Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Χωριάτικο γεμιστό ψωμί

Φέτος επέστρεψα δυναμικά στην κουζίνα μου. 
Μετά το καλοκαιρινό ραχάτι, όπου μαγείρευε κυρίως η μαμά μου και αφού δεν έφτιαξα για δύο μήνες ούτε ένα τόσο δα γλυκάκι, αποφάσισα να επιστρέψω δυναμικά και με περισσότερη φαντασία. Γιατί ναι μεν - όπως έχετε καταλάβει - λατρεύω να φτιάχνω γλυκά, η μαγειρική όμως δεν μ' ενθουσιάζει καθόλου. Από την άλλη τα παιδιά μεγαλώνουν και θέλουν περισσότερη ποικιλία, χώρια που βαριούνται τα ίδια και τα ίδια - τα μακαρόνια εξαιρούνται φυσικά!
Πήρα λοιπόν την απόφαση να ξεσκονίσω όλες μου τις συνταγές, τους τσελεμεντέδες, το διαδίκτυο και ό,τι άλλο υπάρχει, ώστε να δοκιμάσω πολλές και νέες γεύσεις στο φαγητό. Σκέφτομαι μάλιστα να δοκιμάσω τις περισσότερες συνταγές από το βιβλίο του Jamie Oliver κι ας μην έχω το δικό του συνεργείο καθαρισμού, να γυαλίσει μετά την κουζίνα μου...
Βέβαια η μεγαλύτερή μου σπαζοκεφαλιά είναι τα σνακ των παιδιών, γιατί όσες ιδέες κι αν κατεβάζω, κάποια πράγματα αρνούνται πεισματικά να τα φάνε και ειδικά ο μικρός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκαρφίζομαι και να δοκιμάζω πολλά και διαφορετικά σνακ.
Όταν λοιπόν, διαβάζοντας ένα ξένο περιοδικό, έπεσα στην παρακάτω ιδέα, τη δοκίμασα δίχως δεύτερη σκέψη.
Δεν ακολούθησα τη συνταγή του περιοδικού, πήρα απλώς την κεντρική ιδέα και την προσάρμοσα στα γούστα μας. Και ποια είναι η κεντρική ιδέα;
Ένα καρβελάκι χωριάτικο ψωμί, το οποίο μεταμορφώνεται σε ένα απολαυστικό πρωινό ή ακόμη και βραδινό μεζέ.


Αγόρασα λοιπόν ένα καρβελάκι και του χάραξα με ένα μαχαίρι κάθετες και οριζόντιες λωρίδες, σχηματίζοντας έτσι μικρά τετράγωνα (προσοχή, δεν κόβουμε τον πάτο του ψωμιού). 
Σε ένα μπολ ανακάτεψα περίπου 100 γρ βούτυρο με ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. 
Έκοψα 4-5 ντοματίνια σε μικρούς κύβους και 4-5 φέτες γκούντα σε λωρίδες.


Άπλωσα καλά το μείγμα βουτύρου σε όλο το εσωτερικό του ψωμιού κι έπειτα το γέμισα με τα ντοματίνια και το γκούντα. Τέλος άλειψα ελάχιστα την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο. 


Το έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά (μέχρι να λιώσει το τυρί και να ξεροψηθεί το ψωμί).



Τι να σας πω, ότι δεν μας άρεσε; Θα ήταν ψέμα!
Ιδανικά τρώγεται μόλις βγει από τον φούρνο, έτσι ζεστό και τραγανό.
Στα παιδιά θύμισε τοστάκι.
Εγώ, το έφαγα για πρωινό, αν και θα μπορούσε να συνοδεύσει πολύ καλά και ένα ωραίο κρασί, ένα βραδάκι με καλή παρέα. Αν μάλιστα το δοκιμάσετε επιπλέον με μοτσαρέλα, σκορδάκι, μανιτάρια και πιπεριές θα είναι σαν να γεύεστε μια πίτσα.
Βάλτε φαντασία! 



Εκτός αυτού βέβαια, αποτελεί και μια οπτασία στο τραπέζι, είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό και ενώ μοιάζει δύσκολο, είναι στην πραγματικότητα  πανεύκολο, αφού η προετοιμασία του δε χρειάζεται παραπάνω από 20 λεπτά.


Νομίζω ότι αξίζει να το δοκιμάσετε, ας πούμε το πρωινό της Κυριακής.
Σας φιλώ ως την επόμενη φορά!

Litsa

Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

22 σχόλια:

