Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Summer 2014

Οι διακοπές μας δεν κράτησαν πολύ, αλλά είμαστε χαρούμενοι και τυχεροί που έχουμε συγγενείς στην Κρήτη και υπάρχει έτσι μια βάση, στην οποία μπορούμε συνεχώς να στηριζόμαστε.
Οι ημέρες λίγες, οι συγγενείς και οι φίλοι πολλοί, τόσοι, που καταφέραμε να δούμε μόνο τους μισούς. Να τους χορτάσουμε, ούτε λόγος!
Με την επιστροφή μας στο σπίτι και πριν καλά-καλά βγούμε από το αμάξι, επέστρεψε και η πραγματικότητα. Τραγικές ειδήσεις για μια μοιραία πτήση, σκληρές-αδιανόητες εικόνες παιδιών από την Γάζα, η δική μας καθημερινότητα που αλλάζει και ένα σφίξιμο στο στομάχι. Back to reality λοιπόν, παίρνοντας κουράγιο από τις εκατοντάδες εικόνες που τραβήχτηκαν στην Κρήτη. 
Ξεκινώ με μια πέτρα σε σχήμα καρδιάς, που βρήκε και μου έδωσε ο Ορφέας.


Κατά τη διάρκεια των σύντομων στάσεων, λίγο πριν φτάσουμε στο λιμάνι, αποτύπωνα στιγμές και τοπία, όσο οι υπόλοιποι ικανοποιούσαν τη δίψα τους.


Ταξιδεύαμε με το φεγγάρι ολόγιομο. Πελώριο και όμορφο, σαν χάντρα.


Μ' αρέσει που φτάνουμε πάντα χάραμα στο νησί, τότε που τα μπαράκια "σχολάνε" και γίνεται χαμός στους δρόμους. Στο σπίτι όλοι κοιμούνται και μας υποδέχονται ο παππούς και η γιαγιά, που ξυπνούν από τις πέντε.
Κάθε χρόνο χαζεύω τα λουλούδια της πεθεράς μου και τους ζωηρούς βασιλικούς, φυτεμένους στα πιθάρια της. Κι εκεί σε μια γωνιά, μέσα στο πανέρι, το φασκόμηλο αποξηραίνεται, για τον χειμώνα που έρχεται.


Δεν γίνεται να φύγω από το Ηράκλειο, δίχως να γευτώ την μπουγάτσα του ΚιρΚόρ. Ειδικά τα πρωινά, πριν η πόλη ξυπνήσει.


Κι ενώ μάθαινα ότι γινόταν χαλασμός από τη βροχή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εμείς απολαμβάναμε έναν ήλιο λαμπερό και πολλές βουτιές σε κρυστάλλινα νερά. Κι όταν ο αέρας σήκωνε κύματα, τα εκμεταλλευόμασταν για παιχνίδι.


Σ' αυτό το μαγικό μέρος με τα διάφανα νερά, μάζεψα κοχύλια, ήπια τον πιο ωραίο καφέ, κατάφερα να ξεφυλλίσω ένα περιοδικό, γέλασα με τις ανιψιές μου, που έπαιζαν παράλληλα με τα παιδιά, συνάντησα όμορφα ταβερνάκια και αστείες επιγραφές, αλλά και ένα ξεχωριστό δεντράκι με όμορφα λουλούδια και καρπούς σαν φούσκες. Δεν έχω ιδέα πώς το λένε...

Αγία Πελαγία

Για τα παιδιά μια βάρκα ήταν αρκετή να εξάψει τη φαντασία τους. Κατέβηκαν μόνο όταν ο ιδιοκτήτης της την χρειάστηκε, ώστε να πάει στα βαθιά.


Εκεί, σε εκείνη την μικροσκοπική παραλία, προλάβαμε να κάνουμε γνωριμίες της στιγμής. Ανθρώπους που συμπαθήσαμε και που πιθανόν να μην ξαναδούμε ποτέ.
Μας εντυπωσίασε ο κυρ Αντώνης, που με περισσή υπομονή επιδιόρθωνε τα δίχτυα του για ώρες.


Γελάσαμε πολύ με αυτόν τον απίστευτο τύπο που πουλούσε φρέσκα φρούτα και που δεν μάθαμε ποτέ το όνομά του. Έξυπνος και πολυλογάς, άδειαζε τον δίσκο του στο λεπτό.


