Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Καλό 2014!

Φίλοι μου αγαπημένοι,
λίγο πριν το ρολόι δείξει 12 τα μεσάνυχτα, λίγο πριν το 2013 κυλήσει για πάντα, λίγο πριν το 2014 εμφανιστεί από την γωνιά, αστραφτερό, καθαρό και καλοντυμένο, εγώ σας δίνω τις δικές μου ευχές, για ένα απόλυτα ισορροπημένο 2014.
Να είστε υγιείς και χαμογελαστοί. Περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που αγαπάτε. 
Εύχομαι να νιώθετε σημαντικοί, χρήσιμοι και δημιουργικοί.
Εύχομαι να αυξηθούν οι μέρες χαλάρωσης και καλοπέρασης μέσα σε αυτό το νέο έτος.
Εύχομαι να βρείτε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας, αλλά και όσους αγαπάτε.
Εύχομαι το 2014 να σας φέρει - αν όχι όλα - τα περισσότερα απ' όσα επιθυμείτε.
Κι επειδή κάθε τελευταία μέρα του έτους είμαι πάντα πιο ρομαντική και την πρώτη μέρα του νέου έτους πιο αισιόδοξη, εύχομαι ν' αυξηθούν οι υγιείς, χορτάτοι, καλοζωισμένοι, ευτυχισμένοι, ευγενικοί, συμπονετικοί, χαμογελαστοί άνθρωποι του κόσμου αυτού. Γίνεται;


Καλή χρονιά φίλοι αγαπημένοι!
Ώρα να γεμίσουμε με χρώματα λαμπερά τις επόμενες 365 ολόλευκες ημέρες!

Litsa


 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

Τα φετινά δώρα από την κουζίνα μου

Τα δώρα στο ημερολόγιο τελείωσαν...


Τα κεριά ανάβουν πια και τα τέσσερα...


Τα πρώτα δώρα τυλίχτηκαν και μπήκαν κάτω από το δέντρο...


Κι εγώ μπήκα στην - βομβαρδισμένη - κουζίνα να ετοιμάσω σπιτικά και γλυκά δώρα...


Όλα αυτά μόνο ένα πράγμα σημαίνουν: ότι τα Χριστούγεννα είναι πια γεγονός!
Και ως γνωστόν, για εμένα Χριστούγεννα δίχως γλυκά δεν γίνονται!
Επειδή πέρυσι τα δώρα από την κουζίνα μου είχαν επιτυχία, αποφάσισα να το καθιερώσω. Έτσι, ψώνισα τα απαραίτητα, κατέληξα στα γλυκά που ήθελα να φτιάξω, ήπια τον πρωινό μου κυριακάτικο καφέ, έβαλα στο ραδιόφωνο χριστουγεννιάτικα τραγούδια και άναψα το φούρνο.
Έφτιαξα minigugls με αμύγδαλο και μέλι και για να τα κάνω πιο γιορτινά, έριξα στη ζύμη λίγη κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο. Και στην σοκολατένια τους εκδοχή τα έφτιαξα με κόκκινο κρασί.
Έφτιαξα και σοκολατένιο δέντρο, στημένο με αστέρια από brownie. Η συνταγή είναι ίδια με εκείνη που χρησιμοποίησα για να φτιάξω την τούρτα του Ανδρέα.


Με λίγη λιωμένη κουβερτούρα, κόλλησα στις άκρες του κόκκινες καραμελένιες πέρλες, ώστε να μοιάζουν με στολίδια.


Φυσικά έψησα και μπισκότα με σταγόνες κουβερτούρας. Κι επειδή μου αρέσουν πολύ τα δώρα στα βάζα, έβαλα σε στρώσεις όλες τις σκόνες και τα στερεά υλικά, σε ένα γυάλινο βάζο του ενός λίτρου.

Έβαλα με την εξής σειρά:
185γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανιλίνες
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
μία πρέζα αλάτι
100γρ καστανή ζάχαρη
90γρ νιφάδες βρώμης
100γρ κρυσταλλική ζάχαρη
250γρ σταγόνες κουβερτούρας
30γρ καρύδια ψιλοκομμένα


Βάζετε τα υλικά προσεκτικά σε στρώσεις με τη βοήθεια ενός κουταλιού και κάθε τόσο τα πιέζετε απαλά προς τα κάτω, ώστε να χωρέσουν όλα. Στο βάζο του ενός λίτρου χωράνε όλα μέχρι το χείλος, αλλά αν δείτε ότι δεν σας παίρνει, μειώστε τις σταγόνες κουβερτούρας.