  1. το είχα δει κι εγω σε διάφορα σάιτ και το λιμπιζόμουν.....αλλά στην ελληνική ,δική σου ,βερσιόν μου τρέχουν τα σάλια ,καθώς το παρατσούκλι μου είναι ψωμού!! μου φαίνεται θα το δοκιμάσω με το σκορδάκι γιατί είμαι και σκορδού!
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι φανταστική ιδέα! Νομίζω ότι αυτή την Κυριακή θα έχει την τιμητική του αυτό το γεμιστό ψωμάκι!
    Καλημέρα Λίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πωπω, γουργούρίζει η κοιλιά μου ήδη ... γιατί ακόμα δεν έφαγα πρωινό! Αν και η Μελίτα δεν νομίζω να το έτρωγε γιατί γενικά δεν τα πάει καλά με το ψωμί (τρώει ελάχιστον) για παρεάκι στο τζακάκι τώρα το χειμώνα θα ήταν φοβερό!!! Μπρα΄βο βρε Λιτσάκι με τα ωραία σου!!! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια ιδέα και φαίνεται νοστιμότατο! Θα το επιχειρήσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή ιδέα, Λίτσα! Ιδίως όταν μαζεύονται φίλοι για ένα κρασί! Τώρα μετά το γάμο βλέπω να αλλάζουν στέκι! Πρέπει να σκαρφίζομαι όλο κάτι καινούργιο για να προσφέρω! Και φυσικά δεν είμαι της μαγειρικής... μόνο γλυκά χαίρομαι να φτιάχνω και εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ καλη ιδέα...μπαίνει στη λίστα με τα προσεχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το έχω δει να κυκλοφορεί στο pinterest εδώ και καιρό και πολύ ήθελα να το δοκιμάσω κάποια στιγμή. Τώρα που είδα και την Ελληνική εκδοχή του θα το φτιάξω σίγουρα. Ισως να το δοκιμάσω και με φέτα, πως σου φαίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ,τι μου κάνεις μεσημεριάτικα!
    Φαίνεται υπέροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσει και μάλιστα πολύ!
    Θα δοκιμαστεί το συντομότερο δυνατό!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα το κάνουμε σίγουρα! Τρελαίνομαι για τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνεται πεντανόστιμο! Έχεις βγάλει και ωραίες φωτογραφίες......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως το βλέπω θέλω να το φτιάξω τώρα αμέσως!! Θα κάνω όμως υπομονή μέχρι το βραδάκι να το δοκιμάσει και η παρέα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. φαίνεται εύκολο και εντυπωσιακό και μπορούν να γίνουν πολλές παραλλαγές... Το φαντάζομαι με χαλούμι, λιαστή ντομάτα και ρίγανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ τέλειο!!! Καλά, αυτή η φωτογραφία που κόβεις και με τα δύο χέρια τα τοματίνια πολύ μου άρεσε!!
    Ειναι όντως εντυπωσιακό χωρίς να είναι δύσκολο. Η εκδοχή με το σκόρδο και το βούτυρο καθώς και μοτσαρέλα μου θύμισε αρκετά σκορδόψωμο..

    Όσο για το βιβλίο... με χαρά θα δούμε τις συνταγές που θα εκτελέσεις από εκεί. Είναι όντως ένα πολύ ωραίο βιβλίο αν και σίγουρα μετά τα 30 λεπτά η κουζίνα θα μοιάζει με βομβαρδισμένη. Επιχείρησε μερικές φορές μια φίλη μου να φτιάξει τα μενού του Όλιβερ και ναι μεν ήταν θεσπέσια, αλλά το καθάρισμα που είχε μετά την προσγείωσε απότομα!!! χαχα

    Σε φιλώ Λιτσάκι! Καλώς επέστρεψες στις Χειμωνιάτικες δραστηριότητες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα το κάνω σίγουρα. Με φέτα όμως.....
    Ο καθένας λέει την δική του εκδοχή !
    Καλό φθινόπωρο, περιμένουμε και άλλες συνταγές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι τέλεια ιδέα...Σαν να μου έρχονατι μυρωδιές και γεύσεις απίθανες.Πανέμορφες οι φθινοπωρινές σου αλλαγές...Ομορφα χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μ¨εφτιαξες τώρα! Το είχα δει στην Ελεάννα και το είχα βάλει στο μάτι. Αλλά τώρα που το είδα ξανά τρέχουν τα σάλια μου. Λιμπιστικό το καρβελάκι!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αυτό το καρβελάκι κυκλοφορεί τελικά σε πολλές παραλλαγές..όλα ιδιαίτερα νόστιμες και λιμπιστικές..Φαίνεται τελειο Λιτσάκι!! πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μιαμ μιαμ μιαμ !! Φοβερή ιδέα Λιτσάκι, εννοείται πως θα το δοκιμάσω :)
    Ο Πέτρος θα γλείφει και τα δάχτυλά του !!
    Καλό φθινόπωρο και πάμε για άλλον ένα χειμώνα παρέα !!
    Φιλιά πολλά **

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θεσπέσιο και λαχταριστό το ψωμί σου Λίτσα!!!! Θα κεραστώ ένα κομματάκι για το καλωσόρισμα μέχρι να το φτιάξω γιατί με ξεσήκωσες με την ιδέα σου!!!!
    Την καλημέρα μου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μολις ειχα διαβασει αυτη σου την αναρτηση, ειχα ερωτευτεί το ψωμι αυτό!!,
    Ε λοιπον το έφτιαξα την προηγουμενη εβδομάδα!!! Το αγαπησα με παθος οπως και όσοι το δοκίμασαν!!!
    Εστειλα καν το λινκ σε ολες τις non bloggers φιλες μου για να το αγαπήσουν και αυτες!!!
    Θα σου στειλω φωτο Λιτσάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γλυκό μου Λιτσάκι υπέροχο αυτό το ψωμάκι σου!!!! Είσαι απίθανη! Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!