Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Βασιλόπιτα 2014 και ο στολισμός της

Την αγαπημένη μου Βασιλόπιτα την ξέρετε, την έχω μοιραστεί μαζί σας καιρό τώρα. Μοσχοβολάει πορτοκάλι και λεμόνι, ενώ είναι υγρή και πεντανόστιμη, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα!
Φέτος όμως, σκέφτηκα ότι πρέπει να δοκιμάσω και κάτι άλλο, έτσι για αλλαγή. 
Μπήκα στο ίντερνετ, άνοιξα περιοδικά, βιβλία και τσελεμεντέδες και τελικά κατέληξα σε μία που βρήκα στο περιοδικό του Σ. Παρλιάρου, στο τεύχος 7.
Είναι φτιαγμένη με αφρώδες λευκό κρασί, συστατικό απαραίτητο για την πρώτη του χρόνου, οπότε σκέφτηκα πως αυτή είναι η τυχερή που θα δοκιμαστεί. Επίσης τα υπόλοιπα υλικά της είναι απλά και του γούστου μου, πράγμα που έκανε την επιλογή μου ακόμα πιο εύκολη.
Σας παραθέτω τη συνταγή, όπως ακριβώς είναι γραμμένη στο περιοδικό: 

Θα χρειαστείτε (για περίπου 10-12 μερίδες):
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
(και λίγο ακόμα για τη φόρμα)
110 γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
125 γρ βούτυρο αγελάδος
(και λίγο για τη φόρμα)
220 γρ ζάχαρη άχνη 
(και επιπλέον για πασπάλισμα)
250 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρ αφρώδες λευκό κρασί, τύπου Σαμπάνιας

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με την άχνη έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.
Ρίχνουμε εναλλάξ μέσα στον κάδο το μείγμα του αλευριού και τη σαμπάνια, ανακατεύοντας ελαφρώς με  την κουτάλα, αλλά χωρίς να επιμείνουμε ιδιαίτερα, γιατί το μείγμα θα χάσει τον όγκο του.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ, διαμέτρου 20-22 εκ. με τρύπα στη μέση (εγώ χρησιμοποίησα απλή φόρμα) και αδειάζουμε σε αυτήν το μείγμα. 
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 50 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι (θα πρέπει βυθίζοντάς το, η λάμα να βγαίνει καθαρή) και, αν χρειάζεται, ψήνουμε για λίγο ακόμη.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει μέσα στη φόρμα για τουλάχιστον 30 λεπτά, την ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και την πασπαλίζουμε με άχνη.


Για το στολισμό της Βασιλόπιτας, πήρα αυτές τις μπάλες από φελιζόλ σε διαφορετικά μεγέθη, τις άλειψα με κόλλα και τις βούτηξα σε χρυσόσκονη. Έπειτα τις κάρφωσα σε ξυλάκια (για σουβλάκια) και τις σταθεροποίησα επάνω στη Βασιλόπιτα. 
Το 2014 το έγραψα σε χαρτόνι, το έκοψα και το πασπάλισα κι αυτό με χρυσόσκονη. Φρόντισα να αφήσω κάτω από τους αριθμούς ένα κομμάτι χαρτόνι, το οποίο δίπλωσα προς τα πίσω, για να σταθεί σαν καδράκι (ή αναλόγιο) στην επιφάνεια του γλυκού.


Τα υπόλοιπα είναι απλό ντεκόρ. Στα ποτήρια σαμπάνιας έριξα λίγα βατόμουρα για χρώμα, ομορφιά και γεύση, ενώ το χείλος των ποτηριών το άλειψα με ελάχιστο μέλι και το βούτηξα σε καραμελένιους κρυστάλλους.


Το εσωτερικό της Βασιλόπιτας είναι λευκό και καθόλου στεγνό, πράγμα που μου αρέσει πολύ. Όσο για την γεύση της, θα την αγαπήσετε αν αγαπάτε το λευκό κρασί, γιατί διακρίνεται. Το μόνο που μου έλειψε εμένα, είναι το άρωμα του πορτοκαλιού, τι να κάνω; Το αγαπώ στα κέικ...