Το δώρο φυσικά συνοδεύεται και από τη συνταγή, ώστε να ξέρει ο παραλήπτης πώς ακριβώς θα το φτιάξει - ο οποίος θα πρέπει να προσθέσει επιπλέον στο μείγμα 1 αυγό και 110γρ μαλακό βούτυρο (soft).



Αν σας ενδιαφέρει η συνταγή, σας τη φωτογράφισα. Ελπίζω μόνο να βγάζετε τα γράμματά μου.


Κάποια από τα minigugls, τα οποία είναι παραγγελιά της ξαδέρφης μου, μπήκαν σε ένα μεταλλικό κουτί για να φτάσουν στα χέρια της.


Ενώ με τα υπόλοιπα γλυκά ετοίμασα μικρά σακουλάκια, που προσφέρονται εύκολα, αλλά και μια πιατέλα για τη δασκάλα του Φαίδωνα. Έβαλα στο κέντρο το σοκολατένιο δεντράκι, διάφορα γλυκά και μπισκότα και τη διακόσμησα επιπλέον με μικρά στολίδια και κεριά.



Και κάπως έτσι πέρασε και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. 
Τώρα εδώ, μία μέρα μόλις πριν τα Χριστούγεννα. Φέτος δεν καταφέραμε δυστυχώς να πάμε Γερμανία ή Κρήτη και θα γιορτάσουμε μακριά από γονείς και αδέρφια, που ξέρω ότι λυπούνται πολύ που βρισκόμαστε μακριά τους (κι εμείς το ίδιο!). Ευτυχώς όμως δεν θα είμαστε μόνοι, αλλά με άλλους αγαπημένους συγγενείς.

Φίλοι μου, εύχομαι να περάσετε όμορφα και χαλαρά, περιτριγυρισμένοι από αγαπημένα σας πρόσωπα!


Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα σε όλους εσάς τους αγαπημένους!

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

Βασιλόπιτα 2014 και ο στολισμός της

Την αγαπημένη μου Βασιλόπιτα την ξέρετε, την έχω μοιραστεί μαζί σας καιρό τώρα. Μοσχοβολάει πορτοκάλι και λεμόνι, ενώ είναι υγρή και πεντανόστιμη, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα!
Φέτος όμως, σκέφτηκα ότι πρέπει να δοκιμάσω και κάτι άλλο, έτσι για αλλαγή. 
Μπήκα στο ίντερνετ, άνοιξα περιοδικά, βιβλία και τσελεμεντέδες και τελικά κατέληξα σε μία που βρήκα στο περιοδικό του Σ. Παρλιάρου, στο τεύχος 7.
Είναι φτιαγμένη με αφρώδες λευκό κρασί, συστατικό απαραίτητο για την πρώτη του χρόνου, οπότε σκέφτηκα πως αυτή είναι η τυχερή που θα δοκιμαστεί. Επίσης τα υπόλοιπα υλικά της είναι απλά και του γούστου μου, πράγμα που έκανε την επιλογή μου ακόμα πιο εύκολη.
Σας παραθέτω τη συνταγή, όπως ακριβώς είναι γραμμένη στο περιοδικό: 

Θα χρειαστείτε (για περίπου 10-12 μερίδες):
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
(και λίγο ακόμα για τη φόρμα)
110 γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
125 γρ βούτυρο αγελάδος
(και λίγο για τη φόρμα)
220 γρ ζάχαρη άχνη 
(και επιπλέον για πασπάλισμα)
250 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρ αφρώδες λευκό κρασί, τύπου Σαμπάνιας

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με την άχνη έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.
Ρίχνουμε εναλλάξ μέσα στον κάδο το μείγμα του αλευριού και τη σαμπάνια, ανακατεύοντας ελαφρώς με  την κουτάλα, αλλά χωρίς να επιμείνουμε ιδιαίτερα, γιατί το μείγμα θα χάσει τον όγκο του.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ, διαμέτρου 20-22 εκ. με τρύπα στη μέση (εγώ χρησιμοποίησα απλή φόρμα) και αδειάζουμε σε αυτήν το μείγμα. 
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 50 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι (θα πρέπει βυθίζοντάς το, η λάμα να βγαίνει καθαρή) και, αν χρειάζεται, ψήνουμε για λίγο ακόμη.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει μέσα στη φόρμα για τουλάχιστον 30 λεπτά, την ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και την πασπαλίζουμε με άχνη.


Για το στολισμό της Βασιλόπιτας, πήρα αυτές τις μπάλες από φελιζόλ σε διαφορετικά μεγέθη, τις άλειψα με κόλλα και τις βούτηξα σε χρυσόσκονη. Έπειτα τις κάρφωσα σε ξυλάκια (για σουβλάκια) και τις σταθεροποίησα επάνω στη Βασιλόπιτα. 
Το 2014 το έγραψα σε χαρτόνι, το έκοψα και το πασπάλισα κι αυτό με χρυσόσκονη. Φρόντισα να αφήσω κάτω από τους αριθμούς ένα κομμάτι χαρτόνι, το οποίο δίπλωσα προς τα πίσω, για να σταθεί σαν καδράκι (ή αναλόγιο) στην επιφάνεια του γλυκού.


