Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Al limone...

Πως το λένε στην Αμερική; 
"Αν η ζωή σου δώσει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα", ε;
Καθόλου κακή ιδέα. Φτιάξτε την λεμονάδα για να συνοδεύσει μια ωραία μακαρονάδα. Αυτή που θα μοιραστώ μαζί σας παρακάτω.
Έτοιμη σε χρόνο dt, δροσερή, ελαφριά και νοστιμότατη. Αρκεί βέβαια να αγαπάτε τα λεμόνια, γιατί η σάλτσα της περιέχει χυμό λεμονιού..

via http://www.allposters.com/-sp/When-Life-Gives-You-Lemons-Posters_i8680499_.htm

Εγώ πάλι λατρεύω τα λεμόνια και ειδικά το καλοκαίρι. Στο νερό, στο τσάι, στις σαλάτες, στο φαγητό, στα παγωτά, τα γλυκά, στα αρωματικά λαδάκια, παντού! Το ξέρετε ότι το καλοκαίρι ο μόνος τρόπος να ξεδιψάσετε πραγματικά, είναι να στύψετε λίγο λεμόνι στο δροσερό σας νεράκι;
Βέβαια λατρεύω και τις μακαρονάδες, τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Και ναι, τους μήνες που έζησα στην Ιταλία, δεν υπήρξε ζυμαρικό για ζυμαρικό και σάλτσα για σάλτσα που να μην δοκίμασα. Ακόμη κι αν είχαν υλικά που δεν συμπαθώ, τις δοκίμαζα και όπως αποδείχτηκε, έκανα πολύ καλά, γιατί οι Ιταλοί είναι μάστορες στο είδος, με αποτέλεσμα να γεύομαι μικρά αριστουργήματα.


Έτσι κι αυτή η λεμονάτη εκδοχή! Μάλιστα ο Ανδρέας είχε φάει πολλές φορές στο παρελθόν αυτή την μακαρονάδα και ήταν αυτός που τελικά με προέτρεψε να τη φτιάξω.


Δεν χρειάζονται πολλά:

Περίπου 400 γρ spaghetti
Κανονικά, με αυτή τη σάλτσα σερβίρουνε farfalle, γνωστά και ως φιογκάκια, αλλά στο ντουλάπι μου είχα μόνο spaghetti. Μικρό το κακό.
Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε αλατισμένο νερό και προσοχή: να είναι al dente!

Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε τον χυμό ενός λεμονιού (αν δεν είναι ζουμερό, προσθέστε λίγο παραπάνω), 50 γρ μαλακό βούτυρο (εκτός ψυγείου), μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, ένα-δύο φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι. 
Χτυπάμε τα υλικά με σύρμα χειρός, έως ότου δέσει η κρέμα γάλακτος και γίνει παχύρρευστη. 
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.


Αφού δοκιμάσετε και μετά θα κρίνετε αν την επόμενη φορά θα βάλετε περισσότερο χυμό λεμονιού ή λιγότερο. Επίσης θα αποφασίσετε αν θα τα ξαναφτιάξετε, γιατί μπορεί να μην σας αρέσουν τελικά. Μπείτε ελεύθερα να μου τα ψάλλετε για τον χαμένο σας χρόνο! 
Εγώ πάντως αγαπώ αυτή τη γεύση!


Επίσης θα σας συμβούλευα, σε περίπτωση που η ζωή σας δώσει λεμόνια, να φτιάξετε μια lemon curd, για να συνοδεύσετε τα γλυκά σας!


Σας φιλώ τώρα!
Σας εύχομαι μια υπέροχη Κυριακή!

Litsa

Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

14 σχόλια:

  1. τρελαίνομαι για λεμόνια!! θα την δοκιμάσω σίγουρα την συνταγή, πολύ πρωτότυπη γεύση!καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπαμε και λεμονια, αγαπαμε και μακαρονια, αγαπαμε και Λιτσα:)
    Οποτε το αποτελεσμα ποιο ειναι??? να φτιαξουμε αυτη την ιδιαιτερη μακαροναδα!
    Σιγα μην στα ψαλλουμε κιολας που μας μυεις στην απολυτη απολαυση και γαργαλας τους ουρανισκους μας:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μολις τωρα μαθαινω οτι λατρευεις τα ζυμαρικα οπως κι ΕΓΩ!!!!! Μα τι χαρα! Βρε κοριτσακι μου μηπως να μας εβαζες που και που καμια συνταγουλα με αυτα αφου τα μαγειρευεις τοσο ομορφα και... Ιταλικα;

    Καλημερα μεγαλη σου στελνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πρωτότυπη συνταγή και εύκολη και αν βάλω κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά θα είναι και διαιτιτική. Θα την φτιάξω!!!! και θα μπω να σου πω εντυπώσεις.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα!
    Είχα διαβάσει και στο παρελθόν μια παρόμοια συνταγή, από τη Nigella Lawson. Την έκανα και ήταν τέλεια, η σάλτσα βελούδινη και τα λινγκουίνι (αυτό το ζυμαρικό χρησιμοποιούσε) ζουμερά-ζουμερά! Να πώς: Χρησιμοποίησα 400 γρ. λινγκουίνι, 2 κρόκους αυγών, 50 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (και παραπάνω, ανάλογα με το πόση αρέσει στον καθένα), 150 γρ. κρέμα γάλακτος, ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι, μια "καλή" κουταλιά σούπας βούτυρο και χοντροκομμένο μαϊντανό. Βάζεις τα ζυμαρικά να βράζουν και, μόλις κοντεύουν να ετοιμαστούν, ανακατεύεις σε μπολ με ένα πηρούνι (απλά για να ομογενοποιηθούν) τους κρόκους με την παρμεζάνα, την κρέμα γάλακτος, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Όταν τα λινγκουίνι βράσουν, τα στραγγίζεις και τα ξαναβάζεις στη ζεστή κατσαρόλα όπου έβρασαν, αφού πρώτα την αποσύρεις από τη φωτιά. Προσθέτεις το βούτυρο και ανακατεύεις καλά, μέχρι να λιώσει. Μετά, προσθέτεις την περισσότερη από τη σάλτσα με το λεμόνι και ανακατεύεις καλά. Σερβίρεις σε μπολ, προσθέτεις και την υπόλοιπη σάλτσα, τριμμένη παρμεζάνα, όση σου αρέσει, και τον μαϊντανό - και σερβίρεις αμέσως. Αν θέλεις τα ζυμαρικά πιο ζουμερά και βελούδινα ακόμη, τροποποιείς τις ποσότητες των συστατικών της σάλτσας, ή χρησιμοποιείς λιγότερα λινγκουίνι. Μου άρεσε πάρα πολύ το αποτέλεσμα και πιστεύω πως θα αρέσει και σε σας. Χαιρετώ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπώ τα λεμόνια!!! Την υπέροχη μυρωδιά και τη δροσερή γεύση!! Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε Λιτσάκι!! πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ..ξινίλα του λεμονιού με τη ..γλύκα των ζυμαρικών !!! Τέλειος ο συνδυασμός! Και λίαν καλοκαιρινός! Θα το δοκιμάσω , μπαίνει στη λίστα !!! Να'σαι καλά, καλή εβδομάδα να'χεις! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία ανάρτηση! Λεμόνια για πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λατρέυω τα μακαρόνια. Λατρεύω τα λεμόνια. Τωρα για τον συνδυασμό δεν ξέρω ,αλλά γιατί να μην ενωσω τις δύο μεγάλες αδυναμίες μου. Οταν το κάνω υπόσχομαι να σου πω ειλικρινά.Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λατρευω τα λεμόνια, το χυμό τους τον βαζω παντού....στα μακαρόνια ομως με επιασες αδιάβαστη. Θα το δοκιμάσω κ θα επανελθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λατρεύω το λεμόνι σε όλες του τις εκδοχές, αλλά σε σάλτσα για μακαρονάδα δεν το είχα ξανακούσει! Νομίζω ότι πρέπει να το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εχω αδυναμία στα μακαρόνια και το λεμόνι μαρεσει πολύ!!θα δοκιμάσω την συνταγή σου γιατι τετοιο συνδιασμό δεν εχω ...συναντησει.....οι φωτό τέλειες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. για όλες τις υπέροχες ιδέες και τις στιγμές που μοιράζεσαι μαζί μας αξίζεις ένα βραβειάκι!!!Σε περιμένει στο verycoco!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φραουλίτσα η μακαρονάδα με το λεμόνι ειναι σούπερ!!!!!πολύ μου άρεσε η γεύση του λεμονιού... για να μην σε ζαλίζω μπράβο σου και ευχαριστώ για την συνταγή!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!