Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Το δέντρο μας

Ο στολισμός του δέντρου αποτελεί για εμένα μια διαδικασία... σχεδόν ιερή!
Πάντα χαιρόμουν όταν έφτανε η ώρα του στολισμού, θαρρείς και μόνο αυτό σηματοδοτεί τον ερχομό των Χριστουγέννων.
Για όσα χρόνια ζούσαμε στην Ελλάδα το στολίζαμε, αλλά δεν το θυμάμαι τόσο έντονα.
Όλα άλλαξαν όταν βρεθήκαμε στην Γερμανία. Από τη μια η ίδια η χώρα, στην οποία τα Χριστούγεννα αποτελούν πολύ σημαντική γιορτή, από την άλλη οι γονείς μας, που χρειάστηκε να ξενιτευτούν με δύο παιδιά, το ένα λίγο πριν την εφηβεία, το άλλο προς το τέλος αυτής και ένιωθαν έντονα την ανάγκη να μας κάνουν να χαρούμε και να ξεχαστούμε, μιας και οι φίλοι στην αρχή ήταν ανύπαρκτοι.
Από εκεί και πέρα το δέντρο στο σπίτι μας καθιερώθηκε ως η υπέρτατη διαδικασία! Με μεγάλη χαρά κάθε χρόνο διαλέγαμε το δέντρο με τον μπαμπά μας, αληθινό εκείνα τα χρόνια - το πιο φουντωτό και καλοσχηματισμένο. Με την μαμά αγοράζαμε κάθε φορά κι ένα νέο στολίδι. Βγάζαμε από τα κουτιά γιρλάντες, στολίδια και κορδέλες και συγκεντρωνόμασταν γύρω από το δέντρο. 
Τα Χριστούγεννα έγιναν η αγαπημένη γιορτή του χρόνου. Το σπίτι μας γέμιζε την Παραμονή με φίλους και συγγενείς, με γέλια, φαγητό και πολλά δώρα! Δώρα για όλους - μικρούς και μεγάλους!
Έτσι και τώρα, ο Ανδρέας κατεβάζει το δέντρο - συνθετικό πια - κι εμείς το στολίζουμε, γιατί θέλω τα παιδιά να έχουν τις ίδιες αναμνήσεις.
Και παρόλο που ο Ανδρέας που και που μου γκρινιάζει, γιατί προτιμά το καραβάκι, εγώ επιμένω στο δέντρο. Δεν το αποχωρίζομαι με τίποτα!

Τρεις μέρες περιμέναμε κι εγώ και το δέντρο μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή! Τελικά ο Φαίδωνας απαρνήθηκε τη διαδικασία. "Όχι μαμά να το κάνεις εσύ" μου είπε και απείχε.
Δεν πειράζει, σκέφτηκα, θα το κάνω εγώ. Πιστός μου βοηθός ο μικρός. Συνέχεια ανάμεσα στα πόδια μου, μπλεγμένος ανάμεσα στις κορδέλες και τα στολίδια, περίεργος ν' αγγίξει και να γευτεί τα πάντα.


Πρώτα μπήκαν οι κορδέλες, έπειτα τα λαμπάκια...


...και τέλος όλα τ΄αγαπημένα στολίδια.
Το αγγελάκι στο σύννεφο, το κόκκινο σπιτάκι, οι μπάλες, η χιονονιφάδα, η καρδιά από καμπανάκια, η νεράιδα. 


Ο Φαίδωνας, αραχτός στα μαξιλάρια του, προτίμησε να δει τον Μίκυ και την παρέα του,


αλλά κάθε τόσο ερχόταν για να τσεκάρει την εξέλιξη του στολισμού και να δει αν κρέμασα το δικό του αγαπημένο στολίδι, το ξύλινο αλογάκι.


Τώρα πια, τον μικρό, που τον βρίσκεις, που τον χάνεις, είναι κάτω από το δέντρο και χαζεύει τα λούτρινα που του τραγουδούν τα κάλαντα.


Ο δε Φαίδωνας όλο και κάποιο στολίδι ξεκρεμάει για να παίξει μαζί του.


Όσο για τα δώρα, έχουν λιγοστέψει. Κάθε χρόνο λιγότερα και πιο ξεχωριστά από ποτέ! 

Το σπίτι όμως μυρίζει Χριστούγεννα. Από τα κεριά που ανάβουν, τις κανέλες, τον γλυκάνισο, το βραδινό τσάι, τα γλυκά που σιγά σιγά θ' αρχίσουν να ψήνονται στο φούρνο, τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν.

Κι αν είναι δύσκολη χρονιά, τα παιδιά δεν το ξέρουν και δεν χρειάζεται να το μάθουν.
Αρκεί να γνωρίζουν πως οι μέρες φόρεσαν τα γιορτινά τους, πως τώρα αρχίζει η μαγεία και ότι ο Άγιος Βασίλης θα έρθει, παρά την κακοκαιρία που θα συναντήσει!
Γιατί ήταν πολύ καλά παιδιά...



Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

31 σχόλια:

  1. Συγκινήθηκα πολύ διαβάζοντας τα λόγια σου και ακούγοντας αυτό το υπέροχο τραγούδι...
    Χριστούγεννα,η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου...
    Παντού θα "μυρίσεις" την ελπίδα...όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα...
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ Λιτσάκι μου, ευχομαι έτσι όμορφα και ζεστά να περνάτε πάντα! Εχετε δυνατά πρότυπα να σας καθοδηγούν είναι η αλήθεια και δεν κινδυνεύετε να χάσετε το δρόμο. Σίγουρα τα παιδάκια σου θα κουβαλούν για πάντα όμορφες αναμνήσεις κι εκείνα!
    Πανέμορφο έγινε το δέντρο ,αν και το πιο ωραίο του κομμάτι είναι το ...μικρό ξωτικό από κάτω!
    Καλά Χριστούγεννα και φιλιά σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα βγάλαμε κι εμείς τα χριστουγεννιάτικά μας και είμαι πολύ χαρούμενη!! Όσο χάλια κι αν είναι τα πράγματα, θα πρέπει να διατηρήσουμε το χαμόγελό μας!! Εγώ θα ευχηθώ να είμαστε καλά και του χρόνου να έχουμε ξεφορτωθεί όλους αυτούς τους άχρηστους που μας κυβερνάνε, μπας και επιστρέψουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα όλων γύρω μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με έβαλες στην πρίζα για να στολίσω το δέντρο μας....φέτος θα το κάνω μαζί με το Νικόλα και θέλω να είναι το πιο τρελό ανακατωμένο δέντρο που εκάναμ-ε ποτέ...έτσι όπως μόνο τα παιδιά μπορούν αν φέρουν τα πάνω κάτω σε ένα δέντρο και στη ζωή μας ολόκληρη! ΜΙα υπέροχη ανάρτηση με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση....φιλιά καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι ομορφο,αποτελει ομορφη εικονα και αναμνηση για ολα τα παιδακια,αντε και του χρονου να βοηθησει κι ο φαιδωνας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λιτσα μου να σε καλα που περασες απο το λημερι μου..υπεροχες εικονες..γεματο χαρα,χρωμα,φωνουλες χαρουμενες..ο Θεος να μας εχει καλα για να τον υποδεχτουμε και φετος..να σε καλα καλο βραδυ..φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και εμείς σήμερα στολίσαμε το δέντρο μας..και ενω στην αρχή - με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας-ήμουν λίγο θλιμμένη, τα παιδιά με έβαλαν στο κλίμα και μου μετέδωσαν τη θετική τους διάθεση..έτσι είναι Litsaki μου, τα παιδιά δεν πρέπει να ξέρουν..πρέπει να ζουν το δικό τους όνειρο και να τα αφήσουμε να μας παρασύρουν και εμάς..και του χρόνου!<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λιτσάκιμου καλές γιορτές να έχετε! Υπέροχη ανάρτηση, σε κάνει να θες να ζήσεις τα Χριστούγεννα όπως τους αρμόζει και όχι όπως θέλουν ΑΥΤΟΙ να τα ζήσουμε! Με έκανες και αισθάνθηκα πολύ ζεστά απόψε! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και εγώ στόλισα δένδρο, τώρα πια μόνη μου, τα παιδιά μεγάλωσαν. Μου αρέσει που κρατάς τα εθιμα και προσπαθείς να τα περάσεις και στα παιδιά!! Να τα χαίρεσαι και πάντα με υγεία και χαρά!! Το δένδρο σας εγινε υπέροχο!! Και του χρόνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με γειάααα λοιπόν και φέτος να το χαρούμε και να το απολαύσουμε το όμορφο δεντράκι σας...Με ένα σπίτι γεμάτο από τα γέλια των παιδιών μας!!! Υπέροχο...Μου ξύπνησες όμορφες και δύσκολες αναμνήσεις!!!!Η φώτο με το σκουλουκούι κάτω από το δέντρο...ΑΠΛΆ ΤΈΛΕΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπραβο, ολα πολυ ομορφα!!!!
    Κι εμεις στολισαμε αυτο το Σ-Κ, βεβαια εχουν μεινει πολλα να γινουν, αλλα το δεντρακι μας τελειωσε. Θα βαλω κι εγω φωτο αργοτερα :)

    Και οπως ειπες, τα παιδια δεν χρειαζεται να μαθουν αν ειναι δυσκολη χρονια, μονο να φροντισουμε να τους μεινει η μαγεια των γιορτων!!!

    καλη εβδομαδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή προεορταστική περίοδο φιλενάδα! Πανέμορφα και συγκινητικά όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι όμορφες φωτογραφίες! Τι όμορφο δέντρο !!! Και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Oχι δεν θα σχολιασω πρωτα το δεντρακι αλλα τα υπεροχα αυτα μικρα πλασματακια σου που τα εκανες τοσο χαρουμενα!! ΝΑ τα χαιρεσαι..

