Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Οι ξεχωριστές μας διακοπές

Θυμάμαι καλά την πρώτη φορά που βρέθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν η πόλη που επιλέξαμε για την πενταήμερη εκδρομή μας πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια. Τότε δεν περνούσε καν από το μυαλό μου ότι, όχι μόνο θα ξανάρθω, αλλά ότι θα γίνει και μια απ΄τις πατρίδες μου. Συχνά περνάω έξω από το ξενοδοχείο, στο οποίο μέναμε με τους συμμαθητές μου και το οποίο διατηρεί το ίδιο όνομα. Και κάθε φορά η εικόνα του με γεμίζει με ατελείωτες αναμνήσεις ξεγνοιασιάς, γέλιου και τρέλας!

Τώρα όμως, "χτίζω" στο Ηράκλειο νέες αναμνήσεις. Αναμνήσεις με τον άνθρωπό μου και τα παιδιά μου!
Αυτοί οι δύο μικροί τύποι λοιπόν, πριν μια εβδομάδα βγήκαν από την εξώπορτα, σέρνοντας ξωπίσω τις βαλίτσες τους και δεν τους σταματούσε τίποτα και κανείς.


Ανυπόμονοι κάθισαν στο αεροπλάνο κι εκτασιασμένοι κοίταζαν έξω από το παράθυρο.
Φέτος για πρώτη φορά είχε ο καθένας τη θέση του κι αυτό διευκόλυνε πολύ τα πράγματα.


Εγώ πάλι, ενθουσιάζομαι πάντα όταν κοιτάζω τα νησιά του Αιγαίου από ψηλά. Σαν να βλέπω τον χάρτη σε άλλη κλίμακα, μαντεύω κάθε φορά τα νησιά. Τα βρίσκω τόσο όμορφα από ψηλά - πόσο μάλλον από κοντά!

Δεσποτικό, Αντίπαρος, Πάρος, Νάξος                                                            Πάνω: Γυάρος - Κάτω: Σύρος
Θηρασία και Σαντορίνη

Στο σπίτι θαύμασα και πάλι τα φροντισμένα λουλούδια της πεθεράς μου. Τα αγαπάει κι αυτά της το ανταποδίδουν. Φυτεμένα στα πιθάρια που τόσο μ' αρέσουν, είναι ζωηρά και ολοζώντανα. Ένα και μόνο μικρό χάδι στους φουντωτούς βασιλικούς είναι αρκετό για να μοσχομυρίσει η μικρή αυλίτσα στην πίσω μεριά του σπιτιού.



Η πεθερά μου η Ελευθερία, λίγο πριν τα 80 της, δεν ξεχνά ποτέ να ομορφύνει την κουζίνα της και το σαλόνι της με μικρά λουλούδια στο βάζο. Κομμένα από τις γλάστρες, τους αγρούς ή τα δέντρα, στολίζουν τα βάζα της. Έχω δει στα βάζα της ακόμη και κολοκυθανθούς!

Το πρωί της επόμενης ημέρας μάς περίμενε ο καφές μας, ψημένος από τα χέρια της στο ξεχωριστό της καμινέτο. Δεν έπινα ελληνικό καφέ και η πεθερά μου κατάφερε να με κάνει να τον αγαπήσω. Συνοδευόμενος από καλτσούνια, λαδοκούλουρα, κρητική γραβιέρα και τις ιστορίες του πεθερού μου, είναι από τους καλύτερους που έχω πιει ποτέ μου! 


Οι φετινές μας διακοπές κράτησαν λίγο, πολύ λίγο, μα ήταν από τις καλύτερες! 
Έξι ημέρες γεμάτες φροντίδα απ' όλους. Φροντίδα να μην πεινάσουμε, μη διψάσουμε, μην μείνουμε άυπνοι αλλά και να ξεκουραστούμε.
Οι βόλτες μας περιορίστηκαν στις γύρω περιοχές, μιας και ο χρόνος ήταν περιορισμένος.
Και παρόλο που έχω δει τα μέρη πολλές φορές, είναι σαν ν' ανακαλύπτω κάθε φορά και κάτι καινούριο, κάτι που μου είχε διαφύγει. Μυρίζω στον αέρα νέες μυρωδιές, γνωρίζω κάποιο νέο φυτό, αντικρίζω νέες εικόνες, γεύομαι νέες γεύσεις, δίχως ν' απογοητεύομαι ποτέ. Αυτή νομίζω είναι η δύναμη της Κρήτης, τουλάχιστον η δύναμη που ασκεί επάνω μου... Σ' εμένα που βαριέμαι πολύ εύκολα τα ίδια και τα ίδια!

