Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Όταν ο Ορφέας βαριέται...

Όταν ο Ορφέας βαριέται, συνήθως βρέχει. Γι αυτό βαριέται άλλωστε. Οπότε ζητάει τα πιο απίθανα πράγματα και κάποιες φορές ζητάει άλλα, πιο εφικτά. Τις τελευταίες δύο μέρες λοιπόν, που ο ήλιος δεν μας έκανε τη χάρη να εμφανιστεί, ήρθε με αποφασιστικότητα στην κουζίνα και μου ζήτησε να φτιάξουμε μπισκότα. Στην αρχή βόγκηξα, μου έλειπε η διάθεση, αλλά μετά σκέφτηκα ότι δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να ετοιμάσω ένα ζυμαράκι, ούτε χρονοβόρο.
Του έφτιαξα ένα μικρό ζυμάρι και τον άφησα να ασχολείται δίπλα μου, όσο εγώ μαγείρευα. Και καθότι η άνοιξη πλησιάζει (έτσι θέλω να πιστεύω...), του έδωσα κουπ πατ για... ανοιξιάτικα μπισκότα. Με λίγα λόγια, τα ταψιά μας γέμισαν με λουλούδια, πεταλούδες, χελιδόνια και σύννεφα.


Κάποια από τα φρεσκοψημένα μπισκότα βουτύρου, αποφασίσαμε να τα βουτήξουμε σε λιωμένη κουβερτούρα, μόνο και μόνο για να τα πασπαλίσουμε με κας κας. Άλλη μια αγαπημένη απασχόληση για τον Ορφέα!


Αυτό όμως που αξίζει περισσότερο απ' όλα να μοιραστώ μαζί σας, είναι μια νέα συνταγή για κέικ, την οποία δοκιμάσαμε εχθές. Τα κρυμμένα μυστικά αυτού του κέικ είναι το καρότο και το μήλο κι αν σκέφτεστε ότι δεν ταιριάζουν, κάνετε λάθος, όπως έκανα κι εγώ. Αγαπώ πολύ και τα μήλα και τα καρότα, αλλά και τα δύο μαζί και μάλιστα σε κέικ, δεν μου γέμιζαν το μάτι. Μέχρι... που τα δοκίμασα!
Εννοείται ότι τα καρότα ούτε που τα καταλαβαίνει κανείς και το μήλο σε παραπέμπει σε μια γλυκιά και μυρωδάτη μηλόπιτα. Είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων και σας προτρέπω να τον δοκιμάσετε!

Υλικά:

150 γρ καρότα
1 μήλο
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
175 γρ μαλακό βούτυρο
200 γρ ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)
μία πρέζα αλάτι
μισό κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
3 αυγά
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ κορν φλάουρ
2 κουταλάκια γλυκού baking powder

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς (αντιστάσεις).
Καθαρίζουμε και τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη το καρότο. Το ίδιο κάνουμε και με το μήλο, στο οποίο περιχύνουμε, αμέσως μόλις το τρίψουμε, το χυμό λεμονιού κι έπειτα το ανακατεύουμε με το καρότο.
Χτυπάμε με το μίξερ για ένα πεντάλεπτο το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα.
Ρίχνουμε στο μείγμα ένα-ένα τα αυγά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το κορν φλάουρ και το baking powder. Τα προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε.
Στο τέλος προσθέτουμε το μήλο και τα καρότα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς, για 45-55 λεπτά. 
(Εγώ προτίμησα να φτιάξω μικρά muffins, οπότε χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο στο ψήσιμο).


Πέρα από εμένα που αρκέστηκα στο να δοκιμάσω ένα και μοναδικό κομμάτι κέικ, ο Φαίδωνας επίσης εκτίμησε αυτή τη νέα συνταγή, γι αυτό και καταβρόχθισε δυο-τρία μάφινς και μάλιστα σήμερα πήρε μαζί του ένα στο σχολείο. Για τον Ορφέα δεν σας πω ψέμματα, είναι ο πιο δύσκολος και απαιτητικός κριτής... Μόνο φιτίλια ανάβει, μας βάζει και φτιάχνουμε ένα σωρό πράγματα και στο τέλος τα τρώμε όλα εμείς... Τουλάχιστον έφαγε λίγα από τα μπισκότα που έφτιαξε!

