Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Πρωινό με pancakes

Την Κυριακή ξύπνησα νωρίς και αποφάσισα να το εκμεταλλευτώ. Στο σπίτι επικρατούσε μια σπάνια ησυχία κι εγώ μπήκα αμέσως στην κουζίνα. Έβαλα την μουσική να παίζει σιγανά, έφτιαξα ένα καφεδάκι και μπλέχτηκα με τ' αλεύρια και τις κουτάλες. 'Ηθελα να φτιάξω ένα περιποιημένο πρωινό στους άντρες μου και σκέφτηκα ότι θα χαιρόντουσαν πολύ με τα pancakes. 
Δεν είχα φτιάξει ποτέ πριν. Έχω πειραματιστεί με κρέπες και βάφλες, αλλά ποτέ με pancakes. Τελικά είναι πολύ εύκολα, γίνονται στο λεπτό και αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι ότι μπορείς να παίξεις με το μέγεθός τους. Εγώ για παράδειγμα, τα έφτιαξα πολύ μικρά, έτσι ώστε να μπορούν να φαγωθούν εύκολα από τα παιδιά!
Έστρωσα σιγά σιγά το τραπέζι, έβρασα τ' αυγουλάκια - και είχα έτσι την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τις πανέμορφες θήκες αυγών της Princess , ξετρύπωσα όλες τις αγαπημένες μαρμελάδες και για το τέλος αφήσαμε τους χυμούς. Αυτούς τους έστυψε ο Ανδρέας. Μάλιστα ο δικός μου είχε μέσα και γκρέιπ φρουτ. Πικρός αλλά μ' αρέσει! 


Μετά από καμιά ώρα άρχισαν να καταφθάνουν ένας ένας και έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό για το έτοιμο πρωινό γεύμα!


Το δικό μου πιάτο απόλυτα υγιεινό ε; Με φρούτα, μέλι και χυμό από γκρέιπ φρουτ.
Ακόμη και τα pancakes είναι φτιαγμένα με καστανή ζάχαρη.


Κι επειδή μου άρεσαν πολύ και είναι μια καλή λύση για πρωινό, σας δίνω παρακάτω τη συνταγή να τα δοκιμάσετε κι εσείς το Σαββατοκύριακο!


Υλικά:
130 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2-3 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
μισό κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
2 πρέζες αλάτι
λίγο ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
200 ml ξινόγαλο (εγώ δεν είχα και έβαλα γάλα)

Απλά τα πράγματα. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλείφουμε ένα τηγανάκι με λίγο λάδι (ή βούτυρο) και ρίχνουμε κάθε φορά με μια μεγάλη κουτάλα λίγο από το μείγμα (εξαρτάται πόσο μεγάλα θέλουμε τα pancakes). Μόλις χρυσίσει, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Κάθε τόσο αλείφουμε το τηγάνι με λάδι και ρίχνουμε μια κουταλιά από το μείγμα.

Tips: 
  • Είναι σχετικά άγλυκα, μπορείτε όμως να δοκιμάσετε λίγο το μείγμα πριν το ψήσετε και να προσθέσετε ζάχαρη.
  • Εξαιτίας του λεμονιού είναι ελαφρώς ξινά, οπότε αν αυτό δεν σας αρέσει, μην βάλετε λεμόνι.
  • Το ξινόγαλο τα κάνει αφράτα αλλά γίνονται μια χαρά και με το γάλα.
  • Εγώ στο μισό μείγμα έριξα  λίγο παπαρουνόσπορο που μας αρέσει.
Και τώρα πείτε μου, μετά από το πιάτο που σας έδειξα, πως βρέθηκα εγώ με δύο μαχαίρια αλειμμένα με nutella; 
Τς τς τς περίεργα πράγματα συμβαίνουν...


Κατά τ' άλλα η μέρα ήταν όμορφη. Όχι πολύ ζεστή αλλά φωτεινή! Βγήκα στο μπαλκόνι να δω τι κάνουν τα παρατημένα μου λουλουδάκια και τα βρήκα ανθισμένα! Διψούν για νερό αλλά ανθίζουν τα καημένα... 



Πλέον ανυπομονώ να έρθει η άνοιξη. Μ΄έχουν κουράσει απίστευτα το τζάκι, τα ξύλα, η σκόνη, η στάχτη, η κάπνα, η μυρωδιά, όλα με έχουν αγανακτήσει. Έχει χάσει την αίγλη του το τζάκι κι έχει μετατραπεί σε καταναγκαστικό έργο...


Αλλά τέρμα η γκρίνια.
Σας φιλώ και σας εύχομαι από τώρα καλό Σαββατοκύριακο με απολαυστικά και νόστιμα πρωινά!
Καλές βόλτες!

