Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Χειμερινή διακόσμηση στο σπίτι

Τα Χριστούγεννα πέρασαν, τα στολίδια μαζεύτηκαν και η ανοίξη είναι ακόμη δυο μήνες μακριά. Οπότε τί γινεται τώρα με τη διακόσμηση;  Πώς γεμίζουν τα κενά που άφησαν πίσω τους όλα αυτά τα γιορτινά στολίδια; Άπαξ και αποθηκευτεί ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, το σπίτι αδειάζει. Μοιάζει μεγαλύτερο, πιο κενό, λιγότερο λαμπερό, αλλά σίγουρα πιο καθαρό (στα δικά μου μάτια τουλάχιστον). Η δε χειμερινή διακόσμηση είναι σίγουρα λιγότερο φορτωμένη, ενώ τα χρώματα των αντικειμένων είναι πιο ήπια και ουδέτερα.

Πάντα κρατάω κάποια από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, αυτά που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτή την εποχή, όπως για παράδειγμα οι χιονονιφάδες. Γι αυτό λοιπόν πάνω από το τζάκι κρέμασα ένα ξερό κλαδί με λίγες διακοσμητικές νιφάδες. Το κλαδί ήταν πολύ εύκολο να το βρω, αφού όλοι κλαδεύουν τα δέντρα τους και αφήνουν τα κλαδιά στα πεζοδρόμια, μέχρι να τα μαζέψουν ο άνθρωποι του Δήμου.


Νιφάδες κρέμονται και πάνω από την τραπεζαρία, χάρτινες αλλά και μια που μοιάζει με κρυστάλλινη και είναι πολύ αγαπημένη μου, οπότε δεν ήθελα να την αποχωριστώ ακόμη.


Κάτι ακόμη που κράτησα, είναι η πράσινη ελάτινη γιρλάντα, που είναι φυσικά συνθετική, αλλά μοιάζει πολύ φυσική. Τα έλατα είναι στο μυαλό μου απόλυτα συνδεδεμένα με τον χειμώνα, οπότε σκέφτηκα να τη συμπεριλάβω στη χειμερινή διακόσμηση του σπιτιού. Κρέμασα μόνο λίγα κουκουνάρια και μαζί με τα λαμπάκια είναι πραγματικό στολίδι.


Από τις ημέρες των γιορτών περίσσεψε ένα φυσικό κλαδί ελάτου, το οποίο ήταν ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση, οπότε αποφάσισα να το κρατήσω και να το κρεμάσω στο παράθυρο της κουζίνας. Μαζί με δύο στολίδια και μια γιρλάντα με λαμπιόνια, χαρίζουν λίγη από την ομορφιά τους στον χώρο!


Τα κουκουνάρια, τα κεριά, κλαδιά φυσικά ή συνθετικά, τα καρύδια που είχα ψεκάσει με χρυσό χρώμα, τα λαμπάκια, λίγα φτερά, όλα αυτά είναι στοιχεία της διακόσμησης του σπιτιού μας αυτή την εποχή.


Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το λευκό, το γκρι, το καφέ, το χρυσό και οι παστέλ αποχρώσεις του ροζ και του γαλάζιου. Και πάντα, μα πάντα συντροφεύουν τον στολισμό κάποια από τα διακοσμητικά ζωάκια. Μικρά πουλιά, ο σκίουρος, αλλά και το μικρό αυτό ελάφι, που είναι η αδυναμία μου και το κρατάω συνήθως μέχρι να μπει η άνοιξη.



Γνωρίζω καλά πως η περίοδος που διανύουμε δεν είναι απλή και ενδεχομένως η διακόσμηση του σπιτιού να είναι τελευταία στη λίστα των προτεραιοτήτων σας. Ωστόσο θεωρώ ότι το σπίτι μας αντικατοπρτίζει τα συναισθήματά μας και θέλοντας να το ομορφύνουμε, είναι σαν να θέλουμε να εκφράσουμε ή ακόμη και να μοιραστούμε αυτά τα συναισθήματά μας με τους υπόλοιπους. Με τους φίλους, τους συγγενείς, με όλους αυτούς στους οποίους ανοίγουμε διάπλατα τις πόρτες του σπιτιού μας.

Αν πάλι η ψυχολογία είναι πεσμένη, μήπως θα βοηθούσε μια μικρή ανανέωση στη διακόσμηση του σπιτιού; Δίχως έξοδα και σπουδαίες αγορές. Ένα νέο κερί, ένα νέο φυτό, λίγα κλαδιά ελάτου ή πεύκου στο βάζο, ένα ξερό κλαδί με ένα κρεμαστό στολίδι, μια νέα σύνθεση στα αντικείμενα, νέες φωτογραφίες στα κάδρα, αυτά είναι νομίζω ικανά για ένα μικρό λίφτινγκ στον χώρο μας!

Και μιας και στο σπίτι μας πρέπει να αντικατοπτρίζεται το προσωπικό μας γούστο, οι διακοσμητικές αυτές αναρτήσεις του blog δεν έχουν ως στόχο να δείξουν τι είναι σωστό ή λάθος (δεν ξέρω καν τι είναι σωστό ή όχι) ή ποιες είναι οι τάσεις και η μόδα της κάθε εποχής. Μοναδικός τους στόχος είναι η έμπνευση και το μοίρασμα της δημιουργικής μου διάθεσης! 

Κι αν μετά από τόσα χρόνια είστε ακόμη εδώ, αν ακόμη εμπνέεστε από αυτά που βλέπετε εδώ μέσα, αν ακόμη απολαμβάνετε να διαβάζετε όσα μοιράζομαι μαζί σας, τότε σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Καλημέρα φίλοι αγαπημένοι!

Litsa

4 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΣΜΩ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ.ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ,ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΕΧΩ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ.ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΛΑΖΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ.ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ ΜΕ ΩΡΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου! Χαίρομαι ειλικρινά που σε παρακίνησα και ανήκεις πια κι εσύ στο κλαμπ όλων αυτών που διακοσμούν σύμφωνα με την εκάστοτε εποχή! Έχει τη χάρη του, σωστά; Τέτοια μηνύματα μου δίνουν χαρά και συνεχίζω! Ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει πάντα να σε διαβάζω... είμαι αναγνώστριά σου αρκετά χρόνια και είμαι ακόμη εδώ...
    και σε ευχαριστώ από καρδιάς για όσα μοιράζεσαι με μας, γιατί πραγματικά όσο δύσκολη και αν είναι
    η ζωή μας πάντα παίρνω χαρά να βλέπω και να διαβάζω κάτι όμορφο όπως οι αναρτήσεις σου.
    Φιλιά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω τι όμορφο μήνυμα! Πάντα μου δίνει χαρά το μοίρασμα! Εγώ ευχαριστώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!