Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Αέρας ανανέωσης στην κουζίνα κι ένα ξεχωριστό κέικ

Ο φετινός Χειμώνας δεν αστειεύεται και η αλήθεια είναι ότι έχω αρχίσει να αναζητώ λίγο πιο λαμπερές ημέρες. Μ' αυτά και μ' αυτά ούτε αλκυονίδες δεν είχαμε φέτος, πήραν αναβολή και αυτές. Παρά το κρύο και το μουντό καιρό, η διάθεσή μου είναι πια σχεδόν ανοιξιάτικη. Διαπιστώνω ότι την προσοχή μου τραβούν εικόνες φωτεινές, με λουλούδια και χρώματα. 
Βέβαια δε βιάζομαι και τόσο! Σειρά έχουν κάτι ενοχλητικά κιλά πρώτα, να χαθούν αυτά και μετά μπορεί σιγά σιγά να ανοίξει ο καιρός. Σύμφωνοι;

Στην κουζίνα ωστόσο έκανα μικρές αλλαγές. Πάντα μου δίνουν χαρά οι ανανεώσεις. Λίγο τα λουλούδια, λίγο τα χρώματα, μια μικρή αλλαγή στα ράφια και αμέσως η εικόνα αλλάζει. Ειδικά το παράθυρο είναι πάντα πρώτο στη λίστα των αλλαγών.


Και παρόλο που στο ράφι τοποθετήθηκαν ήδη τα βάζα με τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και τους διάφορους σπόρους, τα οποία με παραπέμπουν σε πιο υγιεινές επιλογές, δεν μπορώ να αντισταθώ σε νέες συνταγές που μου κινούν την περιέργεια, ή έστω σε παλιότερες αγαπημένες συνταγές.


 Μια παλιά συνταγή είναι και αυτή η τριφτή μηλόπιτα. Είχα πολλά χρόνια να τη φτιάξω και παρά το ότι μου προέκυψε πιο γλυκιά από όσο θα ήθελα, με το που τη γεύτηκα, θυμήθηκα όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους την αγαπάω!


Η αλήθεια είναι ότι έφαγα τα περισσότερα κομμάτια από όλους, αν και είμαι αυτή που θα έπρεπε να καταναλώσει τα λιγότερα. Όμως οι άντρες του σπιτιού δεν είχαν την ίδια άποψη με εμένα, οπότε ναι μεν τους άρεσε, αλλά δεν τους ξετρέλανε. Έτσι για κάποιες ημέρες στη σειρά η μηλόπιτα συνόδευε τον απογευματινό μου καφέ, μέχρι που τη βαρέθηκα κι εγώ πια...


Η συνταγή που ήθελα όμως οπωσδήποτε να δοκιμάσω, είναι αυτή του κέικ των τεσσάρων τετάρτων. Από τέσσερα υλικά σε ίσες ποσότητες, προκύπτει ένα νόστιμο κέικ. Πατήστε στο Quatre-Quart Cake θα βρεθείτε μπροστά σε άπειρες συνταγές. Εγώ διάλεξα την εξής:

4 αυγά (μεσαίου μεγέθους)
240 γρ ζάχαρη
240 γρ μαλακό βούτυρο
240 γρ φαρίνα (την κόκκινη)

Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το βούτυρο και τέλος το αλεύρι (φαρίνα). Επιπλέον προσθέτουμε ό,τι άλλο μας κέφι για να το αρωματίσουμε ή να το κάνουμε πιο γευστικό πχ βανίλια, τζίντζερ ή κανέλα, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, σταγόνες σοκολάτας κλπ. Στο δικό μας πρόσθεσα χυμό ενός μανταρινιού και λίγη τρούφα σοκολάτας, μιας και δεν είχα σταγόνες. (Προσοχή μόνο να μην είναι πολλά τα υγρά στοιχεία που θα προσθέσετε, γιατί το μείγμα θα γίνει υδαρές. Λίγος χυμός πορτοκαλιού σίγουρα δεν πειράζει).

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 - 35 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο σας). Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.


Για εμάς που έχουμε συνηθίσει το κέικ που φτιάχνω συνήθως, ήταν μια εντελώς νέα εμπειρία, αρχικά γιατί είναι μικρό και χαριτωμένο. Έπειτα είναι πιο σπογγώδες, σαν παντεσπάνι και διαπίστωσα ότι όλα τα αγόρια του σπιτιού ξετρελάθηκαν. Τελείωσε σε 2 μέρες και μου είπαν ότι ήταν φανταστικό. Οκ, εγώ προτιμώ το παραδοσιακό μας κέικ, που βρίσκω τη γεύση του πιο γεμάτη, ωστόσο ήταν κι αυτό πολύ νόστιμο.

Εννοείται ότι θα δοκιμαστεί ξανά και ξανά με μικρές παραλλαγές, μιας και η συνταγή του είναι πολύ πιο εύκολη και σύντομη.


Αν μέσα στο Σαβ/κο βρείτε χρόνο να το δοκιμάσετε, ε τότε καλή σας επιτυχία στα ψησίματα! Ως τότε όμως, εύχομαι σε όλους καλό υπόλοιπο εβδομάδος!

Καλημέρα!

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα Λιτσάκι με τις όμορφες ανοιξιάτικες πινελιές σου! Μ'αρέσει κι εμένα η στριφτή μηλόπιτα και την έχω φτιάξει πολλές φορές... πιο πολύ όμως μου αρέσουν οι πιατέλες και τα σκεύη που μας τα παρουσιάζεις! Καλό μήνα με περισσότερες ηλιόλουστες μέρες!!!φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στην ιδια φαση ειμαστε ακριβως...περιττα κιλα, κεικ στο φουρνο και νευρα με τον καιρο! καλο μας κουραγιο. Η μηλοπιτα ειναι αγαπημενη, οποτε κατι θα κανουμε για τη συνταγη σου.... οχι πως θελω και πολυ! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μηλοπιτα....αγαπημενη!!!(μολις τσακισα 2 κομματια...χαχα)
    Καλο μηνα συνονοματη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!