    ΕΕ φυσικα το δεντρακι ειναι μαγικο και σου ευχομαι να ζησετε πολλες πολλες ομορφες Χριστουγεννιατικες στιγμες και τα παιδακια σου να θυμουνται τα χριστουγεννα με τοση γλυκα οπως τα θυμασαι και εσυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι όμορφες, γλυκές, οικογενειακές στιγμές!
    Να είστε καλά και να γιορτάσετε τα πιο μαγικά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και του χρόνου Litsaki μου!! είναι πολύ φάτσα ο μικρούλης κάτω απ'το δέντρο.. να τους χαίρεσαι!! καλές γιορτές να έχουμε όλοι.. ενωμένοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ όμορφες οικογενειακές στιγμές! Καλές γιορτές να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλά Χριστούγεννα Λιτσάκι, και του χρόνου! Ο μικρός μια χαρά,ο καλύτερος βοηθός σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και του Χρόνου!!! Πανέμορφος ο στολισμός αλλά ο μικρούλης είναι σκέτη γλύκα!! Να τα χαίρεσαι τα παιδάκια σου!! Καλές γιορτές!! Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λίτσα μου, ( σαν την παιδική μου φίλη), πανέμορφο το blog σου! το δένδρο σου καταπληκτικό!Να χαίρεσαι και τα αγγελούδια σου!απίθανες και οι προηγούμενες ιδέες σου, ειδικά το κηροπήγιο με τους κύβους ζάχαρης!! θα το κάνω κι εγώ!Λάμπει υπέροχα! φιλάκια και καλές γιορτές, αφού ήδη μετράτε τις μέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλώς σε βρήκα Frau Litsa !!Το blog σου είναι υπέροχο !! Καλές γιορτές, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και πάντα με υγεία και ωραίες δημιουργίες ! Θα χαρώ πολύ εάν περάσεις κι από εμένα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λιτσα μου και του χρόνου με υγεία!
    τι ομορφο δεντρο μπραβο, εγώ θα στολίσω το σαββατοκύριακο, βεβαια ειμαι απο τους ανθρωπους που τα χριστουγεννα μου φερνουν μια γλυκειά θλίψη, μα με τη γλυκεια σου αναρτηση μεκανες και χαμογέλασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και του χρόνου!!!!Πέρνα από το blog μου στις σελίδες του ένα γλυκό βραβείο σε περιμένει!!!Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεια και χαρά σου Λιτσα με την όμορφη οικογένεια σου!
    Να χαίρεσαι τα καλικαντζαράκια σου! Όμορφο το δεντράκι σας,είμαι σίγουρη οτι σε λίγο θα μυρίζει το σπιτάκι σας από τις λιχουδιές που θα ψήνονται στην κουζίνα σου....
    Κι εμείς στολίσαμε το Σάββατο, νομίζω ότι το μεγάλο μου "μωρό" (ο μπαμπάς μας) ήθελε πιο πολύ να το στολίσουμε από τοοοοσο νωρίς! Μας έβαλε στο κλίμα το εορταστικό και όταν γυρίζουμε στο σπίτι απ'όοοολη τη μέρα,είναι τόοσο γλυκό να μας περιμένει εκεί στολισμένο για μας!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σούπερ το δεντράκι σας!!!Και του χρόνου να είστε καλά!!!Και το κουκλί σου ανάμεσα σαν στολίδι κι αυτό!!:))))
    Σας φιλώ γλυκά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τρελαίνομαι για το δεντράκι σου !!! Οι νιφάδες και το σπιτάκι είναι τα αγαπημένα μου στολιδάκια !! Αλλά και στο άστρο σου είναι πάρα πολύ όμορφο :))
    Καλά για το μικρό του αγοράκι, τι να πω, σαν αγγελάκι είναι, φαντάσου πως βλέπει όλα αυτά τα παιχνιδάκια και τα λαμπάκια με τα παιδικά του μάτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Υπεροχο!!!!!
    Αλλά εκεινο το φατσάκι κατω απο το δεντρο ειναι ακόμα πιο υπεροχο!
    Χαχαχαχα .... να τα χαιρεσαι τα παιδάκια σου γλυκιά μου!!!!!
    Υγεια να εχετε και παντα να χαμογελάτε!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου στο giveaway μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. όνειρο καλή μου και του χρόνου νάσαστε καλά !!!!
    μου θύμισες τις δικές μου που ξεκρεμάγανε και τα βάζανε μετά όπου εκείνες ήθελαν χαμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΤΟ ΕΙΔΑ ΣΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ!!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Και του χρόνου!!Περασα τυχαια αλλα με κρατησε το blog σου!Να ειστε καλά και να χαιρεστε τις στιγμες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Υπέροχα συγκινητική η ανάρτηση σου!.. με γύρισε πίσω στο χρόνο, όταν ήμουν παιδί και ο στολισμός ήταν ιεροτελεστία,μετά όταν μεγάλωνα τα δικά μου παιδιά με τον ιδίο τρόπο, γιατί όπως λες κι εσυ, ήθελα να έχουν τις ίδιες εικόνες με μένα, για να παραδώσουν με τη σειρά τους όταν έρθει η ώρα στα δικά τους παιδιά.Να είσαι καλά κοπέλα μου και να χαίρεσαι την οικογένεια σου, τα παιδάκια σου είναι υπέροχα!Καλές μας γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!