Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

Σουηδική αμυγδαλόπιτα

Δύο μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή που μου έκλεψε την καρδιά! Μια παραδοσιακή, σουηδική αμυγδαλόπιτα!
Όταν διάβασα τη συνταγή σε αυτό το blog, σκέφτηκα: μα πως είναι δυνατόν τόσο λίγα και κλασικά υλικά, να δώσουν ένα τόσο ζουμερό και ξεχωριστό αποτέλεσμα (σύμφωνα πάντα με τις περιγραφές του blog). Από την άλλη βέβαια είπα μέσα μου: είναι τόσο εύκολο και γρήγορο, που αξίζει να το δοκιμάσω αμέσως και να διαπιστώσω αν ισχύουν τα παραπάνω.
Τα υλικά τα είχα, οπότε έπιασα δουλειά.
Χρειάστηκα:

115 γρ βούτυρο
ξύσμα από ένα λεμόνι
200 γρ ζάχαρη
2 αυγά
μία πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας (αν έχετε, ρίχνετε τους σπόρους φυσικής βανίλιας)
120 γρ αλεύρι
μια γεμάτη χούφτα αμύγδαλα φιλέ
1 κοφτή κουταλιά σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά (δεν το καίμε!) και το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας μέχρι ν΄αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι  και στο τέλος το αλεύρι.
Έπειτα ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα με διάμετρο 20-24 εκ (εγώ χρησιμοποίησα το τσέρκι, περίπου 21 εκ).
Ρίχνουμε από πάνω τα αμύγδαλα φιλέ και στο τέλος πασπαλίζουμε με την μια κουταλιά ζάχαρη όλη την επιφάνεια.*
(* σύμφωνα με την αρχική συνταγή, ρίχνουμε 2 κουταλιές ζάχαρη. Έτσι έκανα κι εγώ και τελικά η ζάχαρη δεν έλιωσε στον φούρνο, με αποτέλεσμα να τραγανίζει έντονα στο στόμα. Τη δεύτερη φορά που την έφτιαξα έριξα μια κοφτή κουταλιά και το αποτέλεσμα ήταν ιδανικό!).

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς (αντίσταση) για 25-30 λεπτά. Εξαρτάται από τον φούρνο και το μέγεθος της φόρμας σας, γι αυτό στα 20-22 λεπτά δοκιμάστε με ένα μαχαίρι ή ξυλάκι να δείτε αν ψήθηκε. Αν παραψηθεί δεν θα γίνει αφράτη και ζουμερή.

Όπως βλέπετε η ζάχαρη δεν έλιωσε


Το αποτέλεσμα με εξέπληξε! Νόστιμη και ζουμερή, ακόμη και μετά από δύο ημέρες, εφόσον βέβαια είναι καλά σκεπασμένη.
Γλυκιά με γεύση αμύγδαλο και μυρωδάτη λόγω του λεμονιού, αποτελεί ένα κέρασμα που θα σας λύσει τα χέρια!


Την δεύτερη φορά που την έφτιαξα, έγινε ακόμη καλύτερη. 
Πρώτον γιατί η ζάχαρη από πάνω δεν τραγάνιζε στο στόμα και είχε λιώσει στο φούρνο (όπως ανέφερα και παραπάνω) και δεύτερον γιατί αποφάσισα να της δώσω μια νότα παραπάνω, προσθέτοντας άγλυκα βύσσινα (κονσερβοποιημένα).
Έριξα μια γεμάτη χούφτα από αυτά επάνω στο μείγμα και έπειτα το πασπάλισα με τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη.


Τα ξινά βύσσινα συνδυάστηκαν τέλεια με τα αμύγδαλα κι έδωσαν στο γλυκό μια γλυκόξινη γεύση, που ήταν πιο ισορροπημένη από την πρώτη (τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα).


Όπως και να ΄χει, αξίζει να τη δοκιμάσετε!
Προμηθευτείτε τα υλικά και ταξιδέψτε νοερά στη Σουηδία, παρέα με μια κούπα καφέ κι ένα κομμάτι από αυτή την πανεύκολη αμυγδαλόπιτα!
Περιμένω με χαρά την γνώμη σας. Άραγε θα κλέψει και τις δικές σας καρδιές;

Σας φιλώ και σας εύχομαι ένα όμορφο τριήμερο!
Απογειώστε τους χαρταετούς σας!!

