Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ruffle Cake

Ώρα λοιπόν να σας παρουσιάσω την τούρτα που χρωστούσα στον Ανδρέα για τα γενέθλιά του.
Την έφτιαξα με μεράκι, αν και ο χρόνος μου ήταν ως συνήθως περιορισμένος. Άλλωστε πάντα φτιάχνω τα γλυκά με μεράκι, το μαγείρεμα είναι που βαριέμαι...
Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου (Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 1) - ε, ποιανού θα ήταν;
Το Frosting όμως όχι. Στο περιοδικό η τούρτα είναι σοκολατένια, φτιαγμένη για παιδικό πάρτι! Εγώ ήθελα να τη στολίσω, οπότε έφτιαξα το Frosting.
Την είχα ξαναφτιάξει για τα γενέθλια του Φαίδωνα, ακριβώς όπως είναι γραμμένη στο περιοδικό. Μου άρεσε εξαρχής, γιατί έχει σιρόπι, οπότε δεν είναι καθόλου στεγνή!
Απλά τώρα είπα να την εξελίξω λιγάκι. Ευτυχώς πέτυχε...

Ξεκινάμε;

Υλικά

Παντεσπάνι
5 αυγά μέτρια
125 γρ ζάχαρη
125 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ κακάο σε σκόνη

Σιρόπι
200 ml νερό
200 γρ ζάχαρη

Γέμιση
500 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο
250 ml γάλα πλήρες
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Διαδικασία

Παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και το ψήνουμε για 20-30 λεπτά (εγώ ήθελα να δώσω στην τούρτα ύψος, οπότε το τσέρκι είχε διάμετρο 20 εκ. Απλά ψήθηκε για περισσότερη ώρα).
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα το ξεφορμάρουμε και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε δύο οριζόντιες φέτες.
Σιρόπι
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά.
Γέμιση
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα. Αφήνουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι, την προσθέτουμε στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα.
Μεταφέρουμε το 1/3 από τη σοκολατένια γέμιση σε άλλο μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο
(Εγώ ακολούθησα την ίδια ακριβώς διαδικασία για τη γέμιση, μόνο που έφτιαξα την μισή δόση, διότι στόλισα την τούρτα με το Frosting, οπότε δεν μου ήταν χρήσιμη όλη η γέμιση).
Συναρμολόγηση
Βάζουμε τη μία φέτα παντεσπάνι σε μια πιατέλα και τη βρέχουμε με σιρόπι, χρησιμοποιώντας πινέλο.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση που έχουμε εκτός ψυγείου.
Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα παντεσπάνι και τη βρέχουμε κι αυτή με το υπόλοιπο σιρόπι.
Απλώνουμε με τη σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια της τούρτας και στα πλαϊνά μέρη, το μείγμα γέμισης που είχαμε βάλει στο ψυγείο. Βάζουμε την τούρτα για 2 ώρες στο ψυγείο πριν τη σερβίρουμε.
(Εγώ εξωτερικά άπλωσα μία πολύ λεπτή στρώση σοκολάτας, ώστε να σταθεί καλύτερα το Frosting).



Frosting
2-3 φακελάκια κρέμα βανίλια (pudding)- περίπου 110 γρ σε σκόνη

375 γρ βούτυρο

Ετοιμάζουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο φακελάκι, αλλά με λιγότερο γάλα, να γίνει πιο πηκτή (αν θέλετε μειώστε και τη ζάχαρη). Μόλις η κρέμα κρυώσει, την προσθέτουμε στο βούτυρο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα παχύρρευστο μείγμα. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει.
(Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και μια κουταλιά μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή χρώμα ζαχαροπλαστικής για να το χρωματίσετε).

Βάζετε το μείγμα σε κορνέ, διαλέγετε όποια μύτη θέλετε - ίσια ή με δοντάκια - και βάζετε όλη σας την τέχνη και τη φαντασία για να στολίσετε την τούρτα!


Στο κέντρο της τούρτας έβαλα φραγκοστάφυλα, τα οποία είναι ξινά, για να τις δώσω λίγο χρώμα, αλλά και να "σπάσω" την γλύκα.



Είναι πραγματικά νόστιμη, ειδικά για όσους αγαπούν τη σοκολάτα!

Κεραστείτε λοιπόν!!




Χρόνια πολλά και σε όλους εσάς που σήμερα γιορτάζετε!
Φιλιά









Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

18 σχόλια:

  1. Ονειρεμένη η τούρτα σου κοριτσάκι μου θέλω και εγώ μια τέτοια για τα δικά μου γεννέθλια!!!!!
    Απίθανη, γεια στα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ααααα... τι τέλεια!! Μου άνοιξες τη όρεξη γλυκιά μου!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά δε με λυπάσαι χειρουργημένη γυναίκα που δεν μπορεί να φάει ακόμη! Να σου στείλω τώρα, ένα κουτί τούρτας να μου το στείλεις πίσω γεμάτο; Για τιμωρία; Αχχχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίτσα μου ξέρεις κανένα να μην αγαπά τη σοκολάτα;
    Αχ λαχταριστή φαίνεται ,τη λιμπιζόμαστε!!
    Νομίζω ότι κι η πινελιά με τα φραγκοστάφυλα θα την απογείωσε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η τούρτα είναι τέλεια!!!!!Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό!!!!!Αχ,τι μας κάνεις πάλι.....καλό τετραήμερο....φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιαμ μιαμ μιαμ τι λαχταριστή τούρτα είναι αυτή...λατρεύω την σοκολάτα...ευχαριστώ για το κέρασμα!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχη παρουσίαση! Ευχαριστούμε ΦραουΛίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια τούρτα απίθανη παρουσίαση!! Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η τούρτα σου είναι υπέροχη! Αυτή η συνταγή του Παρλιάρου είναι και η πιο πετυχημένη! Κι εγώ πάντα αυτή φτιάχνω και με βγάζει ασπροπρόσωπη! Το ντεκόρ σου όμως δεν παίζεται! Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για την κρέμα βανίλια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το άνθος αραβοσίτου του Γιώτη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνεται λαχταριστή! Για μένα ότι έχει σοκολάτα, έχει και μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μμμμμμμμ λατρεμενη σοκολατα!!!!!απιθανη φαινεται!!!!αχ τι μου κανεις τωρα τρεχω να βρω σοκολατα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απλά τέλεια !!
    Γεια στα χεράκια σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κοριτσάρες μου, σας ευχαριστώ πολύ!!
    Μακάρι να ήμασταν κοντά να την φάμε όλες μαζί, πίνοντας καφεδάκι...
    Ποτέ δεν ξέρετε!!
    Όσο για την κρέμα, ναι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνθος αραβοσίτου!
    Σας φιλώ γλυκά και σοκολατένια και σας εύχομαι ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λιτσάκι, η τούρτα πραγματικά φαίνεται ωραία στις φωτογραφίες.Αλλά η εικόνα της πραγματικότητας είναι απίστευτα εντυπωσιακή.Πρόκειται για μια τούρτα αληθινό όνειρο.Γευστικά είναι από τις ωραιότερες τούρτες που έχω δοκιμάσει.Η σοκολετένια γεύση απαλή και μυρωδάτη και ο συνδυασμός με το φραγκοστάφυλλο, απογειώνει!!!Η παρουσίαση δε με άφησε άφωνη. Τέλεια, τέλεια, τέλεια!Ενα μεγάλο μπράβο .Από τώρα και πέρα η αγαπημένη μου τούρτα...Εγώ δεν τη θέλω τη συνταγή, έχω εσένα,κοινώς την πάτησες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα Λιτσα και χρονια πολλα για την ημερα!! Συγχαρητηρια για το blog σου σε διαβαζω σχεδον ενα χρονο. Θα ηθελα να ρωτησω για την τουρτα, ποσα ατομα μπορω να σερβιρω με αυτην την ποσοτητα? Εχει ο γιος μου γεννεθλια και θα ηθελα να την φτιαξω για το σχολειο του. Ειναι 20 παιδακια. Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.
    Αναστασια.































    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία καλησπέρα. Λοιπόν η τούρτα βγάζει σίγουρα 15 κομμάτια, αλλά επειδή έχει αρκετό ύψος και επειδή, όπως γράφεις, προορίζεται για παιδάκια, θα έλεγα ότι θα φτάσει άνετα τα 20 κομμάτια, μιας και τα παιδιά τρώνε μικρότερες μερίδες. Πάρε αν θέλεις ένα πιάτο με διάμετρο 24 εκατοστά και χώρισέ το εικονικά σε μερίδες, ώστε να δεις αν σου κάνει.
      Να τον χαίρεσαι τον γιόκα σου και καλή επιτυχία - αν τελικά την φτιάξεις!

      Διαγραφή
  17. Λίτσα μου καλή σου μέρα!! Συμβουλεύομαι πάντα αυτά που φτιάχνεις, πριν ξεκινήσω να δημιουργήσω κάτι κι εγώ γιατί φαίνονται όλα καταπληκτικά! Ήθελα να σε ρωτήσω, σκέφτομαι να φτιάξω κι εγώ την τέλεια σοκολατένια τουρτίτσα αλλά δεν ξέρω τί θα βγει με τις ποσότητες.. Έχω ταψάκι με διαστάσεις 21x27 και σκέφτομαι να κάνω διπλό παντεσπάνι, για να μη βγει πολύ χαμηλή. Να κάνω και διπλή γέμιση ή πιστεύεις ότι θα βγει τεράστια? Επίσης, κρέμα γάλακτος μπορώ να χρησιμοποιήσω τη φυτική ή πρέπει να είναι η κανονική για να πετύχει? Σούπερ και η διακόσμηση σου!! Εγώ σκέφτομαι τα απλά και ταπεινά καραμελάκια για διακοσμητικά, για να είμαι σίγουρη ότι θα κρυφτούν και όλες οι ατέλειες που θα προκύψουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!