Χμμμ όσο για την Πρωτοχρονιά, μπορεί να κάνω και τις δύο Βασιλόπιτες. Και αυτήν και την αγαπημένη μου.  Άλλωστε, πάντα φτιάχνω περισσότερες και τις παίρνω μαζί μου σε σπίτια που επισκεπτόμαστε. Έτσι, για το καλό!


Σας εύχομαι καλά ψησίματα και καλά μαγειρέματα, γιατί τις μέρες που έρχονται η κουζίνα θα γίνει το αγαπημένο μας μέρος!
Καλό υπόλοιπο Κυριακής αγαπημένοι μου. Εγώ ξεκινώ σήμερα τα ψησίματα για τα δώρα από την κουζίνα μου!
Σας φιλώ

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

23 σχόλια:

  1. Κοριτσάκι μου, μοσχομύρισε νόστιμο κέικ με άρωμα λευκού κρασιού!!! Ευτυχισμένα Χριστούγεννα σας εύχομαι!!! Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ομορφια!!!!
    Μπραβο βρε Λιτσα! Θα την δοκιμασω! Πολλα φιλια και καλα ψησιματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μοσχοβόλισε μέχρι εδώ το υπέροχο κέικ σου Λίτσα!!!
    Καλά Χριστούγεννα και καλά να περάσετε!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι όμορφα που τη στόλισες Λιτσάκι! Ονειρεμένα! Ψάχνω τώρα και για συνταγή βασιλόπιτας. Είχα φτιάξει την περσινή δική σου και μου άρεσε πολύ! Αλλά σκέφτομαι να κάνω μια με αποξηραμένα φρούτα φέτος και ψάχνομαι ακόμα! Καλές γιορτές και φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λιτσάκι μου, τι να πω; Χρυσοχέρα όπως πάντα!!! Λατρεμένο αυτό το πορτοκάλι στα κέικ! Καλά ψησίματα και θα σου πω κι ένα μικρούλι μυστικό ... Ζηλεύω τους παραλήπτες των δώρων σου!!!!!! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λιτσακι τι βασιλόπιτα υπερπαραγωγή είναι αυτή που έφτιαξες ??? Τι πρωτότυπος στολισμος !!!! Αχ αυτός ο Αντρέας το 10 το καλό παντρεύτηκε (χοχοχο ) . Ακόμη και το κέρασμα στην προηγούμενη ανάρτηση σου δείχνει πόσο αγαπάς να περιποιεισαι τους άλλους. Είσαι μοναδική κουκΛίτσα μου( για να μην ξεχνιόμαστε )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πράγματι, Βασιλόπιτα υπερπαραγωγή! Εγώ δε θέλω να την φάω, μόνο να την κοιτάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφος και ο στολισμός και η έξτρα φροντίδα στα ποτήρια! Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφη παρουσίαση και βασιλόπιτα δείχνει εξαιρετική. Μάλλον θα την δοκιμάσω αν και με ξεσήκωσες και για εκείνη με το πορτοκάλι και το λεμόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραια φαινεται. Μα πιο πολυ μου αρεσε ο στολισμος της Λιτσα μου. Εκανες εξαιρετικη δουλεια!!

    Εγω φετος για βασιλοπιτα θα φτιαξω ενα κολοκυθοκεικ, αντι για την παραδοσιακη της μαμας μου με πορτοκαλι που καναμε καθε χρονο. Το εφτιαξα ηδη 3 φορες αυτο το κεικ και το λατρεψαν ολοι!!

