Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Florentine muffins

Τι έλεγα πάλι τις προάλλες; Ότι δεν μπορώ άλλο το κρύο και θέλω ήλιο, να ζεσταθεί το κοκκαλάκι μου... κάτι τέτοια δεν έγραφα; Δεν ξέρω για εσάς, αλλά η κατάστασή μου είναι οριακή. Εδώ με ήλιο κοιμόμαστε με χιόνι ξυπνάμε. Κάθε πρωί είναι όλα κάτασπρα, πού θα πάει αυτό; Οι δρόμοι γυαλί! Τον Ορφέα τον κρατάω συνεχώς γερά από το χέρι, γιατί έχει βρεθεί πολλές φορές φαρδύς πλατύς στο οδόστρωμα από τη γλίστρα.
Όμορφο το χιόνι, ωραίο και το κρύο, να χουχουλιάζεις στις κουβέρτες και να βλέπεις τηλεόραση με ένα ζεστό ρόφημα στο χέρι, ωραία! Αλλά μόνο στα όνειρα. Εγώ (και πολλοί από εσάς, είμαι σίγουρη) σηκώνομαι το πρωί και ξύνω τα τζάμια του αυτοκινήτου, μέχρι που κοκκαλώνουν τα χέρια μου! Με άλλα λόγια, αφού χιονίζει που χιονίζει, ας ρίξει ένα μέτρο να αποκλειστούμε τουλάχιστον, να μην πηγαίνουμε πουθενά!
Τέλος πάντων. Σκοπός της σημερινής ανάρτησης δεν ήταν η γκρίνια, αλλά να μοιραστώ μαζί σας μια νέα συνταγή, που συγκαταλέγεται πια στις αγαπημένες μου. Έπεσα επάνω της καθώς ξεφύλλιζα ένα περιοδικό και όταν διάβασα ότι περιέχει σπανάκι, θυμήθηκα την εποχή που ζούσα στην Ιταλία. Απέναντι από το μουσείο που δουλεύαμε υπήρχε ένα μικροσκοπικό καφέ, μία τρύπα, με τις μεγαλύτερες νοστιμιές που έχω δοκιμάσει ποτέ μου! Είχα ξεχωρίσει ένα είδος πίτας με σπανάκι και ricotta, αλλά δεν θυμάμαι πια το όνομα του προϊόντος. Έτσι, όταν διάβασα τη συνταγή, δε με άφησε ασυγκίνητη.
Muffins τύπου florentine λοιπόν, με σπανάκι και ricotta, που όμως δεν νιώθεις καθόλου τη γεύση από το σπανάκι. Δεν είναι ακριβώς αλμυρά, ούτε και γλυκά, έχουν μια απαλή και κρεμώδη γεύση, επηρεασμένη από τη ricotta. 
Έχουν ήδη κερδίσει εντυπώσεις και νομίζω ότι αυτά τα muffins θα πρωταγωνιστήσουν σε γιορτές και πάρτι!


Τη συνταγή την έχω αλλάξει ελαφρώς, ώστε να τη φέρω στα μέτρα και τα γούστα μας.

Υλικά για 12 μάφινς:
(τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου)

150 γρ κατεψυγμένο σπανάκι
50 γρ παρμεζάνα (είχα γραβιέρα Κρήτης εύκαιρη και έγιναν μια χαρά)
3 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
250 γρ ricotta

60 γρ βούτυρο
200 ml γάλα
2 αυγά

280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Αφήνουμε το σπανάκι να ξεπαγώσει καλά και έπειτα το στραγγίζουμε πολύ καλά από το νερό του (σε περίπτωση που επιλέξετε φρέσκο σπανάκι, θα πρέπει πρώτα να το ζεματίσετε).
Τρίβουμε την παρμεζάνα.
Καβουρντίζουμε τα κουκουνάρια σε ένα τηγάνι δίχως να ρίξουμε λίπος, απλά και μόνο να πάρουν χρώμα και να νοστιμίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς (αντίσταση).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σκόνες: αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν, αλάτι.
Λιώνουμε (δίχως να το κάψουμε) το βούτυρο. Το ρίχνουμε σε άλλο μπολ κι έπειτα προσθέτουμε σε αυτό το γάλα και τα αυγά. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο χέρι με ένα σύρμα (αυγοδάρτη). Μόλις διαλυθούν και ενωθούν, προσθέτουμε τις σκόνες και ανακατεύουμε στο χέρι με μια σπάτουλα, δίχως να το παιδεύουμε πολύ. Τέλος, ρίχνουμε τη ricotta, τα κουκουνάρια, την παρμεζάνα και το σπανάκι. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά, αλλά δεν επιμένουμε πολύ.
Μοιράζουμε το μείγμα στις 12 θήκες, μέχρι επάνω. Τα ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο) στους 190 και πριν τα βγάλουμε, δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι, να δούμε αν είναι έτοιμα Η επιφάνειά τους, θα πρέπει να έχει αποκτήσει ένα απαλό, χρυσαφί χρώμα.

Tip: αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως ρίγανη ή βασιλικό ή θυμάρι.  Εγώ θα τα δοκιμάσω σίγουρα και με λίγο φρέσκο βασιλικό,  προς το καλοκαιράκι...


Το επόμενο βήμα δε χρειάζεται ανάλυση. Τα απολαμβάνουμε, είτε πηγαίνοντας στη δουλειά, είτε στο γραφείο, είτε στο δρόμο ή ακόμη καλύτερα στο σπίτι, κάνοντας ένα νόστιμο και πλούσιο πρωινό! Ευκαιρία τώρα που έρχεται Σαββατοκύριακο, να τα φτιάξετε και να τα δοκιμάσετε.


Αν μάλιστα το επιτρέψει ο καιρός και ετοιμάσετε πικ νικ για την Καθαρά Δευτέρα, μην πάρετε μαζί σας μόνο χαλβά και λαγάνα! Ψήστε μια ντουζίνα από αυτά τα ξεχωριστά muffins και θα με θυμηθείτε!
Προτιμήστε τα ζεστά, με το βούτυρο να λιώνει αργά επάνω τους. Αν περισσέψει κανένα, καταναλώστε το με μια ζεστή σούπα, αντί για ψωμί. 
Ακόμη να σας πείσω;


Με ζεστό καφέ στο ένα χέρι κι ένα muffin στο άλλο σας αποχαιρετώ, με ευχές για ένα υπέροχο τριήμερο! Φροντίστε να φτάσει ψηλά ο χαρταετός σας και να ταξιδέψει μακριά, μαζί με το μήνυμά σας...


Καλημέρα φίλοι αγαπημένοι!

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

17 σχόλια:

  1. Καλά, εμένα με "είχες" από την πρώτη φωτό! Τα αλμυρά (ή τέλος πάντων όχι γλυκά) muffins είναι η αδυναμία μου!!!! Αγαπάμε Φραουλίτσα με τις συνταγές της!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις φωτογραφίες και μόνο με κέρδισες! Δεν έχω φτιάξει ποτέ αλμυρά muffins, αλλά ο Δημήτρης πεθαίνει για ο,τι αλμυρό και ψάχνω σαν τρελή συνταγές. Τη βάζω στα υπόψιν εννοείται!!!
    Αθηνά
    Craftaholic.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Λιτσακι μου! Κι εμένα με κούρασε ο χειμώνας. Πολύ όμως! Να περάσετε ένα όμορφο τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα! Κι εγώ ήθελα να χιονίσει και να αποκλειστούμε αλλά που τέτοια τύχη στα Πατήσια.
    Φαίνονται υπέροχα τα muffins σου και θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω. Μπαίνουν στο πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη συνταγή Λίτσα μου και μάλλον ανάλογα και το τυρί θα βγει και πόσο αλμυρά θα είναι τα muffins. Εγώ που τα βλέπω και είμαι στο γραφείο θα πρέπει να περιοριστώ σε ένα κριτσίνι ολικής χαχαχα! Καλό τριήμερο και καλή Σαρακοστή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα! Με έπεισες! χαχαχα! φαίνονται υπέροχα! Καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πωωωω!!!Να είχα μπροστά μου αυτό το πρωινόοοοοο!Ξέρεις ε?Κάτι τέτοιες συνταγές δεν περνάνε απαρατήρητες,αν και τους έχω λίγο δύσκολους σε καινούριες γεύσεις ,νομίζω αυτό θα τους αρέσει.Ίσως δεν βάλω το κουκουνάρι γιατί θα το βγάζουν σαν κουκούτσι!χαχαχαχα Καλά να περάσετε Λιτσάκι ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό είναι πρωινό!!!Καλή Σαρακοστή Λιτσάκιι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάρα πολύ νόστιμα και υγιεινά !! Θα δοκιμαστούν πάραυτα!! Καό τριήμερο φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. φαινονται πολυ ωραια.. Μας αρεσει το σπανακι... οποτε θα τα δοκιμασουμε Λίτσα μου!! Καλο τριήμερο!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντε καλά πικ νικ και ψηλά πετάγματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάνω πάντα αλμυρά muffins ανάλογα με το τι έχω σπίτι. Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε παρακολουθώ εδω και λίγες μερες.Μου αρεσει ο τρόπος σκέψης σου και η χαλαρή σου νότα.παντα να εισαι ετσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μόνο από τις απίθανες φωτογραφίες σου φαίνεται η νοστιμιά τους! Στο επόμενο πάρτι (που δεν αργεί) θα είναι σίγουρα στο menu μας! Σε φιλώ!
    Ελένη από craftwithmom.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι φωτογραφίες είναι αυτές! Κάθομαι και τις χαζεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!