Με την εικόνα από τον πάγκο της κουζίνας και τις λιχουδιές που φιλοξενεί, ναι, έτσι θα σας ευχηθώ καλό Σαββατοκύριακο και κάτι μου λέει ότι θα προστεθούν κι άλλες λιχουδιές στον πάγκο...


Καλημέρα σε όλους εκεί έξω, με την ελπίδα ότι ο ήλιος θα κάνει επιτέλους την εμφάνισή του!

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

13 σχόλια:

  1. Καλημέρα από μία βροχερή μέρα πάλι.
    Είναι πολύ όμορφο να βάζουμε τα παιδιά μας στην κουζίνα. Κι εγώ το κάνω με την κόρη μου. Της αρέσει πολύ. Τι ωραία καλούδια φτιάξατε. Με ξεσηκώσατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Λιτσάκι!Τα ίδια κι εμείς όταν βαριόμαστε...στην κουζίνα την βγάζουμε!!Τα κεκάκια φαίνονται τόσο αφράτα και νόστιμα!!Μμμμμμ!!!Μύρισαν ως εδώ!♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χτες έβλεπα μια συνταγή με καρότο και μήλο κι αναρωτιώμουν αν ταιριάζουν.....
    μόλις μου έλυσες την απορία! Ένα όμορφο Σαββατόκύριακο να έχετε!
    Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μαγειρική σε αυτη την ηλικία ειναι πολύ καλή απασχόληση και για αγορια και για κορίτσια. Μεγαλωνοντας ομως αλλαζουν. Ετσι πολύ σπανια ερχεται στην κουζίνα ο μεγαλος μου γιος. Ενω ο μικρός τρελαινεται να παιρνει την καρεκλα και να ειναι διπλα μου. ΟΣο για το κεικ θα το δοκιμάσω . Μαζί με τον γιο μου φυσικά.Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο όμορφη ιδέα και δημιουργική!! Έχει κι ο συννεφιασμένος καιρός τα θετικά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλο, γλυκό Σαββατοκύριακο και φιλιά στον μικρούλη μας μάγειρα.Αντε να σου μοιάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λιτσάκι μου γλυκό και ανυπόμονο, είσαι η μπλογκική μου αδερφή, το ξέρεις; (μαζί την ίδια περίοδο ξεκινούσαμε τα μπλογκς μας και πάντα έτσι το έχω το μυαλό μου)!! Λοιπόν, ο μικρός Φαιδωνής είναι ανερχόμενο αστέρι, και τα πλάθει και τα κόβει και τα βουτάει στη σοκολάτα και τα πασπαλίζει! Ολοκληρωμένα πράματα :) Όσο για το κεκάκι, πήρα και καινούρια φόρμα προχθές, οπότε έιμαι έτοιμη να το δοκιμάσω. Σε γλυκοφιλώ, καλό Σαββατοκύριακο **

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Λιτσάκι. Ξέρεις γιατί δεν έρχεται η άνοιξη! Γιατί έχεις ακόμα χειμωνιάτικη φώτογραφία σου επάνω δεξιά, χεχε! Φιλάκια Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνεται υπέροχο το κέικ! Καλημέρα Λίτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα μπισκοτάκια φαίνονται πολύ νόστιμα; Θα μοιραστείς μαζί μας τη συνταγή; Αυτήν του κέικ την κρατάω για να τη φτιάξω εν καιρώ!!! Πολύ όμορφη απασχόληση για τον μικρό σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχο το κεικ οπως και τα περισότερα γλυκα που ανεβάζεις ...διαβαζω πολυ καιρο τις αναρτήσεις σου μα σήμερα αποφασισα να γραψω..μου αρεσουν πολυ οι φωτογραφίες σου και γενικά ολη η δουλεια που κανεις στο μπλοκ σου...συνέχισε ετσι ..πολλα φιλια απο την Αθήνα.!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!