Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ο κόσμος του τσαγιού

Άρχισε πάλι να πονάει ο λαιμός μου κι όταν συμβαίνει αυτό, το γυρίζω στο τσαγάκι.
Από παιδί θυμάμαι, πίναμε ατελείωτες ποσότητες στο σπίτι, παρέα με τυρί και παξιμάδι. Αγαπημένη γεύση.


Έτσι και τώρα. Σχεδόν καθημερινά με τον Ανδρέα έχουμε βραδιά τσαγιού, άλλωστε με τον Κρητικό στο σπίτι, τα τυριά και τα παξιμάδια δεν λείπουν ποτέ!
Η γεύση που ξεχωρίζω είναι αυτή της μέντας, το άρωμα υπέροχο!


Αυτές τις μέρες όμως ξαναθυμήθηκα όλα αυτά τα Χριστουγεννιάτικα που έχω στο ντουλάπι. Αρωματικά, φρουτώδη, με κανέλα και καβουρντισμένα αμύγδαλα... πήραν πρώτη θέση στην κουζίνα μου. Τρελαίνομαι να τα ανακατεύω και να ανακαλύπτω νέες γεύσεις! Δυτικές γεύσεις θα μου πείτε! Είναι όμως κι αυτός ένας τρόπος να μοσχοβολήσει το σπίτι Χριστούγεννα!

Τα τελευταία χρόνια  αγαπημένο μου τσάι είναι ένα απόλυτα ελληνικό και φτιαγμένο από τα χεράκια της πεθεράς μου. Ένα μείγμα από φασκόμηλο, έρωτα, μαύρο τσάι, ματζουράνα, θρίμπα, κομματάκια γαρύφαλλου και κανέλας και διάφορα άλλα μυρωδικά του βουνού!
Δεν φαντάζεστε... Απίθανη γεύση και άρωμα! Αξεπέραστο - για εμένα τουλάχιστον. Και πάντα με μέλι!


Επίσης μου αρέσουν όλα τα εργαλεία του τσαγιού! Τα κουτάκια, οι κανάτες, τα ιδιαίτερα φλυτζάνια, οι τσαγιέρες, τα στραγγιστήρια, όλου του τύπου οι ζάχαρες και τα μέλια... Σκέτη τρέλα! Χάνομαι μέσα στον κόσμο του τσαγιού...

Ένα ωραίο τσάι μέσα σε ένα όμορφο κουτί αποτελεί ξεχωριστή ιδέα δώρου! Γιατί να περιοριζόμαστε μόνο σε γλυκά, λουλούδια ή σοκολατάκια;


Τσάι κανείς;












Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

20 σχόλια:

  1. Βαλε μου λιγο παρακαλω.... απο το τελευταιο μειγμα της πεθερας σου, να δοκιμασω :)
    Εμας μας επιασε πιο νωρις ο λαιμος κι εχει πανω απο ενα μηνα που τα βραδια πινουμε με τον Δημητρη μια μιξη φασκομηλου-χαμομηλιου-τσαι του βουνου. Με μελι απο το χωριο μου βεβαιως βεβαιως (Αρναια) :)
    Ολα αυτα τα κουζινικα του τσαγιου μου θυμιζουν τα κουζινικα που επαιζα μικρη κι αυτα που παιζει η κορη μου τωρα και μας σερβιρει τσαι και καφε :):):)

    Ενα υπεροχο χουχουλιαρικο Σαββατοκυριακο ευχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφες εικόνες μικρή!Με τα τέλεια κουτάκια και ποτηράκια...το μόνο που λείπει είναι ζουμερά...μπισκοτάκια!! Το τσαγάκι της "κρητικιάς πεθεράς"...πραγματικά ωραίο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μμμ..μέχρι εδω μύρισε το τσαγάκι..θα ήθελα ενα φλυτζάνι παρακαλώ!!
    εγω τις ημέρες των γιορτών φτιάχνω το δικό μου ξεχωριστό μείγμα..που είναι τέλειο και απολαυστικό..θα το αναρτήσω σε λίγες μέρες..να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα των γιορτών!!!
    kisses..<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έμειναν τα μάτια μου στο σερβίτσιο σου..υπέροχο..ένα ζεστό τσαγάκι θα το ήθελα κι εγώ τώρα..σε φιλώ..καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή,να μας μαζεύει η γιαγιά μου και να πίνουμε τσάι!!!!Ωραίες εικόνες,και μου έχουν μείνει......είμαι φαν στο τσάι και μου αρέσουν οι περισσότερες γεύσεις!!!Ένα ζεστό τσάι και σε μένα παρακαλώ........καλό σου σ/κ,γλυκιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ κι επαυξάνω οτι είναι ομορφο δώρο ένα κουτί με τσάι, βέβαια απευθύνεται σε λίγους (να καταλάβουν την αξία του,εννοώ μη θεωρηθεί φτηνιάρικο)Συμφωνώ για τα τσουμπλέκια της παρασκευής του και επίσης επαυξάνω για τις γεύσεις και δη τις χειμωνιάτικες!
    Πόσα κοινά Θεέ μου!χαχαχα
    Η κόρη μου είναι λάτρης του (δεν πίνει ποτέ καφέ)Μου την θύμησες μαζί με τα ωραία σερβίτσια,έτσι είναι και το δικό μου ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ!Σε φιλώ, καλό Σ/Κ
    Φιλιά στα μπουμπούκια σου!!!(ίδιως στον τουρλωτό πωπουδάκο μπρος στο τζάκι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ,που έχω γευτεί το τσάι τηε πεθεράς,λέω ότι είναι ότι πιο νόστιμο έχω πιει σε ρόφημα!!!!!Ευχαριστώ,Λιτσάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το τσάι είναικι αυτό μια ιεροτελεστία, άσχετα που εμείς δεν το συνηθίζουμε. Βέβαια αυτές οι μίξεις οι ελληνικές είναι το κάτι άλλο, δεν συγκρίνονται με τίποτα! Να βάλεις εσύ το τσάι με τα τυριά και τα παξιμαδάκια, να βάλω εγώ ελίτσες; Φιλιά Λιτσάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ εγώ, μια κουπίτσα παρακαλώ, απο αυτό της πεθερας με γαρύφαλο και κανελίτσα και έρωτα παρακαλώ :)) Παλιά είχα δίπλα στο σπίτι μου ένα μαγαζί που λεγόταν "ο δρόμος του τσαγιού" και μέρα παρά μέρα ήμουν εκεί και χάζευα τα τσάγια και τις τσαγιέρες. Οι κινέζικες μου αρέσουν πάρα πολύ! Και φυσικά με τυράκι και φρυγανιά όπως όταν ήμουν μικρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και ενα τέτοιο μοναδικο τσάι πως να μην σου αρέσει ΦραουΛίτσα! Γι' αυτό της πεθεράς σου λέω! Ερωτα εννοεί το λουλούδι ή ειναι κανένα βότανο? Να σου μάθει τις αναλογίες και να μας τις μάθεις κι εμάς! Εμένα πολύ μου αρέσουν κάτι τέτοια παραδοσιακά και σπιτίσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σαν να το μυρίζω! Τελευταία φορά που πήγαμε Κωσταντινούπολη πήρα από το παζάρι τους 5-6 διαφορετκές γεύσεις! Τώρα το χειμώνα είναι τέλειο ένα τσαγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλειο είναι το τσάι, κι εμείς το συνηθίζουμε πολύ! Τον ερωτα ομως δεν τον ξερω, τι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τελειο ειναι το τσαγακι... με τυρί μας το έδινε και εμάς η μαμά μου συγκεκριμένα με κασέρι αχ τι μου θύμισες τώρα!!!...παω να αγοράσω κασέρι....και θα φτιάξω και ένα τσαγάκι και θα το πιο στην υγεία σου!!!φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ γλυκούλα μου για τα καλά σου λόγια..Εννοείται οτι θα αναφέρομαι και θα καυχιέμαι για τις φίλες μου, που με εμπνέουν και μου ζεσταίνουν την καρδιά..σε φιλώ και χαίρομαι που διακρίνω μια παιδικότητα σε εσένα..και επίσης χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη που έχω αρχίσει ήδη να στολίζω.. Aπο τώρα!!!..χοχο..Μerry Christmas<3<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου θύμισες παιδικές αναμνήσεις πίναμε κι εμείς πολύ τσάι στο σπίτι με κρητικά παξιμάδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και εγώ λατρεύω το τσάϊ!!Ειδικά τον τελευταίο καιρό έχει γίνει καθημερινή μας απόλαυση!!
    Μπράβο στην πεθερά σου που φτιάχνει και μόνη της!!Ακούγεται ενδιαφέρον!!
    Και σε μένα κάνει νούμερα o Mr Google και δεν με ενημερώνει για αναρτήσεις!!Είναι μάλλον γενικό το κακό!!Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ για τα πάντα γλυκά σου μηνύματα!!Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μία κούπα τσάϊ θα το έπινα ευχαρίστως Λιτσάκι μου.Και με μελάκι παρακαλώ γλυκιά μου!!!Μμμμ τι νοστιμιά του νάχεις!!!!Περαστικούλια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ τι ωραία εικόνα. Το τσάι μας φέρνει πιο κοντά. Είναι η αφορμή κάτι απογεύματα Κυριακής να μαζευόμαστε και να παίζουμε όπως όταν είμαστε μικρές. Τις περισσότερες Κυριακές λοιπόν αν δεν προκύψει κάποιο παιδικό πάρτι κάνουμε εμείς στο σπίτι Tea Party. Βγάζουμε τις πορσελάνες μας και τις τσαγιέρες μας από την Σερβάντα και στρώνουμε τραπέζι με διάφορα καλούδια μπισκοτάκια, κουλουράκια, κέικ (όλο και κάτι φτιάχνω κάθε Κυριακή) και αρχίζουν τα τηλέφωνα. Τα κορίτσια μου τρελαίνονται και εγώ δεν έχω λόγια .....το σπίτι γεμίζει μυρωδιές, νοστιμιές και ιστορίες. Όσο για το θαυμάσιο τσάι της πεθεράς σου Λίτσα μου θα το φτιάξω και θα το πιούμε στην υγειά σου.
      Καλό Κυριακάτικο απόγευμα.

      Διαγραφή
  18. Χμμμ το τσάι δεν μου αρέσει...αλλά αλήθεια έτσι όπως τα παρουσιάζεις θα αναθεωρήσω!!!:) Ειδικά αυτό της πεθερούλας μου κέντρισε το ενδιαφέρον!!! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λιτσάκι αν και θυμάμαι αυτή την ανάρτηση, είμαι σίγουρη ότι δεν είχα σχολιάσει επειδή δεν μου αρέσει καθόλου το τσάι και γενικά τα ζεστά τέτοιου είδους ροφήματα. Ωστόσο, τώρα που σε ξέρω λίγο καλύτερα, μπορώ να πω ότι ναι... αυτή η ανάρτηση είσαι εσύ, βγάζει γλυκύτητα, ζεστασιά και θαλπωρή! Σε φιλώ. Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!