    http://www.sintagespareas.gr/sintages/keik-kolokithas.html

    Καλα μαγειρεματα, μαγικες γιορτες και πολυ ξεκουραση και απολαυση σας ευχομαι Λιτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντα μπροστά...Πότε πρόλαβες βρε θηρίο κι έκανες και βασιλόπιτα υπερπαραγωγή...Εγώ θα αποφασίσω τελευταία μέρα...όπως πάντα!!! Αντε καλημέρες και φιλιά κι από τη μαμά βεβαίως βεβαίως...Η σαμπάνια φαίνεται όνειρο με τα σμέουρα και την ζάχαρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο βρε Λιτσάκι με τις ζαχαροτσαχπινιές σου! Φανταστική φαίνεται. Και του χρόνου να είσαι καλά!
    Καλές γιορτές να έχεις! Σου εύχομαι τώρα γιατί δεν ξέρω αν θα προλάβω να ξαναπεράσω μέχρι την Πρωτοχρονιά.
    Φιλάκια <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λιτσα Χρονια Πολλα και Καλα!Επειδη θελω να φτιαξω τη Βασιλοπιτα αυτη για το νεο χρονο, μηπως μπορεις να μου πεις σε τι φουρνο ψηνεται;Αερα ή αντιστασεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Σοφία. Λοιπόν, σπάνια χρησιμοποιώ αέρα, γιατί μου ξεροψήνει τα γλυκά εξωτερικά και μέσα είναι ωμά. Την έψησα στην αντίσταση. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Σ΄ευχαριστω πολυ!!!Να εχετε μια καλη και ακρως δημιουργικη χρονια!

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για τη δουλειά εδώ! Φαίνονται όλα υπέροχα =)

    Γράφετε ότι η συνταγη είναι για φόρμα με 20 εκ. διάμετρο, αλλά μου φάινεται πολύ μικρή διάσταση για 10-12 κομμάτια... Φουσκώνει πολύ; Ή βγαίνουν μικρά τα κομμάτια;
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και από εμένα ! Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο, ειλικρινά!
      Λοιπόν σχετικά με τα κομμάτια της Βασιλόπιτας: η φόρμα είναι όντως σχετικά μικρή αν και θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις λίγο μεγαλύτερη, μόνο που τότε θα πρέπει να την προσέξεις στο ψήσιμο, γιατί θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο.
      Στο περιοδικό αναφέρει ότι η συνταγή είναι για περίπου 10 κομμάτια. Το 12 το πρόσθεσα εγώ, γιατί - κατά την άποψή μου πάντα - είναι πολύ "πυκνή" η ζύμη της, οπότε και πολύ χορταστική. Αλλά αυτό εξαρτάται από τα γούστα του καθενός, οπότε εσύ υπολόγισε περίπου 10 κομμάτια.
      Καλή επιτυχία

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Θα επανέλθω, όταν κόψουμε την πίτα με τις εντυπώσεις!

      Διαγραφή
    3. Την κόψαμε, την κόψαμε! =)

      Όντως βγάζει δέκα φυσιολογικά κομμάτια, με δεδομένο ότι είναι πολύ πυκνή και πρέπει να κόψεις μικρά κομμάτια.
      Αρκετά υγρή και βαριά, και η... μοσχοβολιά της σαμπάνιας πολύ χαρακτηριστική! Εγώ πρόσθεσα και λίγα βύσσινα μέσα και ταίριαζαν πάρα πολύ.

      Παρόλα αυτά, αναρωτιέμαι αν θα γινόταν καλή, αν το αλεύρι ήταν από αυτά που φουσκώνουν μόνα τους... Ίσως το δοκιμάσω κι έτσι.

      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    4. Τι ωραία Λίνα, πολύ χαίρομαι! Το φλουρί το κέρδισες; Ε μα όπως και να 'χει δεν πειράζει!
      Σας εύχομαι όλους καλή χρονιά με υγεία και διασκέδαση! Και του χρόνου.
      Εγώ ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    5. Όχι ρε γμτ... δεν το κέρδισα! :P

      Διαγραφή
  15. Litsa καλη χρονια!
    Αν και πιστη στην πολιτικη βασιλοπιτα της γιαγιας μου, ουσα φαν του παρλιαρου, φετος δοκιμασα τη συνταγη που μοιραστηκες μαζι μας...και κατενθουσιαστηκα!εξαιρετικη,εκλεπτυσμενη γευση,μ αρεσε τοσο που τη δοκιμασα κai σε cupcakes γεμιστα με νουτελα!Δεν εχω λογια!Ευχαριστουμε!να χαιρεσαι τους αντρες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Hπαρουσίαση ήταν καταπληκτική!Και του χρόνου να είσαι γερή να ξαναφτιάξεις.Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!