Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Διατροφικές συνήθειες

Πριν λίγες ημέρες παρακολουθήσαμε μια ημερίδα με θέμα "Γεύσεις και χρώματα", που πραγματοποιήθηκε στα μέρη μας και που σκοπός της ήταν η ευαισθητοποίηση των γονέων στα θέματα διατροφής - σε σχέση πάντα με τα παιδιά τους.


Πρόκειται για ένα ολόκληρο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε από το Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την Κα Κ. Παπαδημητρίου και στόχος του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία, δασκάλους, γονείς και τα συνέπεια... παιδιά σε θέματα διατροφής. 
Και με ποιον τρόπο το κάνει αυτό η Κα Παπαδημητρίου; Με συζήτηση και κουκλοθέατρο! Με εμπνευσμένους χαρακτήρες, οι οποίοι είτε τρώνε πολύ, με αποτέλεσμα να παχαίνουν και να είναι δυσκίνητοι, είτε καταναλώνουν γλυκά και πέφτουν τα δόντια τους κλπ.
Άκουσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα εκείνη την ημέρα και η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα είναι σε όλους μας γνωστά. Όπως για παράδειγμα ότι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας για ένα παιδί είναι το πρωινό και δεν πρέπει να παραλείπεται. Ότι δεν αρκεί το γάλα κι έπειτα το δεκατιανό, αλλά πρέπει να ξυπνάμε τα παιδιά μας νωρίτερα για να φάνε ένα αυγό, ή μια φέτα με μέλι ή δημητριακά ή φρούτα ή γιαούρτι κ.α.
Ότι αν είναι να βάλουμε στη σχολική τσάντα των παιδιών μας τυποποιημένα κρουασάν και πατατάκια, τότε καλύτερα να τα αφήσουμε νηστικά! Ότι καλό είναι τα κέικ και τις πίτες να τις φτιάχνουμε εμείς στο σπίτι. Ναι, όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, το ζητούμενο είναι να τα εφαρμόζουμε κιόλας.


Θα σταθώ όμως σε δύο-τρία σημεία που μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα!

  • Ένα από αυτά είναι μία διαπίστωση που έγινε σε παιδιά κάτω των 7 ετών. Παρατηρήθηκε λοιπόν, πως η αυξημένη τους ενέργεια (ας πούμε: σκαρφαλώνω παντού μέσα στο σπίτι και χοροπηδάω ασταμάτητα) είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης! Γι αυτό τα παιδιά πρέπει να τρώνε γλυκό μόνο μία φορά την εβδομάδα!
  • Επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος, για να προτρέψουν κάποια παιδιά να επιτύχουν τους στόχους τους (π.χ. να μην φάνε γλυκό, να χάσουν περιττά κιλά κ.α.), φυτεύουν μικρά σποράκια, τα οποία βλέπουν να αναπτύσσονται σιγά σιγά σε όμορφα λουλούδια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λοιπόν, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους στόχους τους και τ' αποτελέσματα που αυτοί θα φέρουν. Παράλληλα με την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου τους, βλέπουν το λουλούδι τους να μεγαλώνει, ενώ το φροντίζουν. 
Αυτήν τη διαδικασία την ονόμασαν "Στοχολούλουδο" και κατά την άποψή μου είναι πολύ χρήσιμη, όχι μόνο σε θέματα διατροφής, αλλά και σε θέματα συμπεριφοράς ή προόδου γενικότερα.
  • Ένας τρόπος να ελέγχουμε καθημερινά τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε, είναι να φτιάξουμε έναν πίνακα, στον οποίο θα κατηγοριοποιήσουμε τα φρούτα και λαχανικά με βάση το χρώμα τους. Έτσι, ρίχνοντας καθημερινά μια ματιά στον πίνακα, θα μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε ποιο χρώμα έλειψε σήμερα από τη διατροφή μας.
  • Βέβαια το μεγάλο συμπέρασμα ήταν ένα και μοναδικό: ότι εμείς οι γονείς δίνουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας. Εμείς και οι δικές μας διατροφικές συνήθειες!