Litsa


Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

21 σχόλια:

  1. Πρωινή καλημέρα Λιτσάκι μου. Φιλάκια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίτσα μου πόσο σε καταλαβαίνω.
    Δεν πήρες εσύ τη Nutella, αλλά η Nutella ήρθε στο πιάτο σου με το ζόρι...

    Όταν είδα τις φωτογραφίες από τα pan cakes διέκρινα μαύρα σποράκια. Και μετά διάβασα για τον παπαρουνόσπορο στη συνταγή. Ωραία προσθήκη και δίνει μια ξεχωριστή υφή στα ζυμαράκια σου.

    Όμορφο και ξεχωριστό πρωινό για μια αγαπημένη οικογένεια! Μπράβο σου που το ετοίμασες!

    Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Λιτσάκι μου γλυκό! Πόσο χαίρομαι που οι θηκούλες των αυγών στολίζουν τα κυριακάτικα πρωινά σας! Μου έδωσες μεγάλη χαρά και σ' ευχαριστώ! Το πρωινό σας είναι τόσο όμορφο και οικογενειακό και γεμάτο ζεστασιά και αγάπη!
    Τα λουλούδια σου για άλλη μια φορά είναι υπέροχα! Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω αλλά σε έχω συνδέσει με ζουμπούλια και νάρκισους! Τα φυτάκια σου τα κάνεις να δείχνουν τόσο ξεχωριστά και αυτά σε ανταμείβουν με την αγάπη που τους δείχνεις!
    Πρώτη φορά κι εγώ στα χρονικά που θέλω επιτέλους να έρθει η άνοιξη! Κάθε τόσο βγαίνω στο μπαλκόνι να δω τι κάνουν τα φυτούδια μου και περιμένω να καλυτερέψει ο καιρός για να τα δω όλα ανθισμένα! Σε φιλώ καλό μου κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Λιτσάκι.Την συνταγή την κρατάω και θα την φτιάξω σίγουρα.Εμείς κάτι τέτοια τα τρώμε και για βραδινό!!!Το ξινόγαλο αν δεν έχεις, μπορείς να το φτιάξεις αν ρίξεις μια κουταλιά ξύδι σε μια κούπα γάλα(το αφήνεις 5 λεπτά και το χρησιμοποιείς).Το έχω δοκιμάσει σε κεκάκια και πραγματικά κάνει την διαφορά!!
    Οι βολβοί σου είναι όνειρο!Οι δικοί μου το παλεύουν μέρα με την μέρα ν'ανθίσουν!
    Η άνοιξη πλησιάζει,γιούπι!!!Και εγώ βαρέθηκα και το τζάκι και την στάχτη και όλα τα χειμωνιάτικα...Σε καταλαβαίνω απόλυτα!!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ...pancakes!Ειναι το κλασσικό σαββατιατικο πρωινό μας, εχω μια πιο απλή συνταγή και την εχω κάνει τόσες φορες που πια την ξερω απ'εξω. Κι εγώ βαρέθηκα το χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ θα ενθουσιαζόμουν με τέτοιο πρωινό Λιτσάκι!!
    Φαίνονται πραγματικά πολύ εύκολα και το καλό τους είναι ότι τα συνδυάζεις με ότι θέλεις!
    Τώρα για τη nutella τι να σου πω... μάλλον σε σαμποτάρανε οι άντρες σου και έβαλαν τα μαχαίρια επίτηδες στο πιάτο!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α την παλιονουτελα που ηρθε και μπαστακωθηκε με το ετσι θελω στο υγιεινο πιατο σου! :D :D Λοιπόν, pancakes κι εγω δεν εχω φτιαξει ποτέ κ τωρα μου το θυμισες. Θα μπει στα to do κ αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χθες το βραδυ σκεφτομουν το ιδιο. Εμενα μου αρεσει πολυ ο χειμωνας και συνηθως δεν βιαζομαι καθολου να φυγει. Αλλα το αναμα της σομπας με κουρασε λιγακι. Και χθες το βραδυ που γυρισαμε και κοιμησα πανω τη μικρη, κατεβηκα να αναψω τη σομπα και σκεφτηκα ακριβως αυτο... ποτε θα ερθει η ανοιξη!

    Τηγανιτες εχω να φαω χρονια. Θυμαμαι μικρη μας εκανε μια αμερικανα , φιλη της μαμας μου με marple σιροπι και τις λατρευα :):)
    Καλη ιδεα, ισως κανω κι εγω το Σ-Κ!!

    Να περασετε ενα ομορφο Σαββατοκυριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Λίτσα με τα ωραία σου! Εγώ πάντως αν ξυπνούσα Κυριακή πρωί και επικρατούσε μία σπάνια ησυχία, θα το εκμεταλλευόμουν και θα γύριζα πλευρό :) Θα προτιμούσα να ανακατευτώ με τα παπλώματα αντί με τα αλεύρια :) Δεν το 'χω το κουζινικό ρε παιδί μου, δεν το 'χω. Κάνω φιλότιμες προσπάθειες και πιστεύω πως η συνεχής παρέα που κάνω μαζί σας στο τέλος θα με κάνει να την αγαπήσω τη μαγειρική/ ζαχαροπλαστική. Μέχρι στιγμής το κάνω από ανάγκη :)

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό με το τζάκι το έλεγα κι εγώ πριν από λίγο σε μια γειτόνισσά μου! Βαρέθηκα να ξεσκονίζω! Αλλά τι να κάνουμε! Τα λουλουδάκια σου μεγάλωσαν πολύ! Οι δικοί μου βολβοί δεν άνθισαν ακόμη! Το πρωινό τέλειο , το ίδιο και οι φώτο. Την συνταγή θα την δοκιμάσω γιατί τα δικά μου τις τρώνε πάρα πολύ συχνά τις τηγανίτες! Μου αρέσει που έχουν καστανή ζάχαρη.
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λατρεύω τις φωτογραφίες σου, πρέπει οπωσδήποτε να μου κάνεις μαθήματα!
    Happy Valentine's day!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλειο το πρωινό! Τους περιποιηθηκες τους αγαπημένους σου και με το παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι όμορφο πρωινό βρε Λίτσα και μπράβο σου που δεν συνέχισες και εσύ τον ύπνο σου μιας και κοιμόντουσαν οι υπόλοιποι:) Και εγώ σαν τη φίλη Ασπασία....θα γύριζα πλευρό:)
    Τα παιδιά μου αγαπάνε περισσότερο τα pancakes από τις κρέπες γιατί είναι πιό αφράτα και μαλακά. Η συνταγή που εχω ειναι διαφορετική, με bakin, αλλά θα δοκιμάσω και τη δική σου.
    Πολύ καλό το tip με καστανή ζάχαρη και παπαρουνόσπορο!!!
    Να έχεις μια σούπερ αγαπησιάρικη ημέρα τσαχπινοΛιτσάκι!!! Αχ τι λιχουδιές θα ετοιμάσεις στον Αντρέα σου σήμερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπεροχο πρωινό και καταπληκτικές φωτό! Αχ αυτά τα πρωινά...πόσο ωραίο να περιποιείσαι και να σε περιποιούνται! Διαβάζω πολύ καιρο το μπλογκ σου, καλή συνέχεια σε όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έφτιαξες μια συναγή που την ψάχνω καιρό και τώρα με τις οδηγίες σου θα δοκιμάσω να την φτιάξω! Καλή σου μέρα με πολλή αγάπη! Α! Τα λουλουδάκια σου φαίνονται πολύ όμορφα!Μου αρέσουν οι που γλάστρες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ενα τελειο πρωινο!!εχω φτιαξει pan cakes και ειναι πολυ ωραια!!οταν θα μπορει να φαει κ η μικρη μου θα κανω τετοια πρωινα να καθομαστε ολοι μαζι!!!!με το τζακι οσο μάρεσει να το βλεπω,αυτη η καπνα και η σκονη μου σπαει τα νευρα!!!!δεν θα ερθει ομως η ανοιξη;θα ερθει,κοντα ειναι!!!φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τέλειο Κυριακάτικο πρωινό και τέλεια pancakes...Θα τα δοκιμάσουμε άμεσα παρακαλώ...όμορφες εικόνες και τα λουλούδια και τα σερβίτσια...χαρούμενα κι ανοιξιάτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπώ πολύ pancakes!!
    τα φτιάχνω αρκετά συχνά..θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή!
    φιλάκιαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λίτσα τέτοιες αναρτήσεις ανεβάζεις τα πρωινά και μας καταστρέφεις... Το χεις πολύ με τη μαγειρική!
    Εγώ pancakes δεν έχω φτιάξει, μόλις αγόρασα βαφλιέρα και της δίνω και καταλαβαίνει! Αλλά θα τα δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ποσο τελειο ειναι το γουστο σου!Και ποσο υπεροχο θα ειναι σιγουρα το σπιτι σου!!!Μπραβο, ειναι ολα καταπληκτικα!Και χαιρομαι απιστευτα που εισαι στη Θεσσαλονικη-οπως εγω- γιατι τρελαινομαι για shabby chic και καποια στιγμη θα χρειαστω τη συμβουλη σου!Καλη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κοίτα να δεις τώρα! Θυμόμουν ότι είχες δώσει κάποια στιγμή συνταγή για pancakes, έψαξα και τη βρήκα. Και έρχομαι τώρα να σχολιάσω και να σου πω πώς τις έφτιαξα εύκολα και έγιναν τέλειες και ελαφριές! Και βλέπω ότι τότε (όταν είχες γράψει την ανάρτηση) δεν είχα αφήσει σχόλιο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!