Litsa


Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

14 σχόλια:

  1. Καλό τριήμερο Λιτσάκι!
    Να περάσετε καλά και να πετάξει ψηλά ο αετός σας!
    Η αμυγδαλόπιτα φαίνεται εξ΄όψεως ότι είναι εκπληκτική. Η προσθήκη των βύσσινων με εξέπληξε ευχάριστα!!!

    Φιλιά κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορία πρώτη : Γιατί δεν ονομάζεις αυτό το υπέροχο blog CookLitsas world μια και μας έχεις τρελάνει με τις υπέροχες συνταγές σου και είσαι και μια κούκλα;
    Απορία δεύτερη: Αυτά τα εξαιρετικά πράγματα που κάνεις μετά τα τρώτε εσείς ; Αν ναι, πως τα καίτε βρε παιδιά μετά ;;;;;; Χαχαχα αστειεύομαι Λιτσάκι. Υπέροχη και αυτή η πρόταση σου. Μου μύρισε αμύγδαλο και θυμήθηκα μια παραδοσιακή συνταγή που έχω χρόνια να φάω, την αμυγδαλόπιτα.

    Να περάσετε ένα καταπληκτικό τριήμερο και σου στέλνω την αγάπη μου. Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι εγώ ψηφίζω CookLitsa's world!! χαχα!! Η αμυγδαλόπιτα φαίνεται υπέροχη!! καλό τριήμερο !! πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δεύτερη με τα βύσσινα που δοκίμασα ήταν γευστικότατη...μα τι κρίμα να μην κρατήσω λίγη παραπάνω να την ευχαριστηθώ! Ζηλεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εγω ψηφίζω τη δεύτερη!!
    Μιαμ...αχ Λιτσάκι τι μου κάνεις πρωί πρωί!!!
    και έρχεται και καλοκαίριιιιι!!!
    φιλιά και καλό τριήμερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ τη δεύτερη εκδοχή ψηφίζω! Σίγουρα την αποθέωσες με τα βύσσινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η εκδοχή με τα βύσσινα μου φαίνεται πιο λαχταριστή! Αχ βρε Φραουλίτσα μου με τα γλυκάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σημειώνεται η αμυγδαλόπιτά σου!!! Και οι δύο εκδοχές μου αρέσουν αλλά θα προτιμήσω τη σκέτη για να αρέσει και στα παιδιά! Χα χα χα
    Να περάσετε ένα πανέμορφο 3ήμερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρεσουν αυτα τα κοκκινα που εβαλες μεσα χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είσαι καταπληκτική! Τα βύσσινα πρέπει να κάνουν την διαφορά!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τόσο αφράτη! Και με την προσθήκη των βύσσινων ακόμη καλύτερη! Γεια στα χέρια σου, Λιτσάκι! Σημειώνεται!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kalimera litsaki mou! eimai i evi apo patra kai ftiaxno polles apo tis sintages s giati einai oles prwtotipes kai pentanostimes!!!!!! re litsaki giati omws emena kai tis dio fores p tin eftiaksa m ekatse? ti ekana lathos? tin prwti to eftiaksa me ta bisina kai nomiza oti ftaiei auto, alla to prwi tin ekana pali xwris ta bisina kai m ekatse pali... snif.....mipos eprepe na balw ta amigdala sto telos? mipos tin afisa parapanw???? helpppp:) filakia pollaaaa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύη μου καλησπέρα!
      Λοιπόν το γλυκό δεν περιέχει μπέικιν και το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις, οπότε δεν φουσκώνει. Στη δική μου φόρμα των 21 εκατοστών, πήρε μόλις 5 εκατοστά ύψος. Μην ανησυχείς λοιπόν. Γίνεται σχετικά λεπτή. Και σκέψου ότι αν η φόρμα σου είναι στα 24 εκατοστά, θα γίνει ακόμα πιο λεπτή. Έτσι την πουλάνε και στην ΙΚΕΑ. Το θέμα είναι να σου ψηθεί.
      Τα αμύγδαλα τα ρίχνεις πάνω από το άψητο μείγμα, πριν το βάλεις στο φούρνο. Όσο για τα βύσσινα, αυτά πηγαίνουν στον πάτο. Δεν έκανες κάτι λάθος.
      Ελπίζω να σου άρεσε γευστικά.
      Αν χρειαστείς κάτι άλλο, τα ξαναλέμε.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!