Τα υπόλοιπα είναι απλό ντεκόρ. Στα ποτήρια σαμπάνιας έριξα λίγα βατόμουρα για χρώμα, ομορφιά και γεύση, ενώ το χείλος των ποτηριών το άλειψα με ελάχιστο μέλι και το βούτηξα σε καραμελένιους κρυστάλλους.


Το εσωτερικό της Βασιλόπιτας είναι λευκό και καθόλου στεγνό, πράγμα που μου αρέσει πολύ. Όσο για την γεύση της, θα την αγαπήσετε αν αγαπάτε το λευκό κρασί, γιατί διακρίνεται. Το μόνο που μου έλειψε εμένα, είναι το άρωμα του πορτοκαλιού, τι να κάνω; Το αγαπώ στα κέικ...


Χμμμ όσο για την Πρωτοχρονιά, μπορεί να κάνω και τις δύο Βασιλόπιτες. Και αυτήν και την αγαπημένη μου.  Άλλωστε, πάντα φτιάχνω περισσότερες και τις παίρνω μαζί μου σε σπίτια που επισκεπτόμαστε. Έτσι, για το καλό!


Σας εύχομαι καλά ψησίματα και καλά μαγειρέματα, γιατί τις μέρες που έρχονται η κουζίνα θα γίνει το αγαπημένο μας μέρος!
Καλό υπόλοιπο Κυριακής αγαπημένοι μου. Εγώ ξεκινώ σήμερα τα ψησίματα για τα δώρα από την κουζίνα μου!
Σας φιλώ

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικο κέρασμα για τους μικρούς μας φίλους

Από τότε που ο Φαίδωνας ξεκίνησε τον παιδικό κι έπειτα το νηπιαγωγείο, φτιάχνουμε για τις γιορτές κάτι μικρό, ώστε να ευχηθεί στους φίλους του. Εμένα μ' αρέσει έτσι κι αλλιώς να καταπιάνομαι με καθετί γλυκό, ενώ ο Φαίδωνας χαίρεται πάντα όταν προσφέρει κάτι στους φίλους του. 
Ήταν ευκαιρία λοιπόν φέτος, να χρησιμοποιήσω αυτά τα όμορφα κύπελλα που προμηθεύτηκα από το sweebies. Το καλοκαίρι πήρα μέρος σε μια κλήρωση της αγαπημένης Owl Mommy και στάθηκα τυχερή, αφού κέρδισα μια δωροεπιταγή για το sweebies. Τώρα πια, 5 μήνες μετά, έφτασε η ώρα να χρησιμοποιήσω αυτά που κέρδισα.


Επέλεξα να φτιάξω κάτι απλό και γρήγορο, γιατί η αλήθεια είναι ότι τελευταία μου πέσαν όλα μαζεμένα, οπότε ο ελεύθερος χρόνος μου είναι περιορισμένος.
Muffins λοιπόν για φέτος, δίχως κουβερτούρες ή βουτυρόκρεμες από πάνω.
Απλά muffins σοκολάτας, στολισμένα με marshmallows, τα οποία έκοψα σε κομματάκια με το ψαλίδι της κουζίνας και τα τοποθέτησα επάνω στα γλυκάκια.
Έπειτα πήρα λίγα καλαμάκια, τα έκοψα σε μικρότερα κομμάτια, έβαλα μέσα στο καθένα ένα ξυλάκι (για σουβλάκια) και τα κάρφωσα στο κέντρο των muffins.


Σε πράσινα καρό χαρτιά έγραψα τις ευχές του Φαίδωνα και τα κόλλησα με σελοτέιπ επάνω στα ξυλάκια.


Έμενε μόνο να βάλω κάτι στην κορυφή, οπότε θυμήθηκα αυτές τις μικρές μπάλες από βαμβάκι, σαν pom poms, που ξετρύπωσα από το Leroy Merlin. Με λίγη κόλλα, στάθηκαν στην κορυφή και έτσι ολοκληρώθηκε το έργο μου για φέτος.


Τα γλυκά μπήκαν στα σακουλάκια τους και παραδόθηκαν στους μικρούς μας φίλους, που ελπίζω να το χάρηκαν!
Άντε και του χρόνου!


Αν ενδιαφέρεστε για τη συνταγή, θα τη βρείτε σε παλιότερη ανάρτηση: εδώ (κλικ). Προσοχή, η συνταγή είναι για 24 muffins!