Στο δικό μας σπίτι προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε, αν όχι όλα, τουλάχιστον τα περισσότερα. Ειδικά το θέμα του πρωινού, που τα Σαββατοκύριακα είναι εύκολο, αλλά τις καθημερινές όχι και τόσο... Ο Φαίδωνας πίνει το γάλα του, παίρνει μια χούφτα σταφίδες και φεύγει για το σχολείο. Αυτό είναι το πρωινό του γεύμα, μέχρι να φάει το δεκατιανό του - δύο ώρες αργότερα. Αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να το αλλάξουμε και να ξυπνάμε νωρίτερα, ώστε να τρώει πιο σωστά (κι εμείς μαζί...)
Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι λατρεύουμε τα δημητριακά! Όχι ο Ανδρέας, μόνο εγώ και τα παιδιά.


Για την ακρίβεια, είμαι ικανή να αντικαταστήσω όλα μου τα γεύματα με δημητριακά. Μάλιστα πριν αποκτήσω τα παιδιά, τότε που δούλευα άπειρες ώρες και γύριζα κατάκοπη σπίτι, ήταν πρώτα στις επιλογές μου! Μια γρήγορη λύση.
Ακούγεται αστείο, αλλά μια κούπα με γάλα και δημητριακά το βραδάκι με ηρεμούν. Και βέβαια αν βρίσκονται τα παιδιά τριγύρω, δεν τα τρώω ποτέ μόνη μου, γιατί μου τα καταβροχθίζουν. 
Επίσης ο μόνος τρόπος να φάω άσπρο γιαούρτι, είναι με δημητριακά ή με φρούτα ή με μέλι. Αλλιώς δεν κατεβαίνει...


Τώρα που το καλοκαιράκι πλησιάζει, εννοείται ότι έχω μπει σε πρόγραμμα. Αλλά με ξέρετε εμένα... δεν μπορώ να παραλείψω το γλυκό από τη διατροφή μου!
Γι αυτό έφτιαξα βραχάκια δημητριακών. Γρήγορα, πανεύκολα και αποτελεσματικά, αφού ικανοποιούν τη λιγούρα μου.

Ανακάτεψα σε ένα μπολ 70 γρ Fitness με 70 γρ ψιλοκομμένα, αποξηραμένα φρούτα (μαύρες σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα). Έλιωσα 150 γρ μαύρη κουβερτούρα και την έριξα στα δημητριακά. Ανακάτεψα καλά και με ένα κουτάλι δημιούργησα μικρά βραχάκια και τα τοποθέτησα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Τα άφησα να κρυώσουν εκτός ψυγείου.


Για δείτε: κερνάω βραχάκια, είναι για τη λιγούρα!


Καλημέρα με υγεία σε όλη την παρέα!

Litsa


Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

13 σχόλια:

  1. καλημερα!!!πολυ χρησιμα οσα μας εγραψες,προσπαθω κι εγω να τα εφαρμοζω.Φτιαχνω πολλα πραγματα σπιτι απο πιτες,μπισκοτα,κεικ και πολλα αλλα ωστε να μην παιρνουμε τα ετοιμα.Σοκολατα για την μικρη προτιμω την μαυρη,ενα κομματακι την ημερα!!φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποσο δικιο εχεις. Ολοι γνωριζουμε τι ειναι σωστο, αλλα ποιος το κανει; Ειναι κι ετσι η ζωη μας που η ζαχαρη ειναι κρυμμενη παντου!!

    Τα δημητριακα που βλεπω, των παιδιων σου, εχουν ζαχαρη μεσα :) Πως ομως τους λες οτι θα φανε μια φορα την εβδομαδα τετοια δημητριακα; Κι αν φανε αυτα, οτι δεν εχει αλλο γλυκο για μια εβδομαδα;
    Στην κατηγορια "γλυκο" ειναι ολα , μαρμελαδες, μελι, κεικ, δημητριακα γλυκα, τηγανιτες, μπισκοτα, γιαουρτακια φρουτων κτλ κτλ. Δηλαδη τι μας μενει για πρωινο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;;;

    Κι εμενα με αγχωνει λιγακι αυτο το θεμα. Προσπαθω να δινω στην Ισμηνη γλυκακι μονο τα Σαββατοκυριακα και κατε'εξαιρεση καμια καθημερινη, μονο για επιβραβευση μεγαλου κατορθωματος :):) Αλλα μενει και με τις γιαγιαδες πολυ κι εκει ολο και της δινουν κανενα σοκολατακι. Ουφ δεν ξερω. Προσπαθω να ειμαι λιγο πιο χαλαρη και να κραταω τις ισορροπιες στο επιπεδο που μπορω. Δεν γινεται να αλλαξω τα μυαλα των γιαγιαδων-παππουδων (και απο τις 2 μεριες ιδιοι ειναι) ουτε να τους "μαλωνω" συνεχεια, αφου βλεπω οτι δεν αλλαζει κατι.

    Ελεγχος στα δοντακια τους πολυ συχνα για να προλαβουμε τερηδονιτσες και καλο βουρτσισμα :)

    Καλημερα Λιτσα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Dee Dee, υπάρχει παντού η ζάχαρη, ακόμη και στα δικά μου δημητριακά!
      Τουλάχιστον ας επιλέγουμε την "καλή" ζάχαρη. Το φυσικό και καλό μέλι ας πούμε, δεν έχει ζάχαρη μέσα. Και τα δικά μου παιδιά θέλουν καθημερινά κάτι γλυκό και να σου πω την αλήθεια, τα νιώθω, γιατί κι εμένα μου λείπει το γλυκό μέσα στην ημέρα... Τους ξεγελάω με κουβερτούρα και σοκολάτα υγείας χεχε Όσο μεγαλώνουν όμως και γνωρίζουν γίνεται πιο δύσκολο, γιατί στο σχολείο δοκιμάζουν διάφορα...
      Καλημέρα κορίτσι!

      Διαγραφή
    2. Oντως κορίτσια! Εκεί υπάρχει ένα μπέρδεμα. Μήπως τελικά η ζάχαρη είναι κρυμμένη παντού. Δηλαδή το κεκάκι που το θεωρούμε σπιτικό και "θρεπτικό" δεν έχει ζάχαρη. Πάντως κι εγώ που η μικρή είναι ακόμα 20 μηνών δεν την κυνηγάω και να φάει και ζάχαρη αλλά αν με δει να τρώω κάτι της δίνω λιγάκι... γιατί πιστεύω ότι τα στερημένα παιδιά είναι αυτά που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Εγω δει παιδιά να κάνουν σαν υστερικά για να πάρουν από την μαμά το καθημερινό τους σοκολατάκι γιατί δεν "κάνει" να φάνε περισσότερο! Η ισορροπία ξεκινάει από εμάς και φυσικά η ενημέρωση είναι πάντα απαραίτητη. Ευχαριστούμε Λίτσα μου! Callie by Anthomeli

      Διαγραφή
  3. Μμμμ... Ευχαριστούμε...! Τέλεια τα βραχάκια Λιτσάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο και να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε υγειινή διατροφή στα παιδιά αν εμείς οι ίδιοι πρώτα δεν δίνουμε το παράδειγμα δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.Αν με βλέπει εμένα να μην τρώω φρούτα και λαχανικά και να πλακώνομαι στα πατατάκια και στα γλυκά τι θα κάνει το παιδί;
    Οπότε ας ξεκινήσουμε πρώτα από εμάς να δίνουμε το παράδειγμα και τα παιδιά θα μας ακολουθήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα ξεκινάνε από τους γονείς αλλά και το σχολείο...!!! Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά παρασύρονται πολύ εύκολα από συμμαθητές τους... Γιαυτό καλό θα ήταν να υπάρχουν κάποια προγράμματα ευαισθητοποίησης στις διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους.. και τέλος να μην επιτρέπονται σοκολάτες, πατατάκια, στα κυλικεία αλλά και οι εκπαιδευτικοί να μην "επιτρέπουν" τις "κακές" τροφές στην τάξη... τα παιδιά πρέπει να τρώνε γλυκό μόνο μία φορά την εβδομάδα όχι μόνο για την αυξημένη τους ενέργεια αλλά και την υγιεινή των δοντιών τους... Πολύ ωραίο άρθρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημέρα .Νομίζω πια οι περισσότεροι έχουμε μπει στην διαδικασία αυτή ,να φτιάχνουμε σπίτι πολλά περισσότερα για να μην σαβουρώνουν οι μικροί τυπωποιημένα.Δυστυχώς όμως τα παραψάχνω ίσως και στην αναζήτηση μου αυτή ....οι 2 μεγαλύτερες εταιρίες δημητριακών στην αγορά,απο greenpeace έχουν βγει "κόκκινες " για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν ...δεν είναι λοιπόν μόνο η ζάχαρη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή σου μέρα, υγιεινή μέρα, κι ελπίζω να πιάσουν τόπο τα σχόλιά σου! Τα βραχάκια σου πάντως θα πιάσουν τόπο σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ Λιτσάκι με έχεις ταρακουνήσει λιγάκι. Εννοώ για το πρωινό. Και εμείς ξυπνάμε (τις καθημερινές) πάντα βιαστικά, πίνουν το γάλα τους και τους ετοιμάζω για το δεκατιανό στο σχολείο.
    Εχεις και έχουν δίκιο οι ομιλητές. Πρέπει να τρώνε κάτι πριν φύγουν!!!
    Όσο για την κρυμμένη ζάχαρη, δεν ξέρω από που να προφυλαχτώ. Ο μικρός μου είναι γλυκατζής πολύ και κάνω αγώνες κάθε μέρα για να μην τρώει. Τρώμε ευτυχώς φρούτα πολλά, δημητριακά, κλπ αλλά τώρα που καλοκαιριάζει, σχεδόν καθημερινά τρώμε παγωτό!!!
    Και είναι και όπως τον περιγράφεις...σκαρφαλώνει παντού όλη μέρα τρέχει και είναι μες την ενέργεια!
    Πρέπει να την περιορίσουμε κι άλλο!!!
    Ευτυχώς τα δοντάκια τους είναι εντάξει. Πάμε οδοντίατρο τακτικά και τους ελέγχει.
    Πολύ χρήσιμη και ταρακουνιστική(καινούρια λέξη χε χε χε) ανάρτηση!!!
    Λίγες μέρες μείνανε μέχρι το Σάββατο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λίτσα έλα να φτιάχνουμε παρέα συνταγές με δημητριακά. Βλέπω πήραμε φόρα ι οι δυο! χιχιχι
    Πριν λίγο καιρό στο σχολείο μας υπήρξε μια σχετική ενημέρωση και πράγματι προβληματίστηκα. Είναι χρήσιμα όλα αυτά που αναφέρεις, έχει δίκιο και η Dee Dee παραπάνω, αλλά θα συμφωνήσω απόλυτα με την Κάλη. Δυσκολο project πάντως η παιδική διατροφή. Τα παιδιά δεν τρώνε ό,τι σερβίρουμε και η θεωρία με την πράξη μερικές φορές απέχουν σημαντικά. Τουλάχιστον στα σημεία

    Δε θέλω να σε αγχώσω αλλά...3 και σήμερα :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όντως πρέπει να τρώνε κάτι το πρωί, αν και για μένα προσωπικά η χούφτα με τις σταφίδες είναι πολύ πιο θρεπτική απο τα τυποποιημένα δημητριακά με ζαχαρη κ συντηρητικά. Κι εμείς προσπαθούμε, συνήθως τρώνε ψωμοτύρι, κουάκερ με αποξηραμένα φρούτα ή ψωμί με ταχίνι κ μέλι. Θέλει προσπάθεια και τα παιδιά συνηθίζουν τελικά.

    (φυσικά θα τα πούμε το Σάββατο!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελικά όλες τις ίδιες ανησυχίες έχουμε με τα γλυκά και τη ζάχαρη! :)
    Έχω ψάξει να βρω δημητριακά χωρίς ζάχαρη αλλά νομίζω δεν υπάρχουν.
    Η μικρή μου τρώει πίτουρο βρώμης με λίγα δημητριακά μέσα συνήθως all bran ολικής. Κάποιες φορές θα της βάλω σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα ή θα φάει ταχίνι με μέλι.
    Λίτσα, καλό το πίτουρο βρώμης αλλά αν είχε μπροστά της το βραχάκι σου, θα το τσάκιζε!! :) Εννοείται το ένα δεν θα την έφτανε!


    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!