Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Η αγαπημένη μου γωνιά στο σπίτι

Πάντα μου άρεσαν οι χουχουλιάρικες γωνιές. Θυμάμαι τότε που ήμουν κολλημένη με το pinterest, έψαχνα και αποθήκευα εικόνες από τέτοιες όμορφες γωνιές σε σπίτια και κατά προτίμηση δίπλα σε παράθυρα, φτιαγμένες με υπέροχες πολυθρόνες ή ανάκλινδρα, τεράστια μαξιλάρια, χουχουλιάρικες κουβέρτες, αναμμένα κεριά, όμορφα φυτά τριγύρω... Χάζευα με τις ώρες τέτοιες εικόνες από σπίτια πανέμορφα που σε ξελογιάζουν και σε παραμυθιάζουν για ένα τέλειο σπίτι και μια ακόμη πιο τέλεια ζωή. Εντάξει, νομίζω γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η ζωή των περιοδικών ή του διαδικτύου δεν υπάρχει, ούτε βέβαια τα μονίμως τακτοποιημένα κι αψεγάδιαστα σπίτια (και καλά κάνουν). Ωστόσο οι καλές ιδέες που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο είναι πάντα ευπρόσδεκτες και αποτελούν, για εμένα τουλάχιστον, τεράστια πηγή έμπνευσης.

Στο προηγούμενο σπίτι -στη Θεσσαλονίκη- είχα δημιουργήσει μία τέτοια γωνιά, δίπλα από το μεγάλο παράθυρο του σαλονιού. Ήταν μια γωνιά όμορφη και φωτεινή, όπου υπήρχαν κοντά και όλα τα αγαπημένα μου περιοδικά, ώστε να τους ρίχνω μια ματιά στον ελεύθερο χρόνο μου. Όμως καθόμουν σπάνια, γιατί τα παιδιά ήταν μικρά και δεν υπήρχε χρόνος για άραγμα, ούτε για περιοδικά, βιβλία κλπ. Με το που καθόμουν, με σήκωναν είτε φωνάζοντάς με, είτε γιατί ζητούσαν κάτι, είτε γιατί μάλωναν, πάντα έβρισκαν έναν καλό λόγο!

Στο τωρινό μας σπίτι φρόντισα πάλι να φτιάξω την αγαπημένη μου γωνιά. Κι επειδή δεν υπάρχει παράθυρο στο σαλόνι, την χώρεσα δίπλα στο τζάκι. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και κάτι πολύ σπουδαίο. Είναι πολύ απλή, αλλά φτιαγμένη με μεράκι και με έπιπλα ή αντικείμενα που μου ταιριάζουν, μου αρέσουν, με ηρεμούν.


Τοποθέτησα λοιπόν την μοναδική πολυθρόνα που έχουμε κοντά στο τζάκι και τη στόλισα με τα μικρά μαξιλάρια, που είναι και τα πιο αγαπημένα μου. Πλάι της έβαλα ένα ξύλινο κασόνι/τελάρο (από ΙΚΕΑ), το οποίο χρησιμοποιώ για τραπεζάκι. Ήταν το μόνο αντικείμενο που χώρεσε σε αυτό το μικρό περιθώριο μεταξύ του τζακιού και της πολυθρόνας. Με βόλεψε όμως πολύ, γιατί το χρησιμοποιώ και ως αποθηκευτικό χώρο για τα πιο αγαπημένα μου βιβλία διακόσμησης και συνταγών.


Η γιρλάντα με τα λαπμάκια που κρέμεται από το κουρτινόξυλο, είναι φυσικά χριστουγεννιάτικη, όμως μου άρεσε τόσο πολύ, που αποφάσισα να μην την αποθηκεύσω μαζί με τα υπόλοιπα στολίδια. Το φως διαχέεται τόσο όμορφα μέσα από τις μεταλλικές, σκαλιστές μπάλες, που σκέφτηκα πως ταιριάζει απόλυτα με το περιβάλλον και ζεσταίνει τον χώρο μαζί με λίγα κεριά.


Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε μία από τις πολύ κρύες ημέρες του Γενάρη. Ήταν Σάββατο, το τζάκι έκαιγε για τα καλά κι αποφάσισα να αράξω στη γωνιά μου, μαζί με το βιβλίο της φωτογραφίας. Το κέρδισα στον διαγωνισμό που έτρεξε στο instagram η Σωτηρία (aka mama' Sou) και νομίζω ότι το βιβλίο αυτό δεν έφτασε τυχαία στα χέρια μου. Περιγράφει τον τρόπο που οι Δανοί, ως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι αυτού του πλανήτη, καταφέρνουν να ομορφαίνουν και να απολαμβάνουν την κάθε τους μέρα. Έτσι γεννήθηκε και η λέξη Χούγκα (Hygge), που στην ουσία είναι η περιγραφή ενός συναισθήματος ευεξίας, εσωτερικής πληρότητας και ζεστασιάς που νιώθει κανείς τη στιγμή που ανάβει ένα κερί, που βρίσκεται στο αγαπημένο του μέρος, που απολαμβάνει την παρέα φίλων με καλό φαγητό, τη στιγμή που νιώθει πάνω του το πρωινό φως του ήλιου ή που χουχουλιάζει στον καναπέ. Γιατί η χαρά κρύβεται στις μικρές στιγμές και στην απλότητά τους...


Φυσικά ο χρόνος που απολαμβάνω την αγαπημένη μου γωνιά, είναι και πάλι περιορισμένος. Τις καθημερινές δεν υπάρχει καθόλου περιθώριο για βιβλία και χαλάρωση. Μόνο τα Σαββατοκύριακα και μόνο όταν δεν τρέχουμε σε παιδικά πάρτι, υποχρεώσεις, δραστηριότητες, μόνο τότε λοιπόν απολαμβάνω την ηρεμία μου στην πολυθρόνα, παρέα με ό,τι τραβάει η όρεξή μου τη δεδομένη στιγμή. Άλλοτε με κάποιο βιβλίο, άλλοτε με περιοδικά κι άλλες φορές με τον υπολογιστή, χαζεύοντας κάποια ταινία. Μα πάντα με μια κούπα καφέ ή με ένα ζεστό τσάι στο χέρι. Είναι μια από τις χαρές του Σαββατοκύριακου!


Φυσικά η γωνιά προσαρμόζεται κάθε φορά στις εποχές. Την άνοιξη αλλάζω τα καλύμματα των μαξιλαριών, αντικαθιστώ τη χοντρή κουβέρτα με κάποιο δροσερό ριχτάρι, τα κεριά έχουν πιο ζωηρά και φωτεινά χρώματα... Μικρές αλλαγές που φρεσκάρουν τον χώρο και προσφέρουν έτσι μικρές χαρές. Κάτι θα ξέρουν οι Δανοί, σωστά;

Καλημέρα φίλοι μου αγαπημένοι! Έρχεται χιονιάς πάλι κι αν δεν έχετε δική σας γωνιά στο σπίτι, είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να τη δημιουργήσετε, έστω κι αν πρόκειται να την απολαμβάνετε μόνο μία φορά την εβδομάδα. Έτσι... για χαρά!


Litsa

3 σχόλια:

  1. Μου αρέσει πολύ η γωνία σου και αγαπώ αυτήν την πολυθρόνα! Ποσό ωραία ιδέα το τελαρακι σου, δεν ξέρω που να βάλω όλα αυτά τα βιβλία μαγειρικής. Μου έδωσες ωραία ιδέα. Φιλία καλημέρα ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοναδική η πολυθρόνα σου αν είχα άδεια γωνιά στο σπίτι θα αγόραζα δύο για μας τα δύο...σιτεμένα παιδάκια! Υπέροχη γωνιά, εμείς έχουμε ένα τεράστιο καναπέ γωνία και πιάνουμε ο καθένας τη δική του πλευρά! Το τελαράκι φανταστικό, μία γωνιά καλοσχεδιασμένη για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφη η γωνιά σου!! Μια παρόμοια επιθυμώ κι εγώ...! Φιλάκια πολλά σε ό,τι κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!