Κι έπειτα ήταν και η Σάρα, μια εντυπωσιακή και όλο χαρά Ιταλίδα, που καθόταν δίπλα μου και εντυπωσιάστηκα από το ποτό της. Της ζήτησα να το φωτογραφίσω και σηκώθηκε όρθια όλο κέφι. "Μα φυσικά" μου είπε με τραγουδιστά ελληνικά. "Αλλά θα το κάνουμε σωστά! Θα το βάλω στο νερό, για να δείχνει τέλειο". 
Τελικά δε δείχνει τόσο τέλειο, όσο ήταν στην πραγματικότητα, όμως κάθε φορά που θα πίνω Aperol, θα θυμάμαι την Σάρα.


Άνθρωποι με κέφι, χαμογελαστοί και καλοσυνάτοι, που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Τόσο απλά...


Ήπιαμε όμως κι εμείς τα ποτάκια μας. Νυχτοπερπατήσαμε στα σοκάκια της πόλης κι εγώ επέλεξα tropical caipirinha για να ξεδιψάσω! Τροπικά κι εξωτικά!


Όμως η ώρα της επιστροφής έφτασε πολύ γρήγορα φέτος, ακριβώς τη στιγμή που αρχίσαμε να συνηθίζουμε και να χαλαρώνουμε.


Κι έτσι, τράβηξα την τελευταία φωτογραφία, λίγο πριν το φετινό "αντίο".


Μα για το τέλος κράτησα αυτή την εικόνα, του παππού που κρατά από το χέρι τον μικρότερο εγγονό του, την ώρα του αποχωρισμού. Ο μεγαλύτερος κι ο μικρότερος, ο γηραιότερος κι ο νεότερος, δυο γενιές τόσο διαφορετικές, που τις χωρίζουν 80 ολόκληρα χρόνια. Μα για δείτε τις, πιασμένες χέρι-χέρι, πόσα κερδίζει η μια απ' την άλλη... Τόσο ελπιδοφόρο!


Καλημέρα αγαπημένοι μου. Επέστρεψα!

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

21 σχόλια:

  1. Λιτσάκι καλημέρα και καλως ήρθατε!!! Όμορφες εικόνες!Όμορφη Κρήτη! Την αγαπώ ιδιαίτερα!Χαίρομαι που περάσατε καλά!!! Και του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανέμορφες εικόνες!! Να είστε πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς το κορίτσι μας. Μια εβδομάδα διακοπών τελικά ίσον καμία. Σου μιλώ εκ πείρας αλλά και πάλι καλά να λέμε. Μην είμαστε κι αχάριστοι. Είδες τι ενέργεια σου δίνει αυτός ο τόπος; Ούτε ξέρω πως θα άντεχα τα τόσα που άντεξα αν ζούσα κάπου αλλού. Οι φωτογραφίες σου κάθε φορά και καλύτερες και ειδικά η τελευταία με τον παππού. Καλημέρα Λιτσακι μου. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα! Τι υπέροχες φωτογραφίες! Λατρεύω την Κρήτη και τους ανθρώπους της! Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σου! Να περνάς όμορφα, χαρούμενα και ξέγνοιαστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα με υπέροχες εικόνες. Την περίμενα αυτή την ανάρτηση, να δω χρώματα, να κλέψω στιγμές σαν να ήμουν εκεί και να χαρώ τις ομορφιές της λατρεμένης μαγικής Κρήτης....Αχ! βρε αδερφή! Η τελευταία φωτο τόσο συγκινητική....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι όμορφες εικόνες Λιτσάκι! Και η τελευταία, υπέροχη, τόσο γεμάτη συναίσθημα!
    Να είστε πάντα καλά να περνάτε όμορφα!
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σου Λίτσα μου!
    Τόσο τέλειες εικόνες, τόσο όμορφες στιγμές!
    Και του χρόνου με υγεία!!!

    Αποτύπωσες τις ωραιότερες στιγμές τόσο όμορφα και δροσερά.
    Μας έδωσες το καλοκαίρι στην οθόνη!!

    Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχες εικόνες! Κλέψαμε λίγο από την ξεγνοιασιά των διακοπών σας. Τι τέλεια νερά..κι αυτή η εικόνα με το ταβερνάκι και το σκίαστρο από πάνω..μου θύμισε την ανακουφιστκή αίσθηση της δροσιάς και της θαλασσινής αύρας..Μας ταξίδεψες.. να είστε καλά και να περνάτε πάντα όμορφα. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να πω πως δεν ζήλεψα με τις όμορφες φωτογραφίες σας θα ήταν ψέμα! Αλλά χάρηκα τόσο πολύ που περάσατε ξένοιαστα και μας έδειξες και μας λίγο χαρά , θάλασσα και δροσιά! Καλώς ήρθες και πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απίθανες φωτογραφίες Λίτσα μου που μυρίζουν θάλασσα και καλοκαίρι αλλά μου ξύπνησαν και αναμνήσεις μιας και στην Αγία Πελαγία έμεινα 2 χρόνια συνεχόμενα λόγω που είχαμε αναλάβει τις ηλεκτρολογικές εργασίες σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής. 'Εκλαιγα όταν έφυγα αλλά ήταν εντελώς προσωρινή η μετακόμιση μας. Να είστε καλά να ζείτε πάντα τέτοιες όμορφες στιγμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. υπέροχες οι εικονες και οι διακοπες σας Λίτσα μου!! Αγαπημένη Κρήτη!! Και του χρόνου!!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχες φωτογραφίες όπως πάντα. Τι χρώματα έχεις αποτυπώσει στο φακό... Έχω την εντύπωση ότι το δεντράκι με τις φούσκες είναι passion fruit. Όταν ωριμάσουν οι καρποί, παίρνουν ένα κοραλλοκόκκινο χρώμα. Πολλά φιλιά από Κρήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτή η τελευταία φωτογραφία, όλα τα λεφτά! Καλώς επιστρέψατε Λίτσα μου και καλή προσαρμογή στην καθημεριινότητα...Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταπληκτικές οι φωτογραφίες σου από ένα πανέμορφο νησί!!!
    Χαίρομαι που περάσατε τόσο όμορφα, και του χρόνου!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχ τι μου έκανες πρωί- πρωί..... Η Κρήτη είναι η δεύτερη πατρίδα μου και το Ηράκλειο, δεύτερο σπίτι μου.... Έχω 3 χρόνια να πάω και μου έχει λείψει και μου έχουν λείψει όλοι πολύ!!! <3 Και του χρόνου κούκλα μου- υπέροχες φωτογραφίες όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα Λιτσάκι! Επίτηδες δεν μπήκα να σε διαβάσω τη μέρα που ανέβασες την ανάρτηση γιατί είχα τρέξιμο. Για να δω τις φωτογραφίες σου θέλω πάντα να έχω συντροφιά το καφεδάκι μου και να είμαι άνετη, είναι η ώρα της απόλαυσης. Και τί απόλαυση πραγματικά Λιτσάκι! Γέμισαν τα ματάκια μου χρώματα, ένιωσα τη χαρά σας και τη χαλάρωσή σας... Μόνο μια ευχή θα σου αφήσω, του χρόνου να μείνετε περισσότερες μέρες!

    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καταπληκτικές φωτογραφίες! σε μαγεύουν και σε ταξιδεύουν! μαρτυρούν ξεκούραση και χαλάρωση! ελπίζω αυτή να ήταν μόνο η αρχή για τις διακοπές σας και να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες μέρες και άλλες τέτοιες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η Κρήτη είναι ένας τόπος μαγικός, θαρρείς πώς είναι μιαν άλλη Ελλάδα....! Και αυτό κατάφερες ν' αποτυπώσεις με τις πραγματικά υπέροχες φωτογραφίες σου! Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, Λίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. θα χαρώ να γίνεις μέλος στο blog μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι όμορφες εικόνες! Εστω και αν είναι λίγες οι μέρες των διακοπών, η αλλαγή κάνει καλό! Φιλιά πολλά! Julie (αν και στο fb σου'ρχομαι με το ονοματεπώνυμό μου, εδώ προτιμώ να υπογράφω όπως ξεκίνησα!!! :P )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η Κρήτη έχει κάτι άλλο. Μια ενέργεια μοναδική που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες σου! Χαίρομαι που πέρασες καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!