Σας φιλώ και δεσμεύομαι να επανέλθω σύντομα με κάτι λίγο πιο... glamorous!
Καλό ΣΚ!

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

4+1 ιδέες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Χμμ τα έχουμε ξαναπεί, διακοσμήτρια δεν είμαι! Έχουμε όμως επίσης ξαναπεί, πόσο μεγάλη είναι η αγάπη μου για τη διακόσμηση και τις κατασκευές. Κάπου εδώ κολλάει και η σημερινή ανάρτηση. Διότι τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και φαντάζομαι ότι κάποιοι έχετε προγραμματίσει όμορφες μαζώξεις και τραπεζώματα στα σπίτια σας.
Σκέφτηκα λοιπόν, να σας προτείνω κάποιες ιδέες από δικά μου παλιά τραπεζώματα. Εκτός αυτού, έπεσα επάνω σε κάποιες πολύ όμορφες ιδέες (στο ίντερνετ, που αλλού;), που αφορούν στο στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να τις δοκιμάσω και να τις μοιραστώ μαζί σας!


Έχουμε και λέμε λοιπόν...
Στόλισμα σε γήινα χρώματα και με φυσικά υλικά, όπως κουκουνάρια, όμορφα κλαδιά ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην πλούσια φύση.
Μου αρέσει πολύ μαζί με τα μαχαιροπίρουνα να δένω και κάτι μικρό, το οποίο οι καλεσμένοι μπορούν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας.


Αυτό που επίσης βρίσκω πολύ όμορφο, είναι να αναγράφεται το όνομα του κάθε καλεσμένου σε ένα καρτελάκι ή (όπως εδώ) σε ένα μικρό διακοσμητικό, ώστε να βρίσκει ο καθένας τη θέση του. Κι επειδή τα κεριά ομορφαίνουν το τραπέζι και δημιουργούν ατμόσφαιρα, τοποθέτησα μερικά στις θήκες που κανονικά προορίζονται για τον σιμιγδαλένιο χαλβά (για τον οποίο μου φτάνει μόνο μία, οι υπόλοιπες διακοσμούνται!).


Tο παρακάτω αστεράκι με γοήτευσε πολύ όταν το είδα και προσπάθησα να το φτιάξω. Μια όμορφη τσαχπινιά για να στολιστούν τα πιάτα! Δεν είναι δύσκολο και ειδικά αν μετατρέψετε τις χαρτοπετσέτες σε αστέρια την προηγούμενη του δείπνου, τότε δεν θα αγχωθείτε καθόλου. Για να το φτιάξετε, παρακολουθείστε αυτό το βιντεάκι (κλικ), που δείχνει τον τρόπο κατασκευής βήμα-βήμα.


Και βέβαια για κάθε καλεσμένο, υπάρχει τυλιγμένο στα μαχαιροπίρουνα ένα κουδουνάκι, έτσι για το καλό.


Αυτό το ελατάκι είναι το αγαπημένο μου και το ξετρύπωσα απ' το pinterest. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να το φτιάξει, είναι μια τετράγωνη μικρή πετσέτα και έναν συνδετήρα για να το σταθεροποιήσει. Ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη φωτογραφία αν θέλετε κι εσείς να το φτιάξετε.
Τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτε περισσότερο από αστέρια γλυκάνισου, ξυλάκια κανέλας και κεράκια.


Για το τέλος άφησα αυτό το στολισμένο τραπέζι σε λευκό και χρυσό. Επέλεξα όλα τα αντικείμενα που είχα σε αυτούς τους χρωματισμούς και τα τοποθέτησα στο κέντρο της τραπεζαρίας. Κεριά, τα οποία τοποθέτησα επάνω σε φέτες ξύλου, χριστουγεννιάτικες μπάλες κι ένα κλαδί με μικρά στολίδια.


Και για τους καλεσμένους έντυσα κουτάκια από σπίρτα με χρυσόχαρτο κι έβαλα μέσα μικρά σοκολατάκια. 
Σε αυτά τα κουτάκια χωράνε διάφορα αντικείμενα, όπως μικρά στολίδια, μπρελόκ, μία σοκολάτα, ένα μήνυμα κα.


Αυτά προς το παρόν.
Αν πάλι θέλετε να δείτε περισσότερες ιδέες διακόσμησης, ρίξτε μια ματιά στην πρόσφατη και σχετική ανάρτηση της αδερφής μου.


Το μόνο που μένει, είναι σας ευχηθώ καλά τραπεζώματα και να περάσετε όμορφα όλοι, συγκεντρωμένοι γύρω από όμορφα τραπέζια. 
Καλημέρα σε όλους!


Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook