πραγματικά ζήλεψα ήταν η μαρμελάδα σου η σπιτίσια! Καημό το 'χω που δεν έχω φτιάξει ποτέ μου και η δική σου φαίνεται τόσο λαχταριστή!
    Και του χρόνου Φραουλίτσα! Καλό Πάσχα να 'χουμε! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τα αρώματα των λουλουδιών σου σμίγουν με αυτά των μπισκότων και της μαρμελάδας σου.... να είσαι καλά χρυσοχέρα!!!!
    καλή Ανάσταση!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πωπω...Χρώματα, αρώματα, γλυκές λιχουδιές....!!!Τι όμορφα όλα! Πραγματικά με ξεσήκωσες να φτιάξω μαρμελάδα φράουλα!!Τα βαζάκια σου τέλεια!!Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα Λίτσα μου!Με υγεία και ψυχική γαλήνη!!!Να περάσετε όμορφα! Πολλά φιλιά! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά έχεις ξεφύγει! Καλά στο είπα εγώ...το επίπεδο είναι επαγγελματικό!
    Φωτογραφίες απίθανες, χρώματα, άνοιξη, μυρωδιές και γεύσεις.
    Ζηλεύω την ενέργεια σου.
    Πολύ σε χαίρομαι Λίτσα μου!
    Φιλιά πολλά και καλή Μεγάλη εβδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έκανες τόση πολύ δουλειά!!!Ψώνισες, μαγείρεψες, στόλισες, διακόσμησες, έπαιξες και στο τέλος μας τα φωτογράφισες κιόλας να τα δούμε!Είσαι Θεά! Αν μου στείλεις και κανένα βαζάκι μαρμελάδα θα πω και άλλα καλά :P χαχαχα
    Χρόνια πολλά σου εύχομαι και καλή Μεγαλοβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πωπω τι τελειες φωτο! δεν ξερω απο γευση παντως απο εμφανιση σκίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι όμορφη ανάρτηση!
    Τι ωραία πράγματα που έφτιαξες Λιτσάκι! Τα σπιτικά, φτιαγμένα με αγάπη καλούδια είναι τα πιο όμορφα δώρα! Τη ζήλεψα τη μαρμελάδα σου με το ωραίο χρώμα!
    Και τα τσουρέκια φαίνονται απίθανα, φουσκωτά και αφράτα.
    Τρίχρωμη κινόα; Ενδιαφέρον!
    Με το Frozen έρωτα και εμείς!
    Καλό Πάσχα κοριτσάκι! Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πώς κατάφερες να χωρέσεις μέσα σε μια ανάρτηση τόσο ζωντανό χρώμα, τόση σπιτική γεύση, τόση μαμαδίσια φροντίδα, τόση αγνή αγάπη, τόση δημιουργική έμπνευση, τόση ευφάνταστη δημιουργία....? Πραγματικά απορώ! Την χάρηκα πολύ αυτήν την ανάρτησή σου, Λίτσα, να είσαι καλά! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ όμορφο το blogάκι σου, ξεκίνησα πρόσφατα να σε διαβάζω! Μου άνοιξε η όρεξη με αυτά τα τσουρέκια! Νομίζω πως μυρίζω τη μαστίχα! Καλή συνέχεια και καλές γιορτές! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπεροχα,μυρωδατα,γευστικα,γεματα χρωμα κ εμπνευση ολα τα καλουδια!!!!!
    Καλη Ανασταση ΦραουΛιτσα της καρδιας μας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καθε φορα που σε επισκεπτομαι, κολλαω!!! Οχι μονο απο τη γλυκα που σταζουν οι αναρτησεις σου, αλλα απο τιε υπεροχες ζωντανες και "πλουσιες" φωτογραφιες σου. Σπιτικη μαρμελαδιτσα, ομορφα στολισμενη, αφρατα τσουρεκακια, ολο με αγαπη.
    Ξερεις πως ταυτιστηκα με το οτι σου αρεσει να φτιαχνεις γλυκα και να τα μοιραζεις;;; Εχω το ιδιο "προβλημα". Θελω τοσο να τα φτιαχνω και τρελαινομαι να τα μοιραζω:)
    Χρονια πολλα υπεροχη γλυκια μου Λιτσα.
    ΥΓ το frozen απιθανη ταινια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!