Άγιος Νικόλαος

Στις βόλτες μας εντόπισα νέα ή ανακαινισμένα μαγαζιά, τα οποία με εντυπωσίασαν. Διακοσμημένα με μεράκι και με ιδέες ξεχωριστές, πρωτότυπες, πολύχρωμες και δροσερές.

Ταβέρνα Avli - Χερσόνησος
"Ήθελα να 'μουνα χοχλιός, να 'ρθω στη γειτονιά σου, να γράψω με το σάλιο μου, στους τοίχους τ' όνομά σου"

Αυτό όμως που χαρακτήρισε τις διακοπές μας, ήταν ότι φέτος ήταν αφιερωμένες πέρα για πέρα στα παιδιά. Από την πρώτη μέρα τα ανέλαβαν τα ξαδέρφια τους και σχεδόν τους χάσαμε. 
Το έκανε ακόμη πιο εύκολο το γεγονός ότι μέναμε όλοι πολύ κοντά. Υπήρχαν στιγμές που δεν ήξερα που βρίσκονταν, μα δεν ανησυχούσα. Ήταν σίγουρα σε καλά χέρια.
Σε χέρια αγορίστικα που τους μάθαιναν κυνηγητό, κρυφτό, αγώνες, κολύμπι.


Τα πέντε μεγάλα τους πρώτα ξαδέρφια

Και σε κοριτσίστικα που τους μάθαιναν να είναι ευγενικοί, υπομονετικοί και τρυφεροί.

Οι ξαδέρφες τους, τα μοναδικά μας κορίτσια

Δεν έπαιξαν ούτε μια στιγμή με παιχνίδια. Τους φόρτωναν οι μεγαλύτεροι στους ώμους τους και κάνανε αγώνες δρόμου. Παίζανε με το skateboard, το οποίο ο Φαίδωνας με τις οδηγίες του ξαδέρφου του, έμαθε να το χειρίζεται μέσα σε μια μέρα. Έπαιζαν με μπαλόνια νερού, με τον Marley - τον σκύλο των παιδιών, αλλά καθόλου με τα παιχνίδια τους. Ξυπόλυτοι και λερωμένοι, κυκλοφορούσαν παντού. Μέσα σε μια βδομάδα, μεγάλωσαν κατά δυο μήνες - όπως είπε κι ο Ανδρέας. 
Απολάμβαναν τα φιλιά, τις αγκαλιές, τα γλυκόλογα και όλων των λογιών τα γλυκά που τους έδιναν. Κι εμείς αφεθήκαμε να τους αφήσουμε ελεύθερους, ώστε να τα χορτάσουν όλα και με το παραπάνω!

Ο Marley δέχεται τα χάδια του Ορφέα

Μα το πιο αγαπημένο τους σπορ ήταν η θάλασσα, το παιχνίδι με τα κύματα και την άμμο, η κατασκευή των κάστρων. Έτρεχαν πάνω-κάτω σαν τους παλαβούς, ακούραστοι.
Το δικό μου αγαπημένο σπορ, ήταν να τους χαζεύω από μακριά και να τους φωτογραφίζω, έχοντας την πολυτέλεια ν' αράξω στην ξαπλώστρα μου. Μια πολυτέλεια που δεν την έχω όταν είμαστε μόνοι.

Αγκαλιά με το αντηλιακό προσώπου του Korres, ένα από τα προϊόντα που κέρδισα σε διαγωνισμό της αγαπημένης Γιώτας-Lolipop, από το Pharmakeio -Online.  Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρεθούμε φέτος στα Χανιά με το Γιωτάκι...

