Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Τα γλυκά του πάρτι

Θα ξεκινήσω και σήμερα με ένα ευχαριστώ! Μου γράψατε υπέροχα πράγματα για το πάρτι!
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και που κάποιοι πήρατε ιδέες!
Έφτασε λοιπόν η στιγμή για τις συνταγές.
Αρχικά να σας πω πώς προγραμμάτισα το χρόνο μου, γιατί πολλοί με ρωτήσατε.
Τα γενέθλια τα γιορτάσαμε την Κυριακή το πρωί (μας "σκότωσε" η αλλαγή της ώρας...).
Έτσι λοιπόν: 
Ό,τι είχε να κάνει με τις χειροτεχνίες το είχα έτοιμο μέχρι την Πέμπτη.
Την Πέμπτη έφτιαξα τα κεράσματα για τους φίλους του Φαίδωνα, που τα μοίρασε την επόμενη μέρα στο σχολείο.
Την Παρασκευή ετοίμασα τα παντεσπάνια για τις τούρτες. Όταν κρύωσαν, τα σκέπασα καλά και τα άφησα εκτός ψυγείου. 
Έφτιαξα επίσης τα marshmallows με την λευκή κουβερτούρα.
Το Σάββατο πρωί πρωί έφτιαξα τα cupcakes και τα νηστίσιμα τρουφάκια. Είναι και τα δύο εύκολα.
Το μεσημέρι μαγείρεψα κάποια από τα φαγητά.
Το απόγευμα ετοίμασα και στόλισα τις τούρτες. Τις έβαλα στο ψυγείο, μαζί με τα cupcakes, μέχρι την επόμενη μέρα που ήταν το πάρτι.
Κυριακή πρωί έφτιαξα τα τοστάκια, την πιατέλα με τα λαχανικά και αλλαντικά και τις σαλάτες.
(Κάποια φαγητά ανέλαβε να φτιάξει ο Ανδρέας! Δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβω διαφορετικά...).


Θα ξεκινήσω με τη συνταγή της τούρτας του Φαίδωνα, που την ξεχωρίσατε!


Υλικά για το παντεσπάνι:
300 γρ μαλακό βούτυρο
250 γρ ζάχαρη
μία πρέζα αλάτι
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 μέτρια αυγά
180 γρ αλεσμένα φουντούκια (σε σκόνη)
100 γρ σιμιγδάλι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κανέλα

Σιρόπι:
100 ml νερό
100 γρ ζάχαρη

Γέμιση:
μαρμελάδα βερίκοκο ή μία άλλη της αρεσκείας σας

Υλικά για την επικάλυψη:
500 γρ mascarpone
70 γρ ζάχαρη άχνη
μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής
ινδοκάρυδο χρωματισμένο μπλε με χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και το αλάτι για πέντε λεπτά. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την φουντουκόψιχα, το σιμιγδάλι, το μπέικιν και την κανέλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα. 
Βουτυρώνουμε μια φόρμα ή ένα τσέρκι με διάμετρο 20 εκατοστά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (αντίσταση) για περίπου 50 λεπτά. Με ένα ξυλάκι ή ένα μαχαίρι το τρυπάμε, ώστε να δούμε αν ψήθηκε. 
Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά (από την στιγμή της βράσης).
Κρέμα επικάλυψης:
Χτυπάμε λίγο το mascarpone με το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά την άχνη (αν προτιμάτε την κρέμα άγλυκη, μην ρίχνετε όλη την άχνη). Χρωματίζουμε την κρέμα με λίγες σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Συναρμολόγηση:
Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια, σε δύο φέτες. Πασπαλίζουμε την μία φέτα με λίγο σιρόπι, το αλείφουμε με μαρμελάδα και λίγη από την κρέμα και τοποθετούμε απάνω την άλλη φέτα. Ξανασιροπιάζουμε και καλύπτουμε όλη την τούρτα με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με λίγο χρωματισμένο ινδοκάρυδο (αν θέλετε) και την στολίζουμε όπως επιθυμούμε.

Εσωτερικά, ήταν έτσι: 



Σχετικά με τον στολισμό: δημιούργησα με το βαμβάκι μικρές μπάλες και τις κόλλησα μεταξύ τους δίνοντάς τους την όψη του σύννεφου. Έπειτα τα πέρασα σε σύρμα και τα κάρφωσα στην τούρτα.  Για το αεροπλάνο που ήταν πιο βαρύ, χρησιμοποίησα διπλό σύρμα.
***
Ακολουθεί η τούρτα του Ορφέα με την βάρκα. Δυστυχώς ξέχασα να την φωτογραφίσω όταν την κόψαμε και η μοναδική εικόνα από το εσωτερικό της, είναι όταν έκοψα το παντεσπάνι σε φέτες - η οποία είναι και θολή... Πάντως φαγώθηκε πρώτη! 



Υλικά για το παντεσπάνι:
50 γρ κακάο σκόνη
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν
225 γρ βούτυρο μαλακό
225 γρ ζάχαρη
4 μέτρια αυγά

Σιρόπι:
100 ml νερό
100 γρ ζάχαρη

Γέμιση:
μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή άλλη της αρεσκείας σας

Επικάλυψη:
100 γρ λευκή κουβερτούρα
50 γρ μαλακό βούτυρο
250 γρ mascarpone
μία κάψουλα βανίλιας
3 κουταλιές σούπας γάλα

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
Ανακατεύουμε το κακάο με περίπου 10 κουταλιές βρασμένο νερό. Πρέπει να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε κι άλλο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και στο μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το αλεύρι με το μπέικιν. Στο τέλος ρίχνουμε το κακάο χτυπώντας το μείγμα καλά για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα ή τσέρκι με διάμετρο 20-22 εκατοστά.
Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς (αντίσταση) για περίπου 50-60 λεπτά. Προς το τέλος τρυπάμε πάντα το μείγμα μας με ένα ξυλάκι ή μαχαίρι, ώστε να δούμε αν ψήθηκε. 
Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά (από την στιγμή της βράσης).
Κρέμα επικάλυψης:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Στο μεταξύ χτυπάμε το mascarpone με το βούτυρο και την βανίλια. Μόλις λιώσει η κουβερτούρα, την προσθέτουμε στο μείγμα και στο τέλος ρίχνουμε και το γάλα. Το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα (αν δεν σφίξει αρκετά, προσθέτουμε λίγο mascarpone. Αντιθέτως, αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο γάλα).



Συναρμολόγηση:
Κόβουμε δύο φορές το παντεσπάνι οριζόντια, ώστε να προκύψουν 3 παντεσπάνια.
Σιροπιάζουμε το πρώτο, το αλείφουμε με μαρμελάδα, τοποθετούμε επάνω το επόμενο, ξανασιροπιάζουμε, αλείφουμε πάλι με μαρμελάδα και τοποθετούμε το τελευταίο παντεσπάνι. Σιροπιάζουμε κι έπειτα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την επικάλυψη.
Στολίζουμε με τα αγαπημένα playmobil! Αυτά που τοποθέτησα στην επιφάνεια σαν κύματα, είναι καραμέλες και θα τα βρείτε στα κιόσκια όπου πουλάνε ζαχαρωτά.


***
Τα cupcakes, εύκολα και νόστιμα, σε μία ώρα είναι έτοιμα.


Υλικά για 12 cupcakes:
50 γρ μαύρη κουβερτούρα
115 γρ βούτυρο
100 γρ ζάχαρη
115 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
3 αυγά
50 γρ αλεσμένη αμυγδαλόψιχα (σκόνη)
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Επικάλυψη:
40 γρ βούτυρο
115 γρ ζάχαρη άχνη
μία κάψουλα βανίλιας
1-2 κουταλιές σούπας γάλα
τυρί τύπου mascarpone ή philadelphia


Εκτέλεση:
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. 
  • Λιώνουμε το βούτυρο, δεν το καίμε!
  • Χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς με ένα πιρούνι.

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι και το μπέικιν. Προσθέτουμε τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Έπειτα ρίχνουμε την αμυγδαλόψιχα, τη βανίλια και στο τέλος την λιωμένη κουβερτούρα. Σκεπάζουμε το μείγμα και το τοποθετούμε για μισή με μία ώρα στο ψυγείο.
Βάζουμε στη φόρμα των cupcakes τις ειδικές χάρτινες θήκες και τις γεμίζουμε (να έχουν όλες περίπου την ίδια ποσότητα) με το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (αντίσταση) για 20 -25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την επικάλυψη, χτυπάμε το όλα τα υλικά μαζί και στο τέλος προσθέτουμε όσο κρεμώδες τυρί χρειάζεται, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Γεμίζουμε με αυτήν ένα κορνέ και στολίζουμε τα cupcakes.

***
Για το τέλος άφησα τα τρουφάκια, που είναι νηστίσιμα και τη συνταγή θα τη βρείτε ΕΔΩ.
Εγώ έριξα στο μείγμα και λίγα σπασμένα φουντούκια και βέβαια αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε το κονιάκ. Ως επικάλυψη χρησιμοποίησα χρωματισμένο ινδοκάρυδο.


Θα διαπιστώσατε ότι δεν χρησιμοποίησα πουθενά βουτυρόκρεμα ως επικάλυψη, γιατί δεν τη συμπαθώ. Όπως και να τη φτιάξω (έχω πειραματιστεί πολύ πάνω στο θέμα) μου μυρίζει το βούτυρο και δεν μ'αρέσει η υφή της (αυτή η βουτυρίλα...), οπότε έφτιαξα επικαλύψεις με βάση το τυρί τύπου mascarpone.
Αν όμως εσάς σας αρέσει η βουρυτόκρεμα, μπορείτε να την επιλέξετε για τις δικές σας τούρτες!

Ειλικρινά δεν ξέρω πότε θα ξαναμπώ στην κουζίνα για να φτιάξω γλυκό!
Πάντως σίγουρα όχι αυτό το Σαββατοκύριακο. 
Εύχομαι να περάσετε όμορφα και χαλαρά!
Καλό ΣΚ

Litsa

Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

14 σχόλια:

  1. Λιτσάκι μου υπέροχες οι συνταγές σου! Κοίτα να δεις! Ούτε εγώ συμπαθώ την βουτυρόκρεμα για τον ίδιο λόγο που προανέφερες. Βέβαια δεν την έχω φτιάξει ποτέ και μόνο στη σκέψη ότι θα μυρίζω και θα γεύομαι βούτυρο! Η επικάλυψη που χρησιμοποίησες είναι σαφώς καλύτερη για τα δικά μου γούστα και θα την έχω εις τα υπόψιν για τις επόμενες τούρτες μου! Φιλιά κοριτσάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα φραουλίτσα!
    Και πάλι να χαίρεσαι τα αγόρια και του χρόνου το πάρτυ σας να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.
    Οι συνταγές σου τελικά είναι απλές αλλά τόσο, μα τόσο εντυπωσιακές. Ο τρόπος που διακόσμησες καταπληκτικός!
    Και εμένα η βουτυρόκραμα δεν με ενθουσιάζει η επιλογή του μασκαρπόνε είναι σαφώς πιο ανάλαφρη.
    Ευχαριστούμε που τις μοιράστηκες.
    Φιλάκια πολλά να περάσετε ένα υπέροχο Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ανάρτηση!

    Τι λιχουδιές!

    Τι φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Λιτσάκι! Φανταστικές οι τούρτες αλλά και η διακόσμησή τους! Τα τρουφάκια θέλω να τα πιάσω να τα φάω! Χιχι!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σκοτώθηκες, ρε φιλενάδα, αλλά άξιζε τον κόπο! Τι ωραίες δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι τέλεια όλα!!! Εντάξει, τι να πω!!! Συγχαρητήρια για την όλη οργάνωση και υλοποίηση!!! Όλα υπέροχα!! Και είμαι σίγουρη οι καλεσμένοι θα έχουν να τα θυμούνται καιρό τα γενέθλια αυτά!!
    Να έχεις μια όμορφη Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι τόσο υπεροχα που δεν θα τα ετρωγα για να μην τα χαλασω! αν ήξερα ότι κρυβεται και τοσος κοπος πισω απο αυτο, σίγουρα θα τα εβαζα σε προθηκες! νομιζω οτι βρηκα υπεροχοτατη δικαιολογια για να μην μπω σε τετοια διαδικασιαα αχαχχαχαχαχα! ειναι υπεροχα παντως και ευχαριστουμε για τις συνταγες! αν θες σε καλω απο τωρα στο παρτυ μας για του χρονου το φεβρουαριο να μεγαλουργησεις! εγω την διακοσμηση και εσυ τα γλυκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ένα κέικ καλύτερο από το άλλο σου έγιναν.
    Υπερπαραγωγή!

    Για μια ακόμα φορά τα συγχαρητήριά μου Λιτσάκι!!!
    Έγραψες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λιτσάκι μου να τα χαίρεσαι τα αγοράκια σου, πολύχρονα κι ευτυχισμένα να είναι!
    Καλά οι τούρτες σου είναι όνειρο, πολύ πρωτότυπες και χαρούμενες! Μπηκα και στην προηγούμενη ανάρτηση και θαυμασα όσα έφτιαξες! Μπραβο κοριτσάκι μου, να είστε πάντα έτσι χαρούμενοι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκτός απο τον κόπο που έκανες για να οργανώσεις αυτό το τέλειο πάρτι, έκανες άλλο τόσο για να μοιραστείς τις συνταγές μαζί μας!!! Θα τις μελετήσω με πολύ προσοχή. Μου άρεσε πολύ και που μας είπες και το χρονοδιάγραμμα. Ειναι πολύ βασικό στοιχείο.
    Για τη βουτυρόκρεμα συμφωνώ απόλυτα. Άσε που δεν την πετυχαίνω και ποτέ.
    Σ'ευχαριστούμε πολύ πολύ και κάνε γλυκοαποτοξίνωση, σου χρειάζεται:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εντυπωσιακή η διακόσμηση που έκανες στις τούρτες και στα cupcakes!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο βρε Λιτσάκι! Ευχαριστούμε για τις συνταγές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να τους χαίρεσαι! Και να σε καμαρώνουν Λίτσα μου, που τα κατάφερες τόσο υπέροχα! Πολύ όμορφες οι τούρτες και δημιουργικοί οι στολισμοί! Και του χρόνου με υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μόνο μπράβο έχω να σου πω και ότι φαίνεται το μεράκι σου σε κάθε τι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!