Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι

Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι με πιάνει μεράκι με το μπαλκόνι. Θέλω να το γεμίσω με λουλούδια, γλάστρες, ζαρντινιέρες, ακόμη και μικρά δεντράκια. Κάθε χρόνο λέω πως θ' αγοράσω και ένα τραπέζι με ωραίες καρέκλες, αλλά το αναβάλλω, γιατί έχουν άλλες ανάγκες προτεραιότητα. Αν είχα την οικονομική άνεση, θα διακοσμούσα το μπαλκόνι μας και θα έφτιαχνα έναν μικρό παράδεισο, με κεραμικές γλάστρες, διακοσμητικά επιπλάκια, τραπέζι και καρέκλες σε παλιό στιλ, μέχρι και ξύλινο πάτωμα θα έβαζα, αυτό το "κουμπτωτό", που είναι τώρα μόδα και μ' αρέσει πολύ, γιατί προσδίδει στο χώρο μια ζεστασιά.
Προς το παρόν κάνουμε μόνο μικρές αλλαγές. Μπορεί να μην έχουμε κήπο, αλλά το μπαλκόνι μας είναι ικανοποιητικά μεγάλο. 
Αυτό όμως που μας εκνεύριζε πολύ ως τώρα, ήταν οι ακουμπισμένες γλάστρες στα πλακάκια. Μαζευόταν χώματα και φύλλα και με δυσκολία πλέναμε το μπαλκόνι. Το μόνο που είχαμε εύκαιρο λοιπόν, ήταν οι παλέτες, επάνω στις οποίες είχαμε το χειμώνα στοιβαγμένα τα ξύλα. Άδειες τώρα πια, δεν εξυπηρετούσαν σε τίποτα. Ο Ανδρέας τις έκοψε και σχηματίσαμε σκαλοπάτια, ώστε να τοποθετήσουμε επάνω τις γλάστρες. Αν είχαμε περισσότερο χρόνο - και κέφι - θα βάφαμε τις παλέτες με λευκό χρώμα, αλλά για φέτος τις αφήσαμε στο φυσικό τους.
Η παρακάτω κατάσταση λοιπόν...


...μετατράπηκε εντελώς ανέξοδα σε αυτήν:


Φυσικά και δεν είναι θεαματική η αλλαγή, αλλά είναι σίγουρα πιο βολική και εξυπηρετική, αφού πια πλένουμε το μπαλκόνι πολύ πιο εύκολα. Επίσης δείχνει συμμαζεμένο και μένει αρκετός χώρος ελεύθερος, ώστε να παίζουν τα παιδιά με όλα τους τα τρεχούμενα!
Μάλιστα, επειδή τις φωτογραφίες τις έβγαλα την άνοιξη, τώρα το σκηνικό είναι λιγάκι διαφορετικό. Τα πολλά λουλούδια χάθηκαν, αλλά τα φυτά μεγάλωσαν και φούντωσαν πολύ. 


Έχουμε και δική μας παραγωγή, αμέ! Οι πρώτες μας ντομάτες και πιπεριές έκαναν την εμφάνισή τους. Λέτε να γεμίσουμε κανένα ταψί γεμιστά;



Αλλά και φραουλιές με ροζ ανθάκια και λεβάντα.


Η λεμονιά έδωσε φέτος καρπούς, αλλά δεν κατάφερε να τους κρατήσει. Έπεσαν πριν κιτρινίσουν. Δεν ξέρω τι φταίει. 
Οι δε ορτανσίες άρχισαν να πρασινίζουν και να χάνουν το αρχικό τους χρώμα.


Φυσικά δεν έλειψαν και οι μικρές κατασκευές. Φτιάξαμε ανεμόμυλους από χαρτόνι και τους στερεώσαμε επάνω σε ξύλα.
Κάπως πρέπει να απασχολήσω τα παιδιά...


Το περβάζι του παραθύρου γέμισε με χρωματιστά μπουκάλια, θαλασσόξυλα, φυτά και κεριά, τα οποία το βραδάκι ανάβουν - μαζί με τα αντικουνουπικά και τα φαναράκια.  Όχι όμως όλα τα βράδια, μόνο όταν δεν νιώθουμε ξεθεωμένοι...


Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνει ζέστη και βγαίνω σπάνια. Αλλά όταν μου κάνει όρεξη ένα κρύο τσάι, το πίνω έξω. Ε, καλοκαίρι έχουμε, να μην πιούμε τσάι με λεμόνι για αποτοξίνωση;


Και φράουλες παρακαλώ!

Μέσα στο σπίτι τα φυτά είναι λιγοστά αυτή την εποχή. Βασικά μόνο οι ορχιδέες στέκονται πλάι στο παράθυρο, οι οποίες μετά από τρία ολόκληρα χρόνια άνθισαν επιτέλους, θυμίζοντάς μου το ξεχωριστό τους χρώμα.


Αυτό το ποστ θα έχει συνέχεια. Ελπίζω να επανέλθω για να μοιραστώ μαζί σας εικόνες από την παραγωγή μας!

Εύχομαι να έχουμε ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο, σε κάποια μέρη μάλιστα είναι τριήμερο, λόγω Αγίου Πνεύματος. 
Να περάσετε όμορφα!

Litsa

Υ.Γ. κάθε φορά που αναφέρομαι σε ντομάτες και πιπεριές, το μυαλό μου πάει στο τραγουδάκι που μου τραγουδούσε ο μπαμπάς μου:
"Φύτεψα ντομάτες, βγήκαν πιπεριές.
Άλλες ήταν κόκκινες, άλλες παρδαλές."
Καλημέρα!


Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

15 σχόλια:

  1. Αυτές οι μικρές και ανέξοδες αλλαγές μου αρέσουν πολυ κ με ιντριγκαρουν. Το ξύλινο πάτωμα έχει μπει κ στα δικά μου προσεχώς.... Καλημεεεεεεερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με αφορμή την αναρτηση σου δείχνω και εγώ τι έκανα στο μπαλκόνι. αν θες πέρνα να δεις. http://all-about-arts-gr.blogspot.gr/2013/06/blog-post_25.html

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, έβαλα κι εγώ μια παλέτα από πέρσι και το πρόβλημα είναι ότι μαζεύει από κάτω πολλά ξερά φύλλα και για να φύγουν θέλει μετακίνηση.
    Ωραία βεράντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια μικρή όαση έγινε το μπαλκόνι σας. Ελπίζω ο μικρός να μην τα χρησιμοποιεί ως σκαλοπάτια! Έχε τον νου σου! Ποτέ δεν ξέρεις!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα Λιτσακι

    Νομιζω ολες οι ορτανσιες γινονται πρασινες στο τελος. Του χρονου θα ειναι ξανα ο,τι χρωμα τις αγορασες.
    Επισης τα δεντρακια νομιζω μετα απο 2 χρονια αφου τα φυτεψεις δινουν κανονικο καρπο.
    Για τις παραπανω πληροφοριες δεν ειμαι απολυτα σιγουρη, επειδη δεν την κατεχω κι εγω πολυ την κηπουρικη. Ρωτησε και καποιον πιο ειδικο καλυτερα :)

    Πολυ ομορφη η ιδεα με τις παλετες!

    Καλο τριημερο να εχετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΥΛΙΔΟΥ21 Ιουνίου 2013 στις 10:17 π.μ.

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ...ΜΠΟΡΕΙ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΕΤΕΣ..ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ!!!!!!ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ...ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΕΛΏ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ..ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ...ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ...ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ...ΠΡΟΣΕΧΩΣ!!!!!
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΛΙΤΣΑ ΜΟΥ...ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ Η ΒΕΡΑΝΤΑ ΣΑΣ!!!!!
    ENZOY...ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ Λιτσα αυτο το ξυλινο πατωμα ειναι και μια δικια μου πονεμενη ιστορια! Ασε!
    Παντως εγω ξερω οτι και την τοση δα μικρουλα αλλαγη να κανεις μεσα στο σπιτι, αμεσως αμεσως ανανεωνεσαι εσυ ο ιδιος! Αλλαζει λιγο η διαθεση βρε αδερφε!
    Καλο και ηρεμο καλοκαιρι ευχομαι με πολλες μικρες δοσεις δροσιας και ανανεωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ όμορφες οι αλλαγές σας Λίτσα μου!!
    Τι να πούμε και εμείς που έχουμε μικρά μπαλκόνια ...΄-)
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφα τα λουλούδια σου... Λιτσάκι τί ωραία το τσάι με το λεμόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πωπω ομορφιες! και μου αρεσει πολυ περισσοτερο το μετα! δειχνει πιο..επαγγελματικο! για ταψι γεμιστα δεν ξερω αν θα φατε παντως σαλατουλα μια χαρα θα κανεις!
    ζηλευω τα φαναρακια και ολα αυτα τα ομορφουλικα που εχεις βαλει! εγω φετος λιγα πραγματα και αυτα αναγκαστηκα και τα ''σηκωσα'' με αυτον τον αερα της τελευταιες μερες γιατι μου εσπασε ενα φαναρι μεγαλο και εσκασα!
    καλο τριημερο FrauLitsa moy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ φιλόξενο το μπαλκονάκι σας!
    Έχω δυο ερωτήματα:
    1. Πώς καθαρίζετε βρε παιδιά εκεί που είναι όλες αυτές οι γλάστρες; Με την παλέτα μου φαίνεται ακόμη πιο δύσκολο λόγω βάρους. Μόνιμα βρώμικα μου φαίνονται. Αφού έχω σκεφτεί να τις κρεμάσω στον τοίχο.
    2. Έχετε δοκιμασμένη συνταγή για παγωμένο τσάι handmade from scratch? Ψάχνω, ψάχνω και δεν έχω βρει κάποια καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι εμένα μου έκανε μεγάλη διαφορά πάντως! Καλά μπαλκονάτα τσαγάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ╮✿ °•.¸

    Passei para uma visitinha.
    Seu jardim esta gracioso, as plantas sempre nos deixam felizes.
    Amei as suas orquídeas.
    Bom fim de semana!
    °º✿♫ Beijinhos.
    °º✿
    º° ✿♥ ♫° ·.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία ιδέα με τις παλέτες δεν ξέρω αν βολεύει , αυτό το ξερει αυτός που πλένει αλλά σίγουρα είναι πιο καλαίσθητο!Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα είναι πανέμορφο το μπαλκόνι σου!!!πολύ μαρεσει η ιδέα με τις παλέτες και το φυσικό χρωμα μια χαρά ειναι το προτιμώ τωρα το καλοκαιράκι!!!το φινοικάκι απο κάτω ειναι υπέροχο!!!εδω στο Λαύριο εχουμε πολλους φίνοικες ...γιαυτό ειναι αγαπημενοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!