Η καλύτερή μας βραδιά ήταν αυτή που περάσαμε με τ' ανίψια μας. Αποφασίσαμε με τον Ανδρέα να βγούμε όλοι μαζί έξω και να κάνουμε μια βόλτα στο κέντρο. Φυσούσε πολύ και τα παιδιά πρότειναν να τολμήσουμε μια βόλτα στον Κούλε και το αποτέλεσμα ήταν να γίνουμε μούσκεμα από τα τεράστια κύματα. Γίναμε ένα με τα παιδιά, τρέχοντας, τσιρίζοντας και γελώντας σχεδόν υστερικά. Παρά το μουσκίδι, δεν πτοηθήκαμε και καταλήξαμε στην πλατεία να γευόμαστε άλλοι πιτόγυρα και άλλοι παγωμένο γιαούρτι - νέα μόδα που δοκίμασα για πρώτη φορά και μ' ενθουσίασε, αφού έριξα από πάνω την "Άρτα και τα Γιάννενα"...

Όλοι μαζί, εκτός από δύο ξαδέρφια

Και κάπως έτσι το μικρό μας διάλειμμα έφτασε στο τέλος του κι ήρθε η μέρα της επιστροφής.
Οι αγκαλιές ήταν σφιχτές και παρατεταμένες, τα φιλιά σβουριχτά, τα χαμόγελα μαγκωμένα και το σφίξιμο στην καρδιά μόνιμο, κυρίως τη στιγμή που αποχαιρετούσαμε την γιαγιά και τον παππού.



Η ημέρα της επιστροφής μας στη Θεσσαλονίκη συνοδεύτηκε από μια μόνιμη βροχή και 25 βαθμούς μες στην καρδιά του καλοκαιριού. Τίποτα δε θύμιζε τον λαμπερό ήλιο των προηγούμενων ημερών και η αλήθεια είναι ότι μελαγχολήσαμε για λίγο...
Έβγαλα από τη βαλίτσα τους μικρούς θησαυρούς που κουβάλησα και στόλισα το τραπέζι. Ένα κοράλλι που πάντα ήθελα κι ένα μεγάλο κοχύλι, στο οποίο χώρεσα και άναψα ένα ρεσώ.
Γυρίσαμε όμως φορτωμένοι και με πολλές όμορφες αναμνήσεις και δυο μικρά αγόρια χορτασμένα από αλάτι, ήλιο, παιχνίδι κι αγάπη. Δυο αγόρια που ξεπετάχτηκαν μέσα σε μια εβδομάδα...


Καλές διακοπές αγαπημένοι μου φίλοι, εύχομαι να τις απολαύσετε και να τις ρουφήξετε μέχρι το μεδούλι!
Σας φιλώ

Υ.Γ. όλους εσάς τους αγαπημένους εκεί στην Κρήτη, σας ευχαριστούμε για την υπέροχη εβδομάδα!


Litsa

Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

24 σχόλια:

  1. Γέμισε η οθόνη με όμορφες εικόνες, αναμνήσεις και ελληνικό καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Λιτσάκι. Κατάφερες και με συγκίνησες... όχι εσύ δηλαδή, οι αγκαλιές στις τελευταίες φωτογραφίες... αυτές οι αγκαλιές που δεν λένε λογια αλλά κρύβουν πολλά!!! Τα παιδιά, Θέε μου, πόσο το απόλαυσαν... σκέιτμπορτν και τρελές βολτες με τα ξαδέρφια τους... μπράβο πάντως παρόλο που είναι πολύ μεγαλύτερα (καλέ και όλα τόσο όμορφα!) που αγκάλιασαν τα μικρότερα ξαδέρφια τους! Οσο για την πεθερά και το μεράκι της... δεν ξέρεις τι λένε... η νύφη την πεθερά θα μοιάσει,χιχι!!! Πάντως οι αναρτήσεις η δικιά σου και της γλυφειτζουροοικογένειας φέτος θα μπορούσαν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμό για την διαφήμιση της Κρήτης. Μπράβο Λιτσάκι, μας γέμισες χρώμα και ομορφιά! Κρίμα που οι διακοπές σασ ήταν λίγες... αλλά καλές!!! Σε φιλώ!!! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπέροχες οι διακοπές και υπέροχες οι εικόνες!! Αυτό με τα ξαδέρφια τι ωραία κατάσταση!! Οι μεγάλοι να φροντίζουν τους μικρούς!! Και η μαμά να χαλαρώνει λιγάκι επιτέλους..χεχε!! πολλά φιλιά Λιτσάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τις φωτογραφίες σας φαίνεται ότι περάσατε υπέροχα!! Πάντα τέτοια.. Η Κρήτη είναι όντως μαγική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένη μου frauLitsa με ταξίδεψες από την άλλη μεριά του νησιού , με συγκίνησες με την φωτογραφία του παππού και της γιαγιάς ,σχεδόν μύρισα τον βασιλικό από τις γλάστρες σας και έχω να σου πω πως η Κρήτη σου πάει πολύ!!!!!

    Υ.Γ.(1) Πως το έλεγε εκείνο το τραγούδι: δεν μπορεί, δεν μπορεί, κάπου θα συναντηθούμε
    Υ.Γ.(2) Μήπως να ζητήσουμε ποσοστά από την Περιφέρεια;
    Υ.Γ.(3) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ για την αναφορά και ελπίζω να το χάρηκες το δωράκι σου.
    Υ.Γ.(4) Σας αγαπώ πολύ εσάς τις δύο αδελφούλες <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου εφτιαξες τη μερα με τόσο ωραίες εικόνες!!!Έπιασα τον εαυτό μου να χαμογελάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ωραία!Μπράβο Λιτσάκι,λίγες αλλά ουσιαστικές διακοπές. Την Κρήτη κι ό,τι εκείνη συνεπάγεται, την απολαμβάνω κάθε χρόνο και ξέρω πολύ καλά όσα λες. Τα παιδιά όταν έχουν παρέα και την φύση κοντά τους, δεν χρειάζονται κανένα παιχνίδι. Είμαστε τυχεροί όσοι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι τέτοιο στα παιδιά μας. Φιλιά πολλά και του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λιτσά μου,
    δεν ήξερα ότι ήρθες. Ήθελα πολύ να σας έβλεπα.
    Πραγματικά όμως ξέρω τι είναι μόνο μια εβδομάδα στη Κρήτη, δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα :)
    Χαίρομαι που περάσατε τόσο όμορφα!
    Το ότι δεν βρεθήκαμε είναι ένας καλός λόγος να ξανά έρθετε :) και τώρα πια θα είναι υπόσχεση ότι θα βρεθούμε!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ μωρέ αδερφή, τι ωραίες εικόνες.Τι όμορφες αναμνήσεις.Μπορεί να είστε μακριά μα σαν βρίσκεστε γεμίζετε ανθρπωπους και αγκαλιές και φιλιά.Τι όμορφα τα παιδιά και πόσο πολύ μεγάλωσαν.Αντρες και γυναίκες πια...Αντε σύντομα να ξαναπάτε, με το καλό.Ταξίδεψα μαζί σας.Η Κρήτη σου πάει τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια εβδομάδα μονο αλλά οι αναμνήσεις θα διαρκέσουν μια ζωή και αυτό έχει σημασία! εύχομαι και η ξεκούραση που μαζέψατε εκεί να διαρκέσει πολύ! ξετρελάθηκα για άλλη μια φορά με τις φώτο σου! με τα τοπία, τα παιδιά, την θάλασσα! τέλεια ιδέα τα βεσπάκια στο μαγαζί για κάθισμα, τέλειες οι φώτο που φαίνονται τα παιδιά μέσα απο τα γυαλιά σου, τέλεια νύχια!

    Να στε πάντα καλά FrauLitsaki μου και εύχομαι να έχετε και άλλες διακοπές μέσα στον αύγουστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγάπη μόνο <3
    Υπέροχες εικόνες! Να είστε πάντα καλά και να περνάτε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τί ωραίες εικόνες!
    Έχω περάσει από τις ωραιότερες διακοπές μου στον Άγιο Νικόλαο, που ζει ο αγαπημένος μου θείος!!

    Να είστε καλά και να δημιουργείτε πάντα γλυκές αναμνήσεις! :)

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. axxx ti uperoxes photografies...kai ti omorfo keimeno!!sugkini8ika..!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΥΛΙΔΟΥ24 Ιουλίου 2013 στις 1:43 μ.μ.

    ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ...ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ!!!!!
    ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΝΗΣΙ...ΥΠΕΡΟΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΩ...ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΩΡΑΙΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΚΕΙ...ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΜΕ...ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ...ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ...Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΡΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ...ΜΟΝΟ ΤΟΥ..!!!

    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΥ ΛΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ..ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΣΟ ΟΟΡΦΑ ΕΚΕΙ.!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραίες εικόνες! Τις ευχαριστήθηκα σαν να πήγα εγώ διακοπές! Να σας ζήσουν τα παιδιά, είναι αγγελούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπάμε Κρήτηη <3
    Με αυτή την ανάρτηση με έφερες ένα βήμα πιο κοντά στην οικογένειά μου.
    Δε βλέπω την ώρα για να πάρω και να δώσω τέτοιες αγκαλιές όλο αγάπη!
    Φιλιά πολλάαα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάντα τέτοια και ακόμα καλύτερα νά' χετε!
    Κατάφερες να με ταξιδέψεις κι εμένα μέσα από τις φωτογραφίες σου και πολύ το χάρηκα μια και δεν προβλέπονται διακοπές για μας φέτος :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αχ, τι ωραία! Οι εικόνες σου είναι πάντα..όμορφες, με συναίσθημα! Να είστε καλά να ξαναπάτε! Οι τελευταίες με τους αποχωρισμούς είναι..συγκινητικές μωρέ..
    Φιλιά από Νάξο (κι εγώ διακοπεύω..χεχεχε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι καλα να εχουν τοσα μεγαλα ξαδερφια τα μικρα σας. Εμενα 3 εχει η μικρη μου εκει που παραθεριζει με τα πεθερικα μου και καθε Σαββατοκυριακο που παμε, δεν χορταινω να τα βλεπω να τρεχουν και να παιζουν :)
    Να περνατε παντα τοσο υπεροχα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχες καλοκαιρινές εικόνες! Περάσατε αξέχαστα και γεμίσατε μπαταρίες ! Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Περιμένεις με λαχτάρα τόσο καιρό πριν αυτήν τη συνάντηση, νιώθεις ως το μεδούλι την ανατριχίλα της γλυκειάς προσμονής της ένωσης με τις ρίζες σου, ζεις έντονα κάθε λεπτό μαζί τους σαν να είναι το τελευταίο...και μετά, έρχεται η ώρα του αποχωρισμού, παλάμες ανοιχτές, χέρια γροθιές, παλάμες ανοιχτές, για να σε σφίξουν δυνατά και να μη σ' αφήσουν να φύγεις, χέρια γροθιές, σαν φύγεις, για να κρατήσουν μέσα τους λίγο από εσένα, πριν εξαφανιστείς. Όμορφα περάσατε. ...Να σας ζήσει και η μικρή από την Κέρκυρα, γερή και καλότυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λίτσα,καλησπέρα,κ καλό χειμώνα τωρα πια.
    Χαίρομαι που περάσατε τόσο όμορφα στην υπέροχη Κρήτη μας.Βέβαια για μας εδώ στα Χανιά οι διακοπές θα συνεχιστούν κ μες τον Οκτώβριο.Κάναμε κ μεις διακοπές ενα 15μερο στο πανεμορφο Λουξεμβούργο αλλά μόλις γυρίσαμε στα Χανιά κ χτες τρώγαμε το ψαράκι μας στο ρομαντικο μας λιμάνι,είπαμε πως ειναι η πιο όμορφη γωνιά της γης.
    Να είστε γεροί κ του χρόνου ,να κάνετε αμέτρητες όμορφες διακοπές κ να χαίρεστε τα αγοράκια σας.
    Και γω 2 εγγόνια αγοράκια εχω 8 κ 4,5 που τα λατρεύω αλλά ζουν εκτός Ελλαδας.
    Φιλικά.Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λίτσα,καλησπέρα,κ καλό χειμώνα τωρα πια.
    Χαίρομαι που περάσατε τόσο όμορφα στην υπέροχη Κρήτη μας.Βέβαια για μας εδώ στα Χανιά οι διακοπές θα συνεχιστούν κ μες τον Οκτώβριο.Κάναμε κ μεις διακοπές ενα 15μερο στο πανεμορφο Λουξεμβούργο αλλά μόλις γυρίσαμε στα Χανιά κ χτες τρώγαμε το ψαράκι μας στο ρομαντικο μας λιμάνι,είπαμε πως ειναι η πιο όμορφη γωνιά της γης.
    Να είστε γεροί κ του χρόνου ,να κάνετε αμέτρητες όμορφες διακοπές κ να χαίρεστε τα αγοράκια σας.
    Και γω 2 εγγόνια αγοράκια εχω 8 κ 4,5 που τα λατρεύω αλλά ζουν εκτός Ελλαδας.
    